Cum sa...

#culori vopsea # design casa #culori casa #amenajare casa #culori

Cum sa folosesti culorile calde in designul casei tale

Culorile joaca un rol important in viata oamenilor si aduc bucurie celor ce le privesc. In designul de interior mixarea culorilor este determinata de un stil personal, de dorinta de a exprima ceva sau de a aduce un sentiment in prim plan. Culorile calde sunt utilizate des in orice tip de aspect al unei case. Ele aduc implicit senzatia de confort, de energie pozitiva si de imagine idilica. Ce inseamna de fapt sa folosesti culorile calde si cum se pot introduce in designul casei tale?

1. Care sunt culorile calde?

Culorile calde se pot defini ca fiind cele ce tind spre rosu, galben. Astfel ca orice combinatie sau gradient in aceasta zona a rotii culorilor poate sa fie numita a fi calda. In opozitie cu rosu, galben, portocaliu, culoarea piersicii, roz, putem sa gasim culorile reci care sunt verdele, albastrul, verdele smarald, albastrul deschis al apei, cumbinatii ale acestora. Exista de asemenea si culori hibrid, care sunt la intersectia dintre culorile reci si cele calde, fiind combinatii ale lor. De exemplu culoarea mov este formata din albastru si rosu si este la intersectia dintre ele. Se poate observa daca tinde sa fie inclinata spre cald sau spre rece conform cantitatii de rosu si albastru continute de ea.

De asemenea pot sa fie considerate a fi culori calde toate acelea care sunt numite tonuri de pamant, marourile de orice tip, culorile diferitor tipuri de pamant pornind de la cel rosiatic, pana la cel caramel sau galben, portocaliu.

Sursa foto: pixabay.com

2. Albul este rece sau este cald?

Albul este o non-culoare si poate sa fie considerata a fi neutra. De aceea poate sa fie integrata in orice tip de decor si combinata cu orice alta culoare sau paleta de culori. Daca ne uitam atent se pot observa in culorile diferite de alb mici tente de albastru sau de rosu, roz, galben. Daca tinde sa aiba aceste tente, atunci este un alb ce permite ideea de cald sau rece. De asemenea este importanta si lumina care este in camera. Daca este o lumina artificiala calda, atunci se poate ca albul sa para mai cald, iar daca este lumina naturala se poate sa fie inclinat spre rece.

3. Cum putem sa stim ca este cu siguranta o culoare calda?

Sursa foto: pinterest.com

O varianta de a verifica daca acea culoare este calda este prin a pune o bucata de hartie cu o culoare primara calda langa versiunea ta a acelei culori. De exemplu daca ai un gri cu anumite tente de culoare pe peretele tau si vrei sa verifici, poti sa pui un gri pur langa si sa compari.

4. Poti sa pui culori calde si reci in acceasi incapere?

Sursa foto: pixabay.com

Da, poti si este chiar recomnadat sa le alaturi. Poti sa pictezi peretii in culori cu tente reci pentru a da senzatia de spatiu marit, iar decorul poti sa il construiesti cu mici tuse de culoare calda. Astfel ca perdelele, tapiteriile si mobilierul pot sa mearga inspre aceasta directie calda, luminand frumos spatiul si aducand energie pozitiva locului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare