Cum sa...

#cum sa #corpuri de iluminat #lustra

Cum sa instalezi singur o lustra

Instalarea unei lustre nu este o operatie dificila si o poti face chiar tu cu putina atentie si un pic de efort. Astfel vei putea inlocui oricand obiectele de iluminat vechi si greoaie, cu altele noi, moderne, usoare si mult mai eficiente. Iata ce ai de facut

Opreste curentul pe linia pe care urmeaza sa lucrezi

Inainte de a inlocui o lustra, asigura-te ca ai oprit curentul electric. Acest lucru il vei face prin inchiderea intrerupatorului, dra si de la panoul electric, prin scoaterea sigurantei. Daca este posibil, pentru siguranta ta si pentru a evita scurgerile de curent, poti opri intregul circuit si nu numai pe cel responsabil cu linia pe care vei lucra.

Indeparteaza obiectul vechi de iluminat

Acum poti incepe sa indepartezi corpul vechi de iluminta. In timp ce faci acest lucru, observa cum sunt conectate firele. Marcheaza firul din tavan la care se imbina firele de fixare. Exista trei tipuri de fire pentru un corp de iluminat de perete: nul, impamantare si masa. Masa este de obicei negru sau rosu, dar culoara nu este o regula. Nulul ar trebui sa fie alb sau gri, iar impamantarea ar trebui sa fie verde sau un fir de cupru dezvelit. Este important de retinut ca firul din tavan este conectat la sarmele negre de fixare. In plus, retine ce fire erau conectate la nul si la masa. Daca instalatia electrica este mai veche, este posibil sa nu existe impamantare.

Cablarea

Scoate in primul rand firul de masa si apoi nulul. Firul de impamantare se scoate ultimul. Pune corpul vechi de iluminat deoparte si ia noul corp. Ridica-l si conecteaza firele in ordine inversa celei in care le-ai deconectat. Conecteaza intai firul de impamantare, apoi nulul si, in final, masa.

Deconectand si conectand firele in aceasta ordine ai garantia ca esti protejat in cazul unei scurgeri de curent.

Impotranta celor trei fire - impamantare, nul si masa

Ultimul pe care il deconectezi si primul pe care il conectezi este intotdeauna, firul de impamnatre. Dupa cum ii spune si numele, acest fir este conectat direct la pamant si reprezinta o cale de scurgere a curentului in caz de urgenta.

Al doilea fir pe care il deconectezi sau le conectezi, nulul, reprezinta calea de scurgere obisnuita a curentului.

Firul pe care il deconectezi primul si il legi ultimul, si anume masa, reprezinta linia de alimentare.

Respectand acesta ordine in lucru cu cele trei fire, daca xista vreo putere pe care ai trecut-o cu vederea sau daca cineva umbla la contoar, tu esti protejat. Trebuie doar sa fii foarte atent si sa nu incurci firele si ordinea in care lucrezi cu ele.

Fixarea corpului de iluminat si montarea becurilor

Dupa ce ai legat corect toate firele si le-ai pliat in cutia noului corp de iluminat, poti fixa corpul lustrei pe cutie. Acum poti cobora pentru a-ti admira munca, spala-te pe maini si revin-o cu becuri pentru a le monta. Chiar daca sunt un pic mai scumpe, iti recomandam sa folosesti becurile economice - sunt mai durabile, lumineza mai bine si te ajuta sa reduci factura de energie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea