Cum sa...

# spalarea hainelor # detergent pudra #detergent lichid

Detergent pudra sau lichid? Care este cea mai buna optiune pentru spalatul hainelor?

Cand vine vorba de detergentul pudra vs. detergent lichid, multi dintre noi ramanem la acelasi produs, la fel ca si balsamul de rufe. Nu este surprinzator daca luam in considerare numarul mare de marci si tipuri oferite. Dar stiai ca exista beneficii diferite pentru utilizarea fiecaruia dintre aceste tipuri de detergent de rufe? Ati putea chiar sustine ca unul este mai bun decat celalalt, in functie de circumstantele tale.

 

Beneficiile detergentului pudra

Excelent pentru petele de noroi si de sange - In primul rand, detergentul pudra este in general mai bun la indepartarea petelor active/in exterior. Acest lucru se datoreaza faptului ca detergentul pudra contine diferiti agenti tensioactivi in comparatie cu cel lichid, care este cel care asigura puterea de curatare. Compusii care se gasesc in detergentul pudra tind sa il faca mai eficient pentru pete precum noroi, sange si iarba. Asta inseamna ca, daca esti un gradinar pasionat sau daca te confrunti adesea cu pete foarte persistente, detergentul pudra este cel mai bun.

Pastreaza albul - Detergentul pudra este ideal si pentru a pastra albul. Acest lucru se datoreaza faptului ca adesea contine enzime si agenti de albire, desi va trebui sa verificati lista de ingrediente pentru a confirma acest lucru. Asadar, daca asternuturile albe se ingalbenesc, detergentul pudra ar putea fi solutia. 

Rezista - O cutie de detergent pudra poate acoperi peste 100 de spalari. Asta inseamna ca pot trece luni de zile pana cand trebuie sa te gandesti sa completezi. Fiind sub forma de pulbere, acest tip de detergent va rezista si la testul timpului, ceea ce ii confera o durata lunga de depozitare.  

Raportul calitate-pret - Datorita punctului de mai sus, detergentul pudra este, de asemenea, in general, un bun raport calitate-pret. Acesta poate costa doar 10 centi pe spalare, in functie de incarcatura si de duritatea apei.

Ambalaj mai bun pentru mediu - Desi majoritatea detergentilor nu sunt ideali din punct de vedere ecologic, ambalajul in sine face diferenta. Detergentul sub forma de pudra este de obicei disponibil in ambalaje din carton reciclabil, ceea ce reprezinta un avantaj fata de plasticul intalnit la lichide.

Aspecte negative ale detergentului pudra

Nu este bun pentru pielea sensibila - Deoarece este o pulbere, acest tip de detergent trebuie sa se dizolve in rufe pentru a fi eficient, ceea ce necesita temperaturi ridicate. Cu toate acestea, detergentul sub forma de pudra nu se dizolva intotdeauna complet, mai ales in ciclurile mai reci, ceea ce inseamna ca este mai dificil de clatit decat cel lichid. Rezultatul este mai mult detergent rezidual lasat in urma rufelor, ceea ce poate provoca reactii pentru pielea sensibila.  

Nu este ideal pentru spalarea hainelor cu mana - Deoarece nu se dizolva usor la temperaturi scazute, detergentul pudra nu este ideal nici pentru spalarea cu mana. Daca faci acest lucru, te poti trezi cu o multime de reziduuri de pudra care iti acopera rufele delicate.

Poate ocupa spatiu - Cutiile de detergent pudra sunt, in general, destul de mari si incomode, mai ales dupa ce sunt deschise. Asadar, asigura-te ca raftul de rufe are suficient spatiu inainte de a cumpara. Din cauza ambalajului de carton, este vulnerabil si la umezeala si la orice scurgeri, asa ca pastreaza-l depozitat intr-un loc racoros si uscat. 

Beneficiile detergentului lichid

Excelent pentru petele de ulei si grasime - La fel cum detergentul pudra este bun pentru petele de noroi si sange, detergentul lichid este bun pentru petele de ulei si grasime. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesta contine alcool etoxilat, care este deosebit de eficient asupra acestor substante. Asadar, daca esti un bucatar pasionat sau un mecanic auto, detergentul lichid pentru rufe poate fi cel mai bun.

Mai bun pentru pielea sensibila - Datorita starii sale lichide, detergentul lichid se dizolva usor, chiar si in apa rece. Astfel, se clateste in mod natural mai bine in timpul etapelor finale ale ciclului de spalare. Ca atare, este probabil sa ramana mai putin detergent rezidual in haine fata de detergentul pudra, ceea ce il face sa fie optiunea mai buna pentru pielea sensibila si alergii.

Dozare convenabila - Lichidul se poate varsa in timp ce il masori, dar este mai putin murdar decat pulberea. In plus, daca optezi pentru capsule lichide, masurarea dozei devine complet inutila.

Mai bun pentru masina de spalat - Din acelasi motiv, detergentul lichid nu este atat de probabil sa lase reziduuri in masina de spalat. Totusi, asta nu inseamna ca esti complet in siguranta - masinile de spalat vor trebui curatate in mod regulat pentru a elimina orice acumulare de sapun si calcar.

Aspecte negative ale detergentului lichid

Scump - Atunci cand se compara preturile direct, detergentul lichid este cea mai scumpa optiune, mai ales daca cumparati doze, care pot costa de doua ori mai mult.

Se termina mai repede - Se pare ca lichidul se termina mult mai repede decat pulberea. Sticlele au tendinta de a contine mai putine incarcaturi de spalare, desi nu este intotdeauna cazul.

Ambalajele nu sunt atat de bune pentru mediu - Ambalajele detergentilor lichizi tind sa fie fabricate din plastic, ceea ce le face sa fie cele mai putin ecologice dintre cele doua optiuni.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului