Cum sa...

#plita electrica #plita pe gaz #alegere plita #avantaje plita #dezavantaje plita

Dilema gospodinelor: plita pe gaz sau plita electrica. Tu ce alegi?

Mancarea mai iese oare la fel de gustoasa pe o plita electrica? Este mai rentabil sa cumperi o plita pe gaz sau una electrica? Cat de periculoase sunt? Cat consuma? Cam acestea sunt intrebarile care te vor framanta daca ajungi sa faci schimbari radicale in bucatarie. Si nu esti singura gospodina care isi bate capul cu ele. Iata mai jos sfaturi si argumente pro si contra care te pot ajuta sa iei decizia corecta.

1. Utilitate

Utilitatea in bucatarie, mai ales in cazul in care ai de hranit toata familia, consta in realizarea "misiunii gastronomice" in timp util. Aici plita electrica are un handicap mai rar intalnit in cazul celei pe gaz. In cazul unei intreruperi a energiei electrice, te vei uita mult si bine la oala de pe plita, in zadar. Ori, penele de curent electric sunt mai des intalnite decat avariile de pe magistralele de gaz.

2. Costuri

De la consum si pana la pretul de achizitie, costul noii ustensile din bucatarie este un alt criteriu important de selectie. In privinta consumului, nu putem vorbi de o diferenta majora, in conditiile in care tendinta de scadere a pretului la energia electrica este evidenta, in timp ce pretul gazelor naturale creste constant.

In timp, o plita electrica ar putea fi mai rentabila ca si cost al utilizarii decat una pe gaz. Pentru o plita electrica moderna vei plati insa cu 80-90% mai mult, decat pe una clasica pe gaz.

3. Adaptabilitate la modul de viata

In conditiile in care obisnuiesti sa gatesti zilnic si in cantitati destul de mari, plita pe gaz ramane optiunea cea mai viabila. Plita electrica este preferata celor care vor sa isi descongestioneze bucataria si care prepara mancaruri rapide.

Functiile avansate ale acestor aparate electrice permit atingerea unor performante de invidiat la meniurile care necesita un timp de preparare de 20-30 de minute.

4. Functii si recorduri

La acest capitol, plita electrica conduce din start. Functia de inductie permite fierberea a doi litri de apa in doar patru minute, fata de sapte minute cat dureaza procesul pe o plita cu gaz. O alta functie a plitei electrice, cea "booster", iti permite sa o setezi pentru a porni la temperatura de fierbere maxima, pentru ca apoi treptat aceasta sa se reduca. In plus, suprafata arzatoarelor se mentine rece, ceea ce te fereste de accidente nedorite si iti permite sa o cureti mult mai usor.

Sursa foto: electrolux.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare