Cum sa...

#fotografie #aparat foto #fotograf

Cum sa devii un fotograf mai bun

Cum sa devii un fotograf mai bun - unul dintre cele mai cautate si discutate subiecte de pe internet - este o tema destul de vasta si complicata, fiecare fotograf ghidandu-se dupa propriile reguli si principii.

Totusi exista cateva reguli de baza pe care orice fotograf amator le poate urma si, ulterior, dezvolta intr-un stil propriu, in functie de viziunea artististica si de ceea ce doreste sa realizeze atunci cand capteaza o imagine. Tot de ce este nevoie este echipamentul fotografic, rabdare si dispozitia de a invata lucruri noi.



1 Planifica compozitia fotografiei



Inainte sa incepi sa fotografiezi stabileste clar ceea ce vrei sa captezi. Gandeste -te la imaginea finala si aplica "regula treimilor". Aceasta este o regula de baza a compozitiei aplicata in fotografie si nu numai, in care o persoana va imparti o imagine in noua parti egale, trasand doua linii imaginare orizontale si doua linii imaginare verticale, in ambele cazuri liniile fiind echidistante.

Cele patru puncte formate la intersectiile acestor linii imaginare pot fi folosite la alinierea subiectului sau elementelor care alcatuiesc compozitia fotografiei. Cei care au facut aceasta regula spun ca alinierea elementelor lasa fotograful sa vizualizeze mult mai bine si usor subiectul care urmeaza sa fie fotografiat intr-un anumit mediu.

 Odata ce doresti captarea unei imagini, gandeste-te unde va fi localizat subiectul in fotografie si care este de fapt acesta. Analizeaza daca exista obiecte secundare in imagine si cum vor fi aceastea incadrate in planul pe care il ai. Daca esti intr-un studio, acest proces este mai usor de realizat pentru ca vei avea mai mult timp la dispozitie, dar in natura acest procedeu trebuie sa fie cat mai spontan.



2 Cunoaste-ti subiectul



Inainte de a incepe sesiunea fotografica trebuie sa iti cunosti subiectul indiferent daca aceasta este o persoana sau un obiect.  Captezi fotografii care ar putea sa iti dezvaluie mai bine compozitia finala a fotografiei. Incearca diferite unghiuri de abordare pentru a intelege propria motivatie de a fotografia un subiect.



3 Controleaza lumina


Intr-un studio, controlul luminii este mult mai usor de realizat. Aici poti folosi umbrele, refletoare, filtre, masini cu fum sau orice alta metoda de controlat lumina. In natura acest procedeu este mai greu de realizat, mai ales daca nu ai cu tine o echipa de oameni care sa te ajute.

Totusi, aceleasi umbrele pe care le folosesti in studio le poti manui si in natura pentru a reflecta lumina pe subiectul fotografiat. Daca nu ai la dispozitie umbrele poti folosi hartie glasata de culoare alba sau neagra pe care sa o lipesti de stative . In natura, controlul luminii poate sa fie realizat chiar de copaci sau alte elemente din acest mediu.



4 Cunoaste-ti echipamentul de fotografiat



Daca dispui de echipament fotografic professional nu te avanta sa captezi imagini inainte sa exersezi putin cu el. . Vezi care sunt cele mai comode pozitii in care poti tine aparatul si care sunt unghiurile cele mai prielnice pentru fotografiere. Pentru ca majoritatea aparatelor foto din ziua de azi sunt digitale, experimentele foto sunt mai simple ca oricand.

Nu uita sa iei fiecare mod de fotografiere la rand si sa exersezi cat mai mult posibil pentru a invata cat mai multe lucruri despre aparatul tau de fotografiat. Invata cum sa ajutsezi viteza de focalizare, cum sa reglezi ISO-ul sau white balance-ul, cum sa fotografiezi in diferite moduri, cum sa schimbi lentilele si cum sa ai grija de echipamentul tau.



5 Invata sistemul de zone



Pe langa "regula treimilor", un fotograf mai trebuie sa cunoasca si "sistemul de zone". Cel care a realizat acest sistem se numeste Ansel Adams si aceasta tehnica separa in zece parti expunerea la lumina. Zona Zero este "negru" iar Zona Zece este "alb". Fiecare zona este coresponzatoare expunerii din meniul "F-Stop" al camerei foto. Invatand sa folosesti "sistemul de zone" vei reusi sa scoati in evidenta detaliile pe care doresti sa le fotografiezi.



6 Invata culorile



Un fotograf bun trebuie sa cunoasca tonurile si nuantele. Aceasta problema este foarte complexa, mai ales din cauza faptului ca doua persoane nu vor vedea aceeasi culoare in acelasi fel, ci in tonuri diferite. Ca sa intelegi culorile iti va trebui timp, dar acest procedeu te va ajuta mult in realizarea fotografiilor.



7 Fotografiaza pe moment



Celebrul fotograf Henri Cartier Bresson spune ca majoritatea creatiilor sale au fost facute atunci cand si-a dat seama ca un anumit moment este ideal pentru a face o fotografie. Orice subiect, inclusiv o panorama are, "acel moment" in care expunerea este perfecta. In opinia lui Bresson, un fotograf va trebuie sa invete sa observe aceste momente si sa le exploateze la maxim.

Esti fotograf profesionist? Inscrie-te pe www.cautafotograf.ro si fii prezent in categoriile: Fotograf nunta I Fotograf evenimente I Fotograf Bucuresti ..

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului