Cum sa...

#economie apa #apa #economie

Cum sa faci economie de apa in timpul secetei. Sfaturi simple care dau rezultate

Romania si intreaga lume se confrunta cu o criza majora de apa. Prin urmare, economisirea apei este deosebit de importanta in aceasta perioada, nu doar pentru a scadea facturile ci si pentru a proteja, pe cat posibil, Planeta.

Iata cateva moduri in care poti economisi apa, fara sa ca acest lucru sa devina o povara pentru tine. 

Verifica daca exista scurgeri in rezervorul toaletei

Poti face foarte usor acest lucru. Trebuie doar sa adaugi cateva picaturi de colorant alimentar in rezervor. Daca apa din vas incepe sa se coloreze, inseamna ca rezervorul pierde apa. Apa pe care tu o platesti, fara sa ai, de fapt, nevoie de ea. Prin urmare rezolva problema si vei scapa de facturile incarcate la apa. 

Adauga o sticla cu nisip in rezervor

Pentru a consuma mai putina apa, umple o sticla de plastic de un litru cu nisip sau pietricele si adaug-o in bazin. Pentru o locuinta in care traiesc trei persoane se pot economisi pana la 18 litri de apa pe zi.

Fa dusuri mai scurte

Pentru un simplu dus se consuma intre 20 si 40 de litri de apa pe minut. Prin urmare, dusurile mai scurte duc la economie de apa substantiala. In plus, poti opri apa in timp ce te sapunesti au iti speli parul.  

Fa baie in loc de dus

O cada umpluta pe jumatate cu apa este mai buna decat un dus, mai ales daca iti place sa stai in apa. Vei economisi astfel mult mai multa apa, chiar daca nu iti dai seama. 

Foloseste un pahar cand te speli pe dinti

Inainte de a te spala pe dinti, umple un pahar cu apa. Foloseste apa din pahar pentru a te clati pe dinti, in loc sa lasi robinetul pornit.

Foloseste masina de spalat vase

Folosind o masina de spalat vase vei economisi mai multa apa, decat in mometul in care le speli manual. In plus, este important sa astepti ca masina sa se umple inainte de a o porni. 

Nu spala legumele si fructele sub jet de apa

Daca nu vorbim despre un singur fruct, ci despre mai multe fructe si/sau legume, este important sa nu le speci sub jetul de apa pentru a face mai multa economie. In schimb, pune dopul si umple chiuveta pe jumatate cu apa. Adauga in aceasta fructele si legumele si spala-le bine. Daca este necesar, repeta procedeul. 

Speli vasele de mana? Nu lasa apa sa curga!

Daca speli vasele de mana, nu lasa apa pornit in continuu. Clateste mai intai vasele, apoi, cat timp le speci cu detergent, inchide apa. Redeschide-o in momentul in care sunt gata pentru clatitul final. 

Cum economisesti apa in gradina

Daca ai o gradina, este important sa stii cum sa economisesti apa si in acest spatiu.

Uda plantele sau iarba seara tarziu, dupa apus

In acest fel apa nu se va evapora ci va intra complet in sol, ajutand la hidratarea plantelor. Este important sa faci acest lucru seara, nu dimineata devreme,pentru ca plantele sa aiba suficient timp pentru a absorbi apa. In caz contrar, de la primele raze de soare apa va incepe sa se evapore.

Planteaza copaci si plante rezistente la seceta

Unul dintre cele mai utile si simple metode de a economisi apa in gradina este sa plantezi copaci si plante rezistente la seceta, care nu au nevoie de udari zilnice. 

Adauga mulci in jurul plantelor

Un strat generos de mulci trebuie adaugat in jurul plantelor, indiferent ca vorbim despre flori, legume sau copaci. Mulciul ajuta la mentinerea umiditatii in sol. 

Aduna apa de ploaie

Foloseste-te de fiecare ploaie pentru a strange apa cu ajutorul careia sa uzi plantele din gradina. Tot ce trebuie sa faci este sa pui cate un butoi sub fiecare jgheab de scurgere, astfel incat apa sa se adune in butoi, fara sa se risipeasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea