Cum sa...

#caldura #apartament #ferestre #incalzire

Cum sa iti pregatesti apartamentul pentru venirea iernii

In sezonul rece, este necesar sa pregatesti apartamentul pentru a-l proteja de frig. Ia in consideratie cativa factori, precum pretul intretinerii, hainele calduroase sau depozitarea alimentelor pentru iarna. Astfel, poti sa actionezi inainte sa vina frigul, pentru a avea o iarna calduroasa si la preturi acceptabile.

1 Izoleaza ferestrele
 

Ocupa-te de izolatia ferestrelor. Daca ai ferestre vechi, este indicat sa investesti in termopane. Pe termen lung, investitia merita toti banii. Daca nu poti investi acum, apeleaza la un mester care sa-ti repare acele ferestre care nu se inchid bine.
 

2 Inspecteaza usile
 

Pe langa ferestre, o alta cauza a pierderilor de caldura o reprezinta usile. Daca exista usi in apartament care nu sunt bine izolate, apeleaza la un meserias pentru a rezolva aceasta problema. Daca trebuia sa-ti schimbi usa de la intrarea in apartament cu una mai buna, acum este momentul. Iti vei izola mult mai bine locuinta, nelasand sa mai treaca in casa tot frigul, lumina sau galagia de pe holul blocului.
 

3 Izoleaza peretii
 

Peretii exteriori ai apartamentului sunt intotdeauna mai reci si acele incaperi unde se afla ei se incalzesc mai greu iarna. O solutie este sa-i izolezi, de exemplu cu niste placi din polistiren . Incaperea nu va mai fi atat de friguroasa si vei economisi si la consumul de energie.
 

4 Pregateste instalatiile de apa si caldura
 

Daca trebuie sa faci niste reparatii sau interventii la sistemul de tevi, fa-o pana sa vina frigul. Ultimul lucru de care ai nevoie este sa primesti reclamatii de la vecini ca nu au apa calda din cauza ta.
 

5 Fa loc pentru sistemele si aparatele de incalzire
 

Daca folosesti radiatoare sau sisteme aditionale de incalzire, acestea trebuie sa-si gaseasca un loc in apartament, loc care, cel mai probabil, va trebui eliberat de alte obiecte. Muta scaunele, cutiile sau celelalte lucruri care blocheaza fluxul de caldura sa circule in camera.

Curata caloriferele daca acestea nu au mai fost curatate de multa vreme. Renunta la draperiile groase, care nu fac decat sa opreasca caldura venita dinpre calorifer. In plus, iarna ai parte de mai putina lumina, astfel incat perdelele sau draperiile groase nu prea isi mai au rostul. Afla mai multe despre cum se pastreaza caldura in casa pe timpul iernii.
 

6 Gaseste un loc potrivit pentru plantele de apartament, pe timp de iarna
 

Iarna, locul in care au stat pana acum ghivecele tale de flori se poate sa trebuiasca schimbat. Daca florile se afla in apropierea unei surse de caldura, ele se vor usca. De aceea, trebuie sa le gasesti un loc departe de sursa de caldura, evitand totodata ca acestea sa stea in frig. Afla ce trebuie sa faci din articolul Cum ingrijesti plantele pe timp de iarna.
 

7 Pregateste bucataria si camara
 

Curata congelatorul si pregateste-l pentru iarna daca urmeaza sa depozitezi in el carne si alimente inghetate.
Fa curatenie in camara si arunca tot ceea ce nu mai ai nevoie. Asigura-te ca ai ceaiuri si alte alimente pentru a prepara bauturi calde .
 

8 Fa curatenie pe balcon
 

Pe balcon se poate sa ai depozitate o multime de lucruri: incaltaminte de iarna , paturi groase, globurile pentru bradul de Craciun etc. Fa curat in aceasta zona a casei. Pastreaza lucrurile de care ai nevoie si arunca orice altceva. Foloseste dulapuri pentru cutiile tale, ca sa ai totul organizat. Adu in casa toate lucrurile groase, de iarna si depoziteaza-le pe cele de vara.

Verifica franghia si carligele de rufe, daca urmeaza sa-ti usuci hainele pe balcon, pe durata iernii. O alternativa este sa folosesti uscatoria blocului, daca exista asa ceva.

Nu in ultimul rand, verifica bine modul de inchidere a ferestrelor de pe balcon. Balconul este important deoarece, daca este unul inchis, izoleaza camera respectiva de frigul iernii. Daca nu este inca inchis, gandeste-te la aceasta varianta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea