Cum sa...

# scapa de petele de oja #pete de oja textile #pete de oja mobilier #pete de oja

Cum scapi de petele de oja de pe mobilier sau textile

O vorba din batrani spune ca esentele tari se tin in recipiente mici. Ei bine, cu totii cunoastem niste sticlute mici care ne pot da mare bataie de cap cand nu suntem atenti – sticlutele de oja. Fie ca ne gandim la altceva, fie ca pur si simplu o lovim din greseala, atunci cand sticluta de oja se varsa, putem cauza o pata inestetica si destul de incomoda. Oja este formata din pigmenti, intaritori si solventi, iar acest amestec o face greu de indepartat de pe diferite suprafete din casa. insa nu imposibil! Iata cateva sfaturi pentru a indeparta fara bataie de cap petele de oja:

1. Foloseste un tampon ca sa absorbi cat mai mult din lichidul care a curs. Lucreaza cu un tampon cat mai mic pentru a evita marirea petei.

2. NU pune apa peste pata de oja! Majoritatea sunt realizate pe baza de ulei, iar apa nu va face decat sa imprastie substanta pe o suprafata mai mare.

3. In cazul in care ai patat haine, nu incerca sa o curatati cu acetona pentru ca risti sa deteriorezi tesatura. in schimb, te sfatuim sa duci aceste articole la o curatatorie profesionala deoarece acolo se folosesc solutii de curatare speciale, care protejeaza materialele hainelor.

4. Eliminarea petelor de oja de pe articolele din piele poate fi un proces putin mai dificil si mai riscant, in special atunci cand pielea este vopsita. Actioneaza cu grija pentru a indeparta cu ajutorul acetonei petele, dar numai dupa ce testezi putin suprafata pentru a vedea daca materialul se deterioreaza

5. Pentru curatarea petelor de oja de pe lemn sau podele, foloseste o carpa moale umezita in izopropan pentru a freca pata in directia modelului, cu miscari lente pentru a nu imprastia pata. Daca aceasta nu se curata, foloseste lana de otel 0000, cea mai fina dintre variantele cunoscute si freaca in directia modelului.

6. In cazul podelelor laminate, evita cu strictete acetona pentru ca poate deteriora finisajul. Foloseste in schimb alcool sau bauturi spirtoase, dupa ce testezi pe o suprafata micuta

7. Daca pata de oja este pe covor, recomandarea este sa usuci cu un uscator de par zona si sa tai discret cu o foarfeca perii patati. Daca zona este insa suficient de mare, incearca sa cureti cu o solutie de spalat vasele sau produse profesionale de curatare a covoarelor.

8. In cazul in care oja ta a ajuns pe un perete vopsit, utilizeaza WD-40 pe zona patata si apoi sterge cu o carpa curata. Face minuni! Testeaza inainte pentru a verifica daca exista riscul de a deteriora finisajul.

9. Atunci cand pata de oja apare pe o suprafata de marmura, trebuie lucrat cu destul de multa grija pentru ca aceasta piatra naturala este poroasa deci indepartarea petei poate provoca si decolorarea materialului.

 

Petele de oja pot parea inspaimantatoare la inceput, insa cu solutiile de curatare potrivite si cu o metoda care nu deterioreaza suprafetele, poti aduce din nou la lumina majoritatea hainelor, podelelor sau obiectelor de mobilier patate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea