Cum sa...

#solutii termice #incalzire casa #temperaturi #romani

La ce solutii termice apeleaza romanii in lupta cu temperaturile de inghet?

Este oficial iarna, iar temperaturile au inceput sa scada semnificativ odata cu startul sezonului. Gerul si-a lasat amprenta asupra locuintelor care inca se bazeaza pe solutii de incalzire conventionala, situatie in care se regasesc multi romani, insa cei mai practici au optat inca de la achizitia sau constructia locuintei pentru solutii de incalzire moderne si de pana la trei ori mai eficiente.

 

Statistic, in timp ce pentru un apartament cu trei camere in care incalzirea este generata la comun, consumul poate ajunge sa coste intr-o luna de iarna si 400 de Ron, un apartament in care exista incalzire in pardoseala va genera o factura cu o valoare de pana la 65% mai mica.

In medie, jumatate din costurile la utilitati revin incalzirii locuintei, dar situatia sta cu totul diferit in cazul celor care au pompe de caldura sau panouri solare.

Costurile alocate incalzirii locuintei pot atinge valori uriase, mai ales atunci cand intervin in context si factori geografici, de localizare. Spre exemplu, costul incalzirii unui apartament cu doua sau trei camere din Bucuresti va fi cu mult mai mare decat in cazul unui apartament cu aceeasi suprafata dintr-un oras mai mic.

Pentru a nu-si bloca economiile in perioada iernii, multi romani aleg pompe de caldura inca din faza de proiectie a locuintei, desi nu multi sunt cei care cunosc mecanismele de functionare si avantajele acestei solutii termice.

De asemenea, cladirile noi, construite incepand cu anul 2012, au incorporate panouri solare complexe, astfel ca fiecare camera este incalzita in mod optim pe baza resurselor regenerabile.

Locuintele incalzite cu pompe de caldura redau (si) confortul financiar

In mod evident, atat pompele de caldura, cat si panourile solare constituie o investitie. Totusi, costul primar va fi rapid amortizat, tinand cont de faptul ca si costurile facturilor vor incepe sa fie mai mici. Potrivit unui sondaj demarat de o publicatie de design interior, 60% dintre spatiile locative construite in intervalul 2012 – 2018 beneficiaza de incalzire pe baza pompelor de caldura, aspect care subliniaza, inca o data, aplecarea romanilor spre solutii termice avantajoase pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

Si incalzirea apei constituie un real avantaj pentru cei care au optat pentru aceasta solutie termica, in masura in care pompele de caldura pot genera la o temperatura de pana la 60 de grade apa calda menajera. Incalzirea acesteia constituie o reducere de cost si resurse pentru cei care apartin respectivului spatiu locativ, adica un nou atribut de performanta al pompelor de caldura.

Cele mai calitative panouri solare servesc incalzirea constructiilor cu etaj

Ca o constructie tip duplex genereaza costuri importante in perioada iernii o stim, insa important este sa stim si cum se poate contramanda aceasta cheltuiala destul de consistenta. Desi poate parea o optiune usor avangardista sau atipica pentru romani, nu asa stau lucrurile si in realitate, Gratie proprietatilor si mecanismului situate la baza acestora, panourile solare sunt capabile sa incalzeasca o suita de spatii, de la duplex-uri si pana la cladiri de birouri.

Cele mai noi constructii de acest gen proiectate in capitala si marile orase din Bucuresti beneficiaza de solutii moderne de incalzire de tipul panourilor solare. Astfel, incalzirea are loc la nivelul tuturor etajelor, la un cost mai mic, astfel ca sumele economisite pot fi reinvestite in mentenanta acestor spatii.

Cuplurile tinere considera incalzirea in pardoseala cea mai rentabila solutie termica

Tinerii acorda o atentie importanta criteriului estetic al unei locuinte, insa fara a face rabat de la eficienta incalzirii in pardoseala. Aceasta solutie termica este familiara multor cupluri tinere, cu copii, alegand-o pentru beneficiile sale. Dincolo de faptul ca este tot o investitie usor de amortizat in timp, incalzirea electrica in pardoseala este eficienta, restabilizeaza echilibrul igienei, sterilizeaza si fortifica bariera contra alergenilor, prin faptul ca elimina orice urma de umiditate care poate incuraja aparitia mucegaiului si a altor astfel de pericole.

Si raportul calitate – pret este unul dintre punctele forte ale sistemelor de incalzire in pardoseala. Spre exemplu, acestea asigura o functionare optima calculata in decursul a mai mult de 10 ani si necesita simple revizii o data pe an. Este o solutie termica dedicata atat spatiilor voluminoase, dar mai ales celor de mici dimensiuni (garsoniera, apartament tip studio etc), intrucat absenta caloriferelor antreneaza optimizarea spatiului din interior.

Temperaturile de iarna nu aduc cu ele doar disconfort termic, ci si disconfort financiar. In timp ce la bloc, locatarii ajung sa plateasca sume consistente pentru incalzire desi nu au pornit caloriferele, cei mai practici au optat pentru solutii moderne precum incalzirea in pardoseala, pompele de caldura sau panourile solare. Desi in cazul fiecarei solutii se impune o investitie primara, valoarea acesteia va fi amortizata prin sumele economisite la factura de incalzire.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea