Cum sa...

#masa in familie #familie

Masa in familie - cum sa faci ca timpul petrecut la masa sa fie placut

 

Bucataria este fara indoiala una dintre cele mai importante incaperi ale locuintei. Aici ai nevoie de organizare optima pentru depozitarea articolelor specifice, dar trebuie sa creezi si un ambient optim pentru servirea mesei. Dupa cum stim servirea mesei este o activitate ce ar trebui realizata in familie, insa de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil. Munca peste program, activitatile cotidiene ale copiilor sau ale adultilor fac ca acest obicei sa fie tot mai greu de pastrat.

Specialistii atrag atentia ca mentinerea acestei practici, ajuta la crearea unor legaturi puternice, ajuta in dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor scolari si a adolescentilor. In cazul copiilor mici servirea mesei nu trebuie vazuta doar ca o activitate de hranire, ci mai degraba o modalitate de socializare, prin care se insusesc deprinderi si obiceiuri comportamentale.  

Creeaza un spatiu optim pentru servirea mesei

Multe persoane sunt sensibile la modul in care arata bucataria. O incapere bine organizata, aerisita, va fi utilizata cu placere si de cei mici si de cei mari. Un spatiu cu aspect lejer. bine organizat cu mese si scaune de bucatarie comode va crea un ambient optim pentru petrecerea timpului. Organizarea corecta a bucatariei este o masura cat se poate de naturala, daca iti doresti sa beneficiezi de o atmosfera calda alaturi de toti membrii familiei. 

Servirea mesei nu inseamna doar ingerarea alimentelor, ci reprezinta un adevarat proces. Copii, indiferent de varsta pot fi implicati in activitatea de pregatirea a mesei. Asezarea servetelelor si a tacamurilor sunt cateva sarcini in care cei mici pot fi implicati de la varste fragede, celor mari le pot reveni sarcinile de strangere a veselei si curatare a acesteia. Initial aceste taskuri ii vor face sa se simta importanti, ulterior, vor deveni activitati ce ii vor responsabiliza.

Bune practici in timpul mesei

Servirea cinei, a pranzului si a micului dejun reprezinta activitati de socializare. Acestea trebuie sa se desfasoare intr-un ambient prietenos, cald, placut. La masa se vor aborda discutii lejere, agreate de toata lumea. Specialistii atrag atentia ca multi parinti au tendinta de a-si certa copii la masa, fie din pricina modului de a manca, fie din pricina comportamentului de peste zi. Astfel de abordari ii vor face pe cei mici sa se simta stingheri si sa nu vada servirea mesei ca fiind placuta, ci mai degraba ca pe o pedeapsa.

Pentru a evita astfel de situatii este indicat sa devii exemplu de comportament pentru copii. Ai grija ca intotdeauna sa ai o pozitie corporala corecta, sa utilizezi tacamurile adecvate, sa mananci cu imbucaturi mici, sa mesteci mancarea foarte bine. Trebuie sa tii cont de faptul ca adulti, in special parintii, reprezinta modele comportamentale pentru cei mici, iar acestia au tendinta de a copia gesturile vazute. Putem spune ca bunele practici la masa sunt mai degraba copiate, decat invatate. Cu siguranta, aceste gesturi marunte, nu sunt benefice doar din punct de vedere al socializarii, dar au importanta covarsitoare in tot proces de digestie. 

In cazul in care in familie sunt copii mici este important sa li se asigure tot confortul. Copiii cu varsta de pana la 3 ani nu pot sta comod la mese de bucatarie, acestora trebuie sa li se asigure scaune de masa specializate, cu sisteme de protectie. In cazul familiilor cu copii mici, servirea mesei alaturi de toti membrii este cu atat mai importanta, intrucat primii ani din viata sunt covarsitori pentru dezvoltare emotionala. Atentia nu trebuie concentrata doar asupra copilului mic, intrucat procesul se va transforma mai degraba in joaca, iar activitatea ar putea deveni neplacuta. Parintii si fratiorii sau invitatii, se pot concentra pe discutiile neutre, placute pentru toata lumea, asa copilul mic va sti cat toata lumea este egala la masa, acesta este locul unde toata lumea mananca, discuta si se relaxeaza.

Sursa de imagine:
Drazen Zigic / Shutterstock.com

Advertoarial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea