Cum sa...

# mentenanta semineu #intretinere semineu #semineu

Lasati specialistii sa se ocupe de reparatiile si mentenanta semineului dumneavoastra

Orice semineu ce este dat spre folosinta este, in acelasi timp, si un semineu ce trebuie ingrijit si curatat. Este deosebit de important ca toate tipurile de seminee pe lemne sa fie inspectate o data pe an, pentru a te asigura ca nu exista nici un fel de problema atat cu semineul cat si cu cosul de fum.

De asemenea, cosul de fum trebuie curatat de reziduurile depuse in timpul sezonului rece, din cauza arderii lemnelor. Unii proprietari de seminee se gandesc sa economiseasca putin si sa foloseasca metode proprii, pregatite acasa, pentru curatarea cosului de fum. Dar exista un foarte bun motiv pentru a evita astfel de practici, iar acest motiv este chiar siguranta ta!

Unul din cele mai importante motive pentru care efectuarea de reparatii sau actiuni de mentenanta la cosurile de fum ar trebui facute doar de catre specialisti este riscul de aparitie al incendiilor pe cos. Cand vine vorba de cosuri de fum, inspectia, curatenia, si mententa acestor trebuie facuta doar de catre persoane cu experienta si practica in domeniu. Asadar, nu iti asuma nici un risc si asigura-te ca treaba este bine facuta prin optarea serviciilor oferite de specialisti in seminee.

Creozotul – riscul numarul 1 in cazul semineelor pe lemne

Cele mai mari riscuri asociate cu utilizarea de seminee sunt depozitele de creozot. De fiecare data cand faci foc in semineu, o anumita cantitate de creozot rezulta si este depozitata pe peretii interiori ai cosului de fum. Chiar si cand cel mai bun tip de lemne este folosit iar focul arde curat, tot se va produce putin creozot, asa ca este imposibil sa il evitam complet. Creozotul este de trei tipuri, toate fiind deosebit de inflamabile si avand puterea de a incepe un incendiu pe horn.

Toti cei care au seminee pe lemne in locuinte ar trebui sa cunoasca informatii despre funingine si creozot, precum si despre diversele forme pe care creozotul le poate lua. Aceste informatii te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii cu privire la mentenanta semineului tau. Iata cateva informatii de baza despre creozot.

  • Creozotul este o substanta de culoare neagra sau maro inchis, asemanatoare smoalei, ce se depoziteaza pe peretii interiori ai hornului, si este deosebit de inflamabila;
  • Daca nu se indeparteaza creozotul de pe suprafata hornului, un incediu poate incepe cu usurinta;
  • Funinginea este o substanta carbunoasa de culoare neagra care se produce in cazul unei combustii incomplete de lemn, carbune, ulei, sau alte materii organice. Particulele fine de funingine se lipesc de peretii hornului atunci cand sunt purtate de catre aerul cald in ascensiune catre gura de iesire a hornului;
  • Creozotul rezulta din fumul produs de lemnele arse. Mai putin creozot se formeaza in cazul in care lemnele ard curat, cu mai putin fum. Cel mai neadecvat lemn pentru foc este lemnul verde sau lemnul umed, care produce un fum incarcat cu particule mici de lemn;
  • In cazul acumularilor mari de creozot in interiorul hornului, se pot produce obstructii, ceea ca nu va lasa hornul sa functioneze in mod corespunzator. Acest lucru poate duce la un pericol deosebit de mare pentru persoanele aflate in locuinta, si anume riscul de intoxicare cu monoxid de carbon. Monoxidul de carbon este foarte periculos pentru ca nu are miros sau culoare, putand duce la deces chiar si in cantitati foate mici;
  • Creozotul de tip 2 sau 3 este foarte dificil de curatat si de indepartat in comparatie tipurile de reziduuri prezentate anterior. Creozotul de tip 3 este si foarte periculos, de multe ori fiind necesara inlocuirea garniturilor din interiorul hornului, in locul curatirii propriu-zise a substantei de pe pereti.

Nu este recomandata folosirea mijloacelor proprii de curatare a hornului!

Poate ca ati auzit de diverse metode traditionale de curatare a hornului. Este bine de stiut ca nici una dintre aceste metode nu va functiona. Pe langa acest aspect, va supuneti la riscuri inutile. Doar creozotul de tip 1 ar putea fi indepartat usor, cu ajutorul unei perii. In rest, toate celelalte substante au nevoie de unelte speciale.

Ce tip de unelte folosesc specialistii in seminee? O serie de perii foarte tari si rezistente sunt folosite la curatarea hornului. Probabil cel mai utilizat tip de perie este o perie lunga din sarma groasa, ce este flexibila si resistenta in acelasi timp. Pe langa perii, se va folosi si un aspirator special, pentru a preveni ajungerea reziduurilor in locuinta dupa curatarea hornului. Se vor folosi si anumiti agenti chimici, care vor ajuta la desprinderea creozotului de pe horn, o sarcina destul de greu de efectuat fara echipament corespunzator.

Articol realizat de: Fuioaga Matei @ Seminee Deus.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea