Cum sa...

# restaurare mobilier #restaurare mobila #mobila veche

Cum sa restaurezi mobila veche! Va arata ca noua!

Mobila veche ofera un farmec deosebit casei, invitandu-te parca de fiecare data intr-o calatorie inapoi in timp. Insa, in timp aceasta se uzeaza din cauza umezelii, a schimbarilor de temperatura sau a solutiilor folosite pentru curatarea acesteia. De aceea, pentru a arata ca noua, mobila veche trebuie restaurata. Iata cum poti face acest lucru acasa!

Indeparteaza stratul de vopsea existent

Inainte de a te apuca de renovare aplica trebuie sa stii ca se va face multa mizerie in jur. Asadar, daca lucrezi in interior protezeaza restul mobilierului cu folii de plastic pentru a evita ca praful sa se puna in strat gros pe acestea si pentru a face curatenia mai usoara.

Aplica pe mobila un strat gros de decapant pentru vopsea, cu ajutorul unei pensule. Acesta are rolul de a face curatarea vopselei si a lacului mai usoara. Lasa decapantul sa actioneze timp de 30 de minute. Indeparteaza apoi vopseaua, iar daca observi ca aceasta nu se curata bine, mai aplica un strat de decapant. Daca decapantul nu a dizolvat toate straturile de vopsea sau lac, atunci mai aplica un strat de decapant si repeta procedeul pana ajungi la rezultatul dorit.

Neutralizeaza lemnul

Urmatorul pas este neutralizarea lemnului. Foloseste ceara si dizolvant de vopsea. Aplica-le pe suprafata mobilei cu ajutorul unei carpe curate, din bumbac. Inainte de a aplica produsele pe mobila, citeste cu atentie eticheta pentru a te asigura ca le folosesti corect si ca nu sunt contraindicate pentru tipul de suprafata pe care o restaurezi. Lasa apoi solutiile aplicate sa actioneze timp de 24 de ore.

Slefuieste mobila

Dupa ce au trecut cele 24 de ore, foloseste un smirghel pentru a indeparta imperfectiunile si pentru a nivela suprafata mobilierului. La final curata foarte bine mobilierul de praf pentru a nu compromite portiunile finisate.

Vopseste mobilierul

Dupa ce intreaga iesa de mobilier este slefuita si curata, aplica un strat de vopsea speciala pentru tipul de lemn din care este fabricat mobilierul. Aplica vopseaua fi cu ajutorul unei pensule fie folosind o pompa speciala pentru vopsea. Lasa vopseaua sa se usuce foarte bine.

Finiseaza mobilierul

Dupa ce vopseaua s-a uscat, aplica un strat de ulei pentru finisare, cu ajutorul unei pensule. Atentie! Foloseste un ulei special pentru mobilier, deoarece uleiul de gatit nu are acelasi efect. Lasa uleiul sa actioneze timp de 10 minute, apoi sterge foarte bine suprafata mobilei cu o carpa curata puternic absorbanta, pentru a evita ca surplusul de ulei sa devina lipicios.

Lasa mobila minim cinci ore sau peste noapte, apoi mai aplica un strat de ulei, urmand instructiunile de mai sus.

Aplica un strat protector de ceara

La final, aplica un strat subtire de ceara pentru mobila pe intreaga suprafata pe care ai restaurat-o. Las-o sa actioneze cel putin o ora, apoi sterge foarte bine mobilierul cu ajutorul unei carpe curare care nu lasa scame.

Pentru a evita deteriorarea rapida a mobilierului, tine cont ca acesta nu trebuie asezat in apropierea caloriferului sau a unei alte surse de caldura. De asemenea, trebuie sa tii cont ca soarele decoloreaza mobila, asadar, pozitioneaza mobilierul vechi intr-un colt intunecat al casei, departe de fereastra.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare