Cum sa...

# economie factura curent #economie energie electrica #curent #electricitate #energie electrica

Cum sa faci economie la curent. Sfaturile pe care sa le urmezi daca vrei sa primesti facturi mai mici

Preturile pentru energia electrica au crescut accelerat. Romanii abia mai fac fata facturilor uriase pe care le primesc de la furnizorii de electricitate. In acest context, tot mai multi romani incearca sa gaseasca metode prin care sa reduca consumul de curent si sa scada astfel valoarea facturilor.

Daca iti doresti sa reduci consumul de energie electrica din casa este important, in primul rand, sa iei in calcul toate aparatele care consuma curent electric, sa vezi la ce poti renunta sau folosi mai rar, dar si ce poti inlocui.

9 moduri in care poti face economie la energie

Astfel, nu doar firmele sunt vinovate pentru acest fapt, ci si consumatorii electrici dintr-o locuinta, care de foarte multe ori consuma exagerat de mult, fara ca nici macar sa ne asteptam la acest lucru.

1. Stinge lumina daca nu ai nevoie de ea

Obisnuiesti sa lasi luminile aprinse in camerele in care nu stai? Sau pleci de acasa si lasi lumina aprinsa? Atunci, trebuie sa stii ca acest gest iti va aduce un consum in plus la plata facturii. Pentru a reduce facturile este important sa stingi luminile din toate camerele pe care nu le folosesti, si sa arinzi luminile doar pe timp de noapte, nu si ziua, in camerele in care te afli.

2. Schimba becurile vechi cu unele led

Becurile led au cel mai mic consum de energie. Mult mai mic decat cel al becurilor economice. Un bec de 800 de lumeni, consuma in medie 9,5W pe ora, in timp ce unul economic de 900 de lumeni, consuma 15W. Acestea te ajuta sa economisesti energia electrica, dar rezista si o perioada mai indelungata.

3. Foloseste lampi solare

Pentru iluminarea curtii sau a balconului, renunta la lapile clasice, pe baza de curent si schimbale cu unele solare. Astfel, gradina ta va fi, in continare luminata pe timp de noapte, fara sa-ti incarci factura la electricitate. Iar daca ai o gradina mare, nu trebuie sa iti faci griji. Pe piata exista lampi solare puternice, speciale pentru spatii mari. In plus, pe site-urile de reduceri vei gasi periodic promotii lampi solare, astfel incat sa nu consumi o avere pe acestea.

4. Electrocasnice performante

Daca esti in cautarea unor metode de reducere consum energie electrica, atunci este important sa acorzi o atentie deosebita electrocasnicelor.

Specialistii recomanda schimbarea electrocasnicelor vechi, care au un consum mare de energie, cu unele noi, mult mai eficiente energetic. De asemenea, in momentul in care achizitionezi electrocasnice este important sa acorzi atentiei clasei energetice din care fac parte. Electrocasnicele din clasa A (vechea A+++) sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, avand un consum cu pana la 50% mai mic decat cele din clasa F.

5. Folosesti incalzirea electrica?

Odata cu venirea iernii, caloriferele si radiatoarele electrice sunt adesea folosite pentru incalzirea locuintelor. Acestea au insa un consum urias de curent. Prin urmare, este indicat sa nu le lasi sa functioneze intreaga zi. Incearca sa stai doar intr-o camera pa care sa o incalzesti si inchide usile catre celelalte camere. Astfel, vei face o economie substantiala la energia electrica. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care foloseti aparatul de aer conditionat pentru incalzirea locuintei, fie pentru ca sistemul de termoficare nu face fata, fie ca il folosesti pana cand termoenergetica incepe sa furnizeze caldura.

6. Nu abuza de centrala electrica

Daca ai o centrala electrica, nu abuza de ea. In timpul zilei, cand esti acasa, potriveste-o la cel mult 22-23 de grade Celsius. Noaptea, seteaz-o la o temperatura de cel mult 19-20 de grade. Iar in timpul in care esti plecat la munca, o poti seta la maxim 18 grade Celsius.

7. Scoate din priza electronicele atunci cand nu le folosesti

Multe dintre persoanele care se intreaba “cum facem economie la curent”, fac o greseala uriasa care le creste condumul de energie electrica. Lasa in priza aparatele electrice si electrocasnice pe care nu le folosesc. In momentul in care sunt lasate in priza, chiar daca acestea nu sunt pornite, continua sa consume curent. Stiai ca daca lasi incarcatoarele, televizorul si calculatorul, acestea continua sa consume intre 20 si 70% din energia pe care ar consuma-o daca ar functiona? Prin urmare, scoate din priza toate electrocasnicele pe care nu le mai folosesti.

8. Foloseste electrocasnicele inteligent

Foloseste electrocasnicele inteligent. De exemplu, nu are rost sa pornesti masina de spalat vase pentru o singura farfurie, sau cand este mai goala de jumatate din capacitate. Lasa masina sa se umple inainte de a o porni. Acelasi lucru este valabil si in cazul masinii de spalat rufe. Porneste-o in momentul in care ai mai multe rufe de spalat.  

9. Achizitioneaza un economizator

Achizitionarea unui aparat economie curent electric te poate ajuta sa economisesti pana la 10-30% din energia electrica.

Dispozitivul pentru reducerea consumului de energie electrica are rolul de a stabiliza tensiunea si de a preveni tensiunea instabila, ceea ce duce la scaderea consumului si prelungirea vietii aparatelor electrice. Avantajul acestuia este ca poate fi folosit zi si noapte, fara intrerupere, pe toata durata anului. 

FOTO: freepik.com

Advertorial

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea