Cum sa...

#fereastra #insecte #tantari #plasa

Cum sa montezi plasa impotriva tantarilor

Ai nevoie de cateva ore si de multa rabdare pentru a-ti asigura o vara linistita si un somn confortabil. Tantarii, mustele, gandacii si alte insecte vor rata in acest sezon intrarea in casa ta. Iata reperele necesare pentru economisirea timpului si a muncii in plus.

 

1 Masoara cadrul ferestrei

In general, ferestrele din lemn au mai multe santuri de inchidere. Alege o portiune cu o latime de cel putin 1 cm si masoara-i perimetrul cu atentie. Noteaza pe o hartie lungimea si latimea pentru a te putea orienta mai usor atunci cand cumperi. In cazul geamurilor duble va trebui sa acorzi o marja de eroare de cativa centimetri pentru flexibilitate.

Pentru fiecare latura, adauga un plus de 5 cm. Avand in vedere ca vei fixa plasa direct in tocul ferestrei, este nevoie de o portiune pe care sa o indoi pentru a evita destramarea tesaturii in contact cu sistemul de prindere .

2 Alege materialul si textura

In magazinele de materiale textile , bricolaj sau articole de menajerie vei gasi diverse tipuri de plasa anti insecte. Cel mai important aspect il reprezinta marimea orificiilor.

O plasa cu orificii largi va permite o aerisire mai buna a camerei, insa nu te va proteja impotriva tuturor insectelor. In acelasi timp, orificiile mici se murdaresc si se astupa mai usor din cauza prafului si a umezelii, insa iti confera siguranta totala impotriva insectelor de toate dimensiunile.

Materialul din care este fabricata plasa determina textura acesteia si implicit usurinta in montare. Plasele din bumbac sunt mai maleabile si mai moi, iar cele din poliester sunt mai dure si se intind mai bine pe o suprafata mare, pastrandu-si aspectul in timp.

3 Stabileste culoarea potrivita

Culoarea este de asemenea importanta. Nuantele deschise vor evidentia negresit praful si murdaria spre deosebire de cele in culori inchise. Avand in vedere ca prospetimea aerului din incapere depinde si de gradul de curatenie a plasei, este recomandat sa alegi o culoare deschisa sau sa verifici periodic cu o laveta de culoare  alba.

Culoarea plasei trebuie sa fie in concordanta sau in contrast cu vopseaua tamplariei. Daca geamul este acoperit si de perdele, atunci plasa nu trebuie sa fie mai inchisa la culoare decat acestea.

4 Fii atent la calitatea produselor

Daca produsul indeplineste toate conditiile de mai sus si te pregatesti de cumparat, nu uita cel mai important lucru. Solicita-i vanzatorului sau specialistului din magazinul respectiv sa desfasoare suprafata de material pentru a observa eventualele defecte. Orificii acoperite sau portiuni rupte, zone decolorate sau rarite, toate vor fi expuse la fereastra ta.

Este recomandat sa prinzi plasa cu pioneze. Iti va fi mult mai usor sa le aplici, dar si sa le extragi in momentul in care vrei sa o speli sau sa o indepartezi. Alege un model modern sau neutru, care sa nu deranjeze, insa in acelasi timp de calitate buna.

Daca tocul ferestrei este prea dur, atunci exista riscul ca acestea sa se rupa.

5 Prinde plasa cu atentie si rabdare

Inainte de a te apuca de montare, trebuie sa stergi foarte bine tocul ferestrei cu o laveta umeda pentru eliminarea murdariei.
Masoara bucata de plasa si decupeaza cu atentie urmarind orificiile. Nu uita de marginile de cativa centimetri.

Pliaza o bucata din partea de sus, astfel incat sa creezi o baza de prindere si aseaza-o pe portiunea de lemn. Asigura-te ca este perfect dreapta inainte de a apasa pionezele. Prinde mai intai cele doua colturi superioare si apoi restul. Foloseste un ciocan mic pentru o fixare mai buna si mai rapida.

Pliaza acum si partile laterale si aplica pionezele simetric in ambele parti, de sus in jos. Astfel eviti cutele si portiunile inegale. Incearca sa pastrezi marginea cat mai exacta.

Nu apasa pionezele la maxim, ci impinge-le superficial. Intareste-le abia dupa ce ai terminat de fixat toata plasa, pentru a putea corecta eventualele greseli.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare