Cum sa...

#molii casa #fluturi molie #molii #daunatori

Cum scapi definitiv de moliile din casa

Moliile nu ciupesc, nu bazaie si nici nu zboara prea mult la vedere. In schimb, iti gauresc mai toate hainele din lana, astfel ca infestarea cu molii poate produce un soi de frustrare. Poti elimina acesti daunatori urmand cativa pasi simpli.

 

Identifica tipul de molii

Exista mai multe tipuri de fluturi de molie, multe dintre ele asemanatoare, insa in casele noastre cel mai adesea intalnim molia de camara si molia de sifonier. Cea de camara se hraneste de regula cu mancare uscata, precum cereale, biscuiti, fasole sau orez. Molia de haine isi face salas in dulapurile cu imbracaminte si lasa mici gaurele in pulovere, sacouri sau pardesie din lana si chiar din piele.

Cauta materialele infestate

Primul pas in oprirea raspandirii moliilor este eliminarea sursei care a dus la infestare. Scoate din casa orice tip de hrana posibil contaminata, cum ar fi pungile cu malai, cu faina sau cu fasole. Apoi curata locul in care acestea au stat cu apa calduta si detergent si lasa sa se usuce bine. In cazul articolelor de imbracaminte ar fi utila o curatare chimica.

Aspira totul, apoi arunca rapid sacul aspiratorului intrucat poate contine oua si larve. Daca nu poti face singura dezinfectarea, apeleaza la o firma specializata, intrucat chiar si un covor vechi din lana ar putea fi casa pentru molii.

Sigileaza totul

Metoda favorita a bunicii era naftalina, pe care oamenii de stiinta o considera periculoasa pentru sanatate, Uniunea Europeana interzicand utilizarea ei.

Pentru a descuraja formarea unor noi focare de molii, sigileaza imbracamintea de sezon in pungi etanse, de preferat in vid.

In camara, depoziteaza alimentele in recipiente etanse.

Fa curatenie regulat

Intretinerea spatiilor in care s-ar putea aseza moliile este cea mai buna metoda de a preveni o viitoare infestare. Eliminarea prafului, a firimiturilor si pastrarea pe termen cat mai limitat a alimentelor din camara ajuta la prevenirea unor noi focare.

Foloseste plante aromatice

Pentru a tine moliile departe, foloseste-te de plantele aromatice pe care acesti daunatori nu le suporta: levantica, menta si rozmarinul. Formeaza mici buchetele, pune-le intr-un saculet improvizat din tifon, apoi asaza-le in sifonier, printre haine, sau agatate in camara. Dincolo de faptul ca moliile nu se vor mai apropia de aceste spatii, plantele aromatice raspandesc si un parfum placut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului