Cum sa...

# impachetare cadouri #cadouri craciun #cadouri

Cum sa impachetezi cadourile anul acesta, astfel incat sa protejezi mediul inconjurator

Nimic nu se compara cu desfacerea unui cadou invelit impecabil - satisfactia de a desface hartia, emotia de a ghici ce comoara se afla inauntru. Dar in spatele acestei bucurii se afla o cantitate terifianta de gunoi. Potrivit specialistilor, in fiecare an, americanii arunca 2,3 milioane de kilograme de hartie de impachetat, o mare parte din aceasta continand plastic, ceea ce o face sa nu fie reciclabila.

 

A duce o viata cu impact redus nu inseamna ca trebuie sa renunti la impachetarea cadourilor - si cu siguranta nu la cadouri. Cu toate acestea, un stil de viata ecologic iti cere sa iei in considerare deseurile pe care le creezi atunci cand oferi cadouri. Hartia de impachetat reprezinta o industrie de 7 miliarde de dolari numai in Statele Unite, iar cumpararea de hartie de impachetat noua, care ajunge rapid la groapa de gunoi, nu face decat sa agraveze problema. Pana in 2025, 10% din emisiile de gaze cu efect de sera vor proveni de la gropile de gunoi, ceea ce inseamna ca hartia de impachetat pe care o arunci in dimineata de Craciun ar putea contribui de fapt la incalzirea globala - nu atat de vesela pana la urma.

Reutilizeaza hartia de impachetare veche

Multi dintre noi pastram hartia de impachetat frumoasa pe care am primit-o cadou. De ce sa nu intorci generozitatea si sa refolosesti ceea ce ai deja pentru a oferi altcuiva? Cea mai buna parte este ca nu te limitezi absolut deloc la hartia de impachetat pentru a va incondeia cadourile. Aproape orice material poate deveni un mod ecologic de a-ti impartasi dragostea.

Transforma punga de cadouri intr-o carte digitala cu Tokki

Iubesti usurinta unei pungi de cadou, dar urasti faptul ca hartia de tesut nu este reciclabila? Ei bine, la fel fac si inventatorii lui Tokki - o punga frumoasa si sustenabila realizata din trei sticle de apa reciclate, un capac cu inchidere rapida si o felicitare QR partajabila pe care o puteti personaliza pentru destinatar. Trimite o punga de fursecuri cu un videoclip care explica reteta familiei  tale. Ofera un cadou de la un concert cu un link catre un playlist Spotify unui prieten. Posibilitatile sunt infinite!

Gaseste ritualul in arta furoshiki

Daca ai mai multe haine pe care vrei sa le arunci gunoi decat hartie de impachetat, ai putea sa te interesezi de arta traditionala japoneza de impachetare a tesaturilor numita furoshiki. Fenomenul organizarii casnice Marie Kondo scrie pe blogul ei ca cuvantul furoshiki inseamna "baie" (furo-) si "ceva de intins" (-shiki) - o legatura cu cultura japoneza a bailor, unde oamenii aduc tot ce au nevoie la spa in panze mari, patrate, pe care le folosesc atat pentru a le transporta, cat si ca spatii de schimbare in vestiare. 

Ca ambalaj pentru cadouri, furoshiki poate cuprinde, de asemenea, aproape orice cadou pe care doresti sa il oferi. La fel ca multe parti ale vietii japoneze, furoshiki este mai mult decat o modalitate de a face un cadou; este o oportunitate de a lua in considerare persoana careia ii este destinat cadoul. Nu exista un mod corect sau gresit de a lega cadoul. Pur si simplu linisteste-ti mintea si lasa-ti mainile sa faca restul.

Uita de ambalaj - ofera o experienta

Daca te simti dezamagit de ideea ca ambalajele pentru cadouri sunt o relicva a trecutului cu emisii intense de carbon, este de inteles. Creierul nostru adora surprizele. Atunci cand un cadou este impachetat, sistemul de recompensa din creier declanseaza o eliberare de dopamina. Furnicatura placuta pe care o simti are loc, de asemenea, in anticiparea a ceea ce se afla in interiorul acelei cutii sau pungi, iar anticiparea singura este de multe ori mai buna decat cadoul in sine.

Specialistii au venit cu 13 moduri unice, inclusiv clasice, de experiente cum ar fi o vanatoare de comori, certificate de cadou facute manual sau chiar un instrument de care destinatarul ar putea avea nevoie pentru experienta (cum ar fi papuci de balet pentru orele de dans, o minge de fotbal pentru echipa de fotbal sau chiar o valiza noua - pentru aventura in care urmeaza sa va imbarcati!) Exploateaza-ti creativitatea pentru a gasi semnificatia din spatele cadoului de experienta si vei gasi o modalitate amuzanta si sincera de a transforma entuziasmul de a rupe un cadou intr-o experienta de daruire cu totul sustenabila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea