Cum sa...

#umezeala #apa #bucatarie

Cum sa eviti umezeala in bucatarie

Bucataria, alaturi de baie, reprezinta una dintre spatiile casei cele mai afectate de umezeala . Exista insa cativa factori de care poti sa tii cont in amenajarea si utilizarea bucatariei. Acestia te ajuta sa eviti excesul de umiditate intr-unul dintre cele mai folosite si mai importante spatii familiale.

1 Alege o izolare buna la ferestre
 

Amenajeaza bucataria cu materiale si produse cat mai rezistente la umezeala. Bucataria, ca si baia de altfel, este unul dintre cele mai umede spatii ale casei. Astfel de materiale nu contribuie la aparitia igrasiei si nici nu cedeaza in fata umezelii care apare din cauza gatitului.

De exemplu, poti alege ferestre tip termopan, rezistente la umezeala. Ferestrele sunt deosebit de importante deoarece intr-o bucatarie acestea reprezinta principala modalitate de ventilatie. Alege ferestre care au cea mai potrivita modalitate de rabatare. Astfel, poti avea aerisire chiar si cand ploua sau este foarte frig afara, daca geamul se deschide numai putin, atata cat ai nevoie. Sita impotriva insectelor este si ea foarte buna, din aceleasi motive.

Daca ferestrele bucatariei sunt vechi, acestea pot avea numeroase fisuri si defecte care nu mai permit o izolare adecvata. Fa-le o reconditionare sau, cel mai bine, schimba-le.
 

2 Foloseste hota
 

Un aparat foarte util impotriva umezelii este hota pentru aragaz. Aceasta poate sa absoarba aburii care se formeaza in urma gatitului. Hotele nu sunt foarte costisitoare si devin deosebit de utile cand afara este mult prea cald pentru a rezolva problema deschizand geamul.
 

3 Astupa fisurile
 

Fa o verificare a tevilor, robinetilor si chiar a mastii care acopera tevile. Astfel vei mai elimina din sursele umezelii din bucatarie.
 

4 Foloseste vopsea speciala pentru suprafete umede
 

Peretii interiori sau plafoanele pot deveni usor umede sau pot avea igrasie. O modalitate de a repara acest lucru este folosirea unei vopsele speciale pentru suprafetele umede.
 

Sursa foto: ukhomeideas.co.uk5 Pune in functiune un aparat absorbant de umiditate
 

Exista aparate pe piata cu rol de absorbtie a umezelii, precum un dezumidificator. Un astfel de aparat functioneaza pe baza unei tablete care reduce excesul de umiditate. Poti folosi o astfel de tableta in jur de 2 luni pana cand trebuie sa o inlocuiesti.
 

6 Pozitioneaza mobila corect
 

Mobila din bucatarie trebuie pozitionata corect, pentru a o feri de excesul de caldura, precum si de apa. De asemenea, pentru o buna ventilare a mobilierului, acesta nu trebuie lipit de perete.

In plus, este deosebit de important sa stii pe ce perete prinzi mobila. Daca este vorba despre un perete exterior, acesta este cel mai rece si poate aparea umezeala usor. Izoleaza-l bine inainte de a instala mobila in bucatarie.
 

7 Sterge apa ramasa in urma
 

Indiferent ca speli vasele, faci curat, gatesti sau alt lucru care implica folosirea apei, la final trebuie sa o stergi. De exemplu, daca speli vasele si lasi robinetul deschis, la presiune mare, stropii de apa se vor imprastia pe blatul bucatariei, pe usi, pe jos etc.

De fiecare data trebuie sa ai o carpa cu care sa stergi in urma ta surplusul de apa. Cand faci curatenie in bucatarie , cand speli gresia si faianta, cand stergi dulapurile sau aparatura electrocasnica, trebuie sa usuci suprafetele, nu sa le lasi sa se usuce de la sine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea