Cum sa...

#incalzire casa #incalzire locuinta #locuinta

Cum sa iti incalzesti eficient locuinta iarna aceasta

Sezonul rece inseamna, in mod implicit, si nevoia de a mentine o temperatura optima in casa. De aceea, este important sa te asiguri din timp ca sistemul de incalzire functioneaza asa cum trebuie si, mai mult decat atat, sa iei toate masurile de siguranta pentru a nu-ti face griji iarna aceasta ca vei ramane fara caldura.

 

Asadar, in cele ce urmeaza, am pregatit pentru tine cateva sfaturi care iti vor fi de folos in sezonul rece pentru a-ti incalzi eficient locuinta, dar si pentru a mentine caldura in casa. Iata care sunt acestea:

Izoleaza casa

In primul rand, aici vorbim de izolatia exterioara si interioara a casei. Dupa posibilitati, poti opta pentru una din ele, tinand cont de dificultatea proiectului, dar si de costuri. De exemplu, izolatia exterioara este cea mai eficienta pentru a pastra caldura in casa si nu afecteaza cu nimic dimensiunea spatiului interior al casei, spre deosebire de izolatia interioara. In acelasi timp, e bine de stiut ca izolatia interioara este mai putin costisitoare.

Totul depinde de alegerea ta si, chiar daca este un proiect amplu, pe care ar trebui sa il pui la punct din timp, izolatia casei te va ajuta sa eficientizezi energetic locuinta si sa reduci consumul de energie.

Alege solutii alternative

In unele situatii, cand nu este posibila racordarea la gaze sau cand se intampla sa apara probleme la sistemul de incalzire, este bine sa ai mereu la indemana o solutie alternativa pentru incalzirea casei. Asadar, pentru a mentine un ambient placut inauntru, poti opta pentru panouri radiante, care au capacitatea de a incalzi eficient locuinta.

In acest fel vei reusi sa mentii o temperatura constanta in casa si sa te bucuri de confortul termic dorit. In plus, panourile radiante pot fi folosite si pentru cabana de la munte, casa de la tara si chiar pentru terasa sau balcon, in cazul in vrei sa iei o gura de aer proaspat si sa nu iti fie frig.

Verifica daca exista pierderi de caldura

Atat timp cat locuinta ta pierde caldura, nu vei reusi sa mentii o temperatura constanta si vei plati in continuare mult la facturile de utilitati. Tine cont ca zonele prin care se pierde cea mai mare cantitate de caldura sunt peretii, ferestrele, usile si podul. Pentru pereti ai la indeamna solutia izolatiei, la fel si in cazul podului, care poate inregistra pierderi de caldura pana la 25%.

In schimb, pentru ferestre si usi poti folosi folii de geam pentru izolare fonica, benzi autoadezive din burete sau perne special create care blocheaza curentul. Eventual, tine si draperiile inchise, mai ales pe timpul noptii, pentru a impedica circulatia aerului rece in interior.

Foloseste un termostat

Un termostat eficient te ajuta nu doar sa ai o casa calduroasa, ci si sa reglezi cu usurinta temperatura din interior. Astfel, nu vor mai exista fluctuatii de temperatura care iti pot creste factura la utilitati. Totodata, termostatul iti permite sa mentii o temperatura constanta si sa reduci consumul de caldura atunci cand nu esti acasa. Trebuie doar sa setezi o temperatura mai mica sau sa opresti termostatul atunci cand pleci.

In ceea ce priveste temperatura optima in casa, e bine de stiut ca aceasta ar trebui sa fie in jur de 22 de grade Celsius, astfel incat tu sa te simti confortabil. Mai mult decat atat, poti chiar sa scazi usor temperatura pe timpul noptii, pana la 20 de grade, pentru un somn odihnitor.

In concluzie, ai la dispozitie numeroase solutii pentru a incalzi eficient locuinta in sezonul rece. Ia masurile necesare la timp si bucura-te de confortul termic dorit la tine acasa.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului