Cum sa...

# functionalitate blat de bucatarie #blat de bucatarie

Cum sa extinzi functionalitatile blatului de bucatarie

Daca inovatiile din designul interior continua in acelasi ritm, blatul „de bucatarie” risca sa-si piarda numele. Motivul este foarte simplu: utilitatea acestui element de mobilier s-a extins atat de mult incat il putem gasi cu usurinta in bucatarie, in baie, in birou sau alte spatii de lucru. Iata cum poate fi extinsa functionalitatea blatului de bucatarie in casa ta.

 

Blat in forma de L sau U

De aici a pornit si aici se va intoarce. Cu toate acestea, blatul nu mai este doar acel bloc de material ce acopera dulapul din bucatarie, decupat in jurul chiuvetei pe care o incastreaza. In functie de configuratia camerei si de mobilierul ales, blatul de bucatarie poate fi prelungit si pe al doilea sau chiar al treilea perete, in forma de L sa U. Aceasta solutie te ajuta sa castigi spatiu de depozitare, de lucru sau de servit masa. Atunci cand alegi un material natural precum piatra natural sau lemnul, blatul in sine devine obiect de decor si poate fi protagonistul camerei.

Elementul principal al insulei de bucatarie

Bucatariile de tip insula sunt din ce in ce mai cautate, poate si datorita prezentei acestui tip de amenajare in media, prin concursurile sau emisiunile de gatit la nivel international. Intr-o incapere generoasa, organizarea unei insule in mijlocul bucatariei te ajuta sa eliberezi mobilierul de perete de o serie de electrocasnice. Poti alege inclusiv sa montezi atat chiuveta, cat si aparatele de gatit pe insula, cu conditia sa iti ramana suficient spatiu de lucru pe blat. In aceasta configuratie vei avea nevoie de un set de prize cu montare in blat, cu capac de mascare, care sa-ti ofere puterea electrica necesara punerii in functiune a aparaturii electrocasnice de gatit.

Blat suspendat

Daca ai lucrat un mobilier modular pentru bucataria ta, facut pe comanda, poti folosi materialul de blat ramas pentru debitarea unor rafturi deschise unice. Astfel, imaginea care se sprijina pe dulapurile de baza poate fi aceeasi cu cea a politelor de pe perete. Totul este sa alegi sisteme de prindere suficient de puternice pentru greutatea placilor de blat. Rafturile fara usi sunt foarte prezente in ideile de design interior pentru bucatarii, in special in stilurile modern, nordic sau minimalist.

Integrarea in mobilierul de baie

Unul dintre primele locuri in care a migrat blatul din bucatarie in ansamblurile rezidentiale este baia. In cele doua camere, conditiile de umiditate si temperatura sunt similare. Astfel, nu doar chiuveta, ci si alte materiale care rezista in spatiul de gatit pot fi folosite la fel de bine si in baie. Important este sa ai suficient spatiu pentru a instala un mobilier de mari dimensiuni, care sa cuprinda una sau doua chiuvete si mai multe dulapuri incorporate. Elementul de legatura dintre ele este blatul ales dintr-un material rezistent la temperatura si umiditate. In acest caz, piatra naturala este o alegere excelenta.

Blatul ca birou

Daca esti pasionat de mobilierul lucrat la comanda, iti poti amenaja un birou de lucru intr-un spatiu mai putin folosit al casei. Spre exemplu, glaful interior de la o fereastra poate fi inlocuit cu material de blat de bucatarie, cu adancime mai mare, de dimensiunile unui birou. Castigi astfel un loc in care poti lucra sau studia de acasa, in cele mai bune conditi, fara a sacrifica prea mult spatiu.

Blatul de bucatarie are o functie dubla: este util ca parte integranta a mobilierului si face parte din decor ca element de mari dimensiuni in camera. Datorita rezistentei la umiditate, temperaturi si lovituri, blatul a migrat usor si catre celelalte camere ale casei, mai intai in baie si apoi in spatiile de lucru.

 FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea