Cum sa...

#greseli amenajare dormitor #amenajare dormitor #dormitor

Cum sa-ti aranjezi dormitorul ca sa dormi mai bine

Dormitorul serveste drept o camera multifuntionala-cum ar fi un birou sau o biblioteca dar in cele din urma el trebuie considerat un adevarat sanctuar pentru somn. Acest spatiu ar trebui sa fie cel mai puternic personalizat din toata locuinta, amenajat ca o oaza linistitoare care sa favorizeze relaxarea si confortul. Iata cum iti poti aranja dormitorul astfel incat sa ai un somn mai bun:

Un somn odihnitor inseamna in primul rand achizitionarea unei saltele de calitate. Daca salteaua este prea tare, ori din contra, prea moale, nu iti va permite sa dormi confortabil. Exista mai multe tipuri de saltele, cum ar fi cele din spuma, cu arcuri, reglabile, cu apa ori gonflabile.

Cand cumpari salteaua, testeaz-o. Daca are o garantie de 30 sau de 60 de zile termen in care o poti returna pentru a-ti primi banii inapoi sau un alt produs, atunci este numai bine ca sa o incerci si sa vezi daca se potriveste nevoilor tale de confort. Alege dimensiunea potrivita, la fel ca si inaltimea corespunzatoare. O saltea prea cu marginile prea inguste s-ar putea sa nu se adapteze unui pat cu un cadru mai inalt.

Una dintre cele mai importante conditii necesare unui somn bun este intunericul. Potrivit medicilor neurologi, spun ca ritmul circadian este influentat de cantitatea de lumina, astfel ca atunci cand este intuneric avem tendinta sa dormim mai mult. Stilul de viata modern poate perturba ritmul somnului. De exemplu, un program de munca ce se intinde pana la ore tarzii, afecteaza calitatea odihnei.

Pune la ferestre draperii sau jaluzele care sa opreasca patrunderea luminii si inchide orice sursa luminoasa care te-ar putea distrage de la somn, cum adesea se intampla cu televizorul, laptopul sau telefonul mobil.

Temperatura aerului poate afecta somnul. In cazul in care in camera este prea rece sau prea cald, exista riscul sa nu te poti odihni asa cum ti-ai dori. Vezi care este temperatura optima pentru tine si pastreaz-o folosind fie ventilatoare de plafon daca iti este prea cald, ori incalzitoare portabile daca esti ceva mai friguros. In functie de aceste criterii alege si o lenjerie de pat corespunzatoare, din materiale potrivite fie sezonului cald, fie celui mai rece.

Culorile calme si suntele linistitoare stimuleaza somnul. Culorile vibrante si puternice pot fi distractive, dar uneori este mai bine sa nu le folosesti in dormitor, mai ales daca ai probleme cu somnul. In schimb, utilizeaza culori linistitoare, cum ar fi bleu, verde si nuante pastel, care sunt mult mai calme. Daca totusi vrei sa incluzi si culori mai tari in camera ta foloseste-le doar pentru tablouri sau pentru pernele decorative. In afara de culoare, sunetele relaxante reprezinta un bun stimulent al somnului. Fa-ti un CD cu sunete care sa imite elementele naturale sau orice alt lucru te calmeaza.

Prea multa aglomeratie poate provoca anxietate si ingreuneaza somnul.

Incearca sa itimenti dormitorul in ordine, astfel incat sa nu te impiedici de tot felul de obiecte intinse peste tot, atunci cand mergi la somn ori dimineata cand te trezesti. Exista atatea optiuni de depozitare pe piata, foarte practice si usor de adaptat pentru orice spatiu, asa ca de ce sa nu le folosesti?!

Dormitorul este locul in care trebuie sa te bucuri de intimitate si de odihna, asa ca amenajeaza-l si decoreaza-l dupa placul tau, pentru a te simti cat mai bine!

Sursa: assets.tvm.com.mt

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare