Cum sa...

# situatii de urgenta #lucruri indispensabile #amenajare camera #amenajare casa

Lucruri indispensabile pe care trebuie sa le ai in casa pentru situatii de urgenta

Casa reprezinta caminul ideal pentru multi dintre noi, dar, exista si situatii neprevazute carora trebuie sa le faci fata. La casa, pana de curent are alte efecte decat la bloc, mai ales daca o astfel de problema apare seara sau noaptea.

 

Iata de ce e bine sa cunosti cateva elemente importante care vor face ca viata la casa sa nu para niciodata un cosmar.

Generatorul nu te lasa niciodata pe intuneric

Cel mai important si cel mai important la o casa este generatorul, chiar daca investitia este una consistenta. Avantajele unui astfel de generator sunt insa incredibile.

Gandeste-te ca intr-o seara sau noapte se declanseaza o furtuna care produce pagube importante. La fel se poate intampla si iarna (ninsori abundente, inghet), astfel ca locuinta ta poate ramane fara curent electric si, implicit, fara caldura. Situatia poate fi extrem de neplacuta, mai ales daca te afli intr-o zona sau intr-un moment in care accesul catre locuinta se face mai greu.

Tocmai de aceea, un generator reprezinta o solutie foarte buna de a interveni in astfel de clipe. Caldura din casa va fi mentinuta, frigiderul nu va avea de suferit, plus ca vei putea utiliza in continuare telefonul mobil si laptopul, chiar daca bateria se va descarca.

Este recomandat sa ai in casa un generator digital, daca dispui de echipamente electronice sensibile la variatiile de tesniune, dar iti va prinde bine si un generator clasic.

Extinctorul iti salveaza casa

Un alt obiect extrem de important, care nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie este extinctorul. Trebuie sa fie mereu la indemana si incarcat. Nu se stie niciodata cum se poate declansa un incendiu si este bine sa poti lua masuri extrem de rapid dar si eficient.

De departe, cele mai bune/eficiente modele sunt cele cu spuma. Pot fi folosite atunci cand focul e alimentat de hartie, textile sau material plastic, dar si cand flacarile au cuprins produse inflamabile.

Specialistii recomanda si extinctoarele cu dioxid de carbon, dar nu in orice conditii. Este nevoie de un instructaj prealabil, din cauza ca dioxidul de carbon eliberat in incinte poate cauza asfixiere.

Trusa de prim ajutor

La fel ca si la automobile, este important ca orica casa sa dispuna de o trusa de prim ajutor. Multe persoane ajung la spital din cauza unor accidente casnice dar si din cauza faptului ca nu primesc ingijiri medicale utile din primul moment.

Trusa de prim ajutor inseamna mai mult decat o simpla sticla cu spirt si cateva pansamente.  Dintr-o astefl de trusa nu trebuie sa lipseasca o foarfeca, un bandaj triunghiular pentru fracturi, o patura mare care se foloseste in caz de soc termic, geluri pentru arsuri si chiar o masca de protectie pentru executarea manevrelor de respiratie gura la gura.

Ar mai putea fi util sa ai in trusa de urgenta si o pensetă pentru extragerea capuselor, o punga cu gel pentru terapie cald-rece si unguente calmante.

Depozit pentru situatii neprevazute

Pentru a fi sigur ca ai solutii pentru a depasi orice problema, util ar fi un kit pentru situatiile de urgenta, adica inundatii,  cutremure sau, dupa caz, alunecari de teren. Este recomandat sa ai mereu in casa rezerve de apa si de mancare pentru trei zile.

Si n-ar fi rau sa ai si niste scule: un cutit care sa taie bine, un ciocan, un patent sau o trusa de scule, pe care sa o folosesti la oprirea instalatiei de gaz sau apa.

Toate acestea trebuie sa fie pastrate intr-un loc accesibil, pentru a fi folosite in momente de criza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului