Cum sa...

#plosnite de pat #tratamente

In pat cu dusmanul sau lupta de zi cu zi impotriva plosnitelor de pat pentru nopti linistite

 

Din era Tyrannosaurus Rex, traversand 100 de milioane de ani, plosnitele de pat se strecoara astazi pe cearsafuri chinuind mai ceva ca picatura chinezeasca, noapte de noapte, pe nefericitii care dorm.

Plosnitele de pat pot parea o problema de moda veche, dar acum s-au intors si cu o razbunare: mai abile in a se ascunde si mai rezistente la armele noastre. In urma cu saizeci de ani, acesti daunatori hematofagi au fost aproape eradicati, datorita utilizarii pesticidelor precum DDT. Acum, eliminarea lor a devenit mai dificila nu pentru ca insecticidele de generatie noua ar fi mai putin puternice, ci pentru ca acestia au dezvoltat mutatii care le fac viata mai usoara sub sprayul profesionistilor si aduc o frustrare imensa pentru ocupantii paturilor, care devin sursa de hrana pentru acesti paraziti. Se estimeaza ca populatia globala de plosnite de pat (Cimex Lectularis) creste anual cu 100-500%. Infestarile s-au raspandit in locuinte si birouri, iar insectele sunt extrem de greu de eliminat odata ce au pus piciorul in prag; pot supravietui pana la un an fara sa se hraneasca si o singura femela fertilizata poate infecta o intreaga cladire de apartamente, numarul lor dublandu-se la fiecare 16 zile. Acest lucru se datoreaza  cresterii calatoriilor globale, a comertului si a rezistentei la insecticide. Raspandirea la nivel mondial este ingrijoratoare, deoarece acesti daunatori reprezinta o povara socio-economica atat la nivel personal cat si comunitar si o problema majora pentru sanatatea publica.

Topul tarilor ai caror locuitori au somnul deranjat de plosnitele de pat este ocupat de Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Franta. Romania nu apare mentionata ca ar avea o problema in acest sens, insa pudoarea sau frica de izolare a romanilor si lipsa unui plan de evidenta si control al focarelor de Cimex Lectularis din partea autoritatilor poate fi motivul absentei noastre din acest top. In fapt, sute de mii de romani sunt nevoiti sa se lupte singuri, sau apeland la firme DDD autorizate, care la randul lor, de cele mai multe ori ridica neputincioase din umeri in fata rezistentei plosnitelor la tratementele chimice aplicate.

Astfel, multe persoane ajung de la tratamentul dermatologic la cel psihiatric, numerosi varstnici sunt izolati de familie. Cei mai putin inzestrati financiar ca sa poata provoca un minim de discomfort in evolutia si raspandirea acestor invadatori care provoaca mancarimi, devin surse de infestare pentru vecini.

Dr Clean, companie specializata pe dezinfectie, dezinsectie si deratizare a luat problema decimarii si protectiei fata de plosnitele de pat ca pe o mare provocare. Astfel, cei de la echipa Dr Clean, nemultumiti de rezultatele obtinute in urma aplicarilor “ca la carte” a insecticidelor recomandate pentru distrugerea acestui daunator, a dezvoltat si aplicat o metoda de succes, in doua etape pentru controlul acestor paraziti. Prima etapa este de decimare a coloniilor de plosnite, iar cea de a doua de protectie pentru o perioada de trei luni. Tratamentul de protectie poate fi folosit atat in cazul unor infestari recente, cat si ca tratament profilactic pentru unitatile in care acest lucru este esential, iar reinfestarile sunt frecvente: hoteluri si unitati de cazare in regim hotelier, dormitoare din camine studentesti, unitati militare, asezaminte de batrani sau de copii, spitale, mijloace de transport in comun, aviatie, sali de spectacole. Tratamentele sunt adaptate de la caz la caz si se bazeaza si pe alte metode decat pe cele cu substante chimice de sinteza, cum ar fi tratamentele termice generale, locale cu injectie de abur care atinge 180 grade si o presiune de 8 bari si biopesticide. Eficienta acestora este dovedita si contracareaza abilitatea genetica dezvoltata de Cimex Lectularis de a produce enzime capabile sa anihileze toxicitatea insecticidelor si pot oferi linistea in dormitoare pentru 90 de zile. Se formeaza astfel o bariera si in cazul in care accidental pot fi aduse in locatie noi plosnite. Ceea ce nu este lipsit de importanta in asfel de actiuni de distrugere a plosnitelor de pat este comunicarea si colaborarea cu cei care apeleaza la Dr Clean ca o solutie salvatoare. Caile de comunicare cu echipa Dr Clean sunt vaste, ne veti gasi online pe Facebook, Instagram, Whatsapp si Tik Tok. Pregatirea incaperilor pentru tratament si masurile care trebuiesc respectate dupa ce acesta a avut loc, reprezinta mai bine de 50% din conditia de succes al acestor servicii de dezinsectie.

Problema prevenirii raspandirii plosnitelor de pat trebuie sa ne preocupe pe fiecare dintre noi, pentru ca nu se stie niciodata cand acestea ajung sa populeze saltele din apropierea noastra.

Dr Clean este brandul sub care compania Aniversarii Imob Consult SRL, infiintata in 2016 in Bucuresti a ales sa functioneze oferind servicii profesionale de dezinsectie, dezinfectie si deratizare. In ultimii ani, numeroase institutii publice, printre care Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului, Ministerul de Finante, Romatsa Constanta si Tulcea, Academia de Politie, gradinite si scoli, unitati de cazare si clinici private s-au bucurat de servicii de calitate cu rezultate din partea Dr Clean.

 

 

FOTO: drclean.ro

 

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului