Cum sa...

#curatare cada # curatenie baie

Mentinerea curateniei in baie. Cum cureti cada, chiuveta si faianta

 

Studiile au aratat ca aproximativ 25% din microbii existenti in intreaga locuinta se gasesc in baie.  De aceea, este foarte important sa pastrezi cuatenia, sa o dezinfectezi si sa o aerisesti regulat.

Este bine de stiut ca cel mai indicat mod de a curata este incepand cu partea de sus pentru ca o parte din microorganismele indepartate de pe obiectele aflate la inaltime vor cadea si vor ajuge pe obiectele sanitare si pe gresie.  

Un alt truc pentru a avea o baie curata si o sanatate de invidiat este dezinfectarea manerelor de la usa si dulapioare si a tuturor robinetelor.

Curatarea chiuvetei

In primul rand trebuie sa elimini depunerile din acesta. Este vorba de mizeria de pe maini, alte resturi, precum firele de par, dar si depunerile de sapun, pasta de dinti, crema de ras.

Pe piata exista solutii pentru curatarea suprafetelor de portelan sau acril, dar se pot obtine solutii eficiente si din amestecarea produselor din bucatarie, cum ar fi otet, bicarbonat de sodiu, sare si lamaie. Acest amestec curata foarte bine.

Chiuveta se curata foarte bine si daca o acoperi cu o carpa bine inmuiata in otet si lasata sa actioneze timp de o jumatate de ceas. Dupa, chiuveta se clateste bine cu apa calda.

Cei care nu suporta mirosul otetului sau nu pot aerisi baia, pot apela la o solutie pe baza de zeama de lamaie.

O alta varianta este aceea de a spala chiuveta cu detergent de vase cu ajutorul unui burete si clatirea acesteia cu apa. Peste chiuveta umeda poti presara bicarbonat de sodiu si vei freca suprafata cu un burete sau o periuta de dinti pana cand bicarbonatul se transforma intr-o pasta, apoi clatesti cu apa calda.

Curatarea cazii

Prima data se curata sita de scurgere pentru ca aici se strange toata murdaria.

Nimic nu este mai neplacut decat o cada plina de pete sau de depuneri de mucegai sau rugina. Si in acest caz trebuie sa apelezi la solutii de curatare, dar si un burete abraziv cu care sa indepartezi petele. Dupa ce ai frecat bine clateste cu apa rece si sterge cada cu o carpa uscata si curata. Procesul de stergere face ca smaltul sa nu ramana patat de calcar.

Un truc demn de luat in seama este sa nu depozitezi niciodata samponul, gelul de dus si alte cosmetice pe marginea cazii pentru ca, in timp, acestea vor distruge smaltul.

Si nici solutii acide nu este recomandate sa folosesti prea des, pentru ca ataca smaltul sau ingalbeneasc suprafata cazii. De asemenea, evita spalarea unor obiecte precum gratarele aragazului, pantofii plini de noroi sau presul de la intrare. Acestea au multa mizerie care se va depune usor si chiar vor zgaria cada.

Pentru cazile de acril poti folosi o solutie de casa foarte eficienta obtinuta din sucul de la o lamaie, amestecat cu o cana de apa si putin detergent de vase. Cu ajutorul solutiei vei freca cada cu o carpa moale, in locurile patate . 

O alta solutie la care poti apela este samponul de par. Acesta indeparteaza uleiurile si grasimile de pe firele de par si poate actiona la fel si cand este aplicat pe peretii cazii, degresandu-i. Samponul are un rol benefic si pentru scurgere.

Curatarea vasului de WC

Vasul de wc este poate cel mai mare recolotor de microorganisme periculoase pentru sanatate. Lui trebuie sa ii acorzi o atentie sporita frecandu-l cu prafuri abrazive care sa indeparteze orice urme de depuneri nedorite. Exista si produsele dezinfectante care se agata pe marginea vasului de toaleta insa acestea nu garanteaza indepartarea totala a bacteriilor. Acelasi lucru este valabil si in cazul dezinfectantului adaugat in rezervorul de wc care coloreaza apa creand senzatia de curatenie.

Curatarea faiantei

Aceasta se curata constant, pentru ca mizeria sa nu se depuna si sa se intareasca. Pe langa placile ceramice trebuie acordata atentie si rosturilor dintre ele, (chitul care a fost aplicat la montarea initiala). Poti folosi periute vechi de dinti sau o perie acoperita cu o laveta pentru a nu zgaria chitul. Acesta se curata incredibil de bine cu suc de lamaie, care indeparteaza rapid negreala si mucegaiul. Chitul va reveni la culoarea initiala iar locul va mirosi proaspat si frumos a lamaie.

Si produse speciale pentru curatarea gresiei care se gasesc in magaziune sunt foarte eficiente. Ele sunt putin agresive dar mentin foarte bine luciului. Acestea indeparteaza depunerile de calcar, urme de vopsea ori var, eflorescente si depunerile severe de murdarie de pe faianta, pentru ca contin alcool si substante tensioactive destinate intretinerii suprafetelor din faianta si actioneaza mai rapid. O alta alegere eficienta este sa freci gresia cu o solutie de curat geamurile. Astfel suprafetele isi vor pastra stralucirea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare