Cum sa...

#curatare #acvariu #pesti #filtru

Cum sa cureti usor un acvariu pentru pesti

Este foarte important sa pastrezi curat acvariul pestilor, pentru ca este vorba despre sanatatea micilor tai inotatori si starea lor de bine. Mai ales ca sunt cu adevarat sensibili. Iata cateva sfaturi pentru curatarea unui acvariu pentru pesti.

Sfaturi pentru un acvariu curat

Nu folosi sapun


Cand cureti acvariul uita de sapun, detergent de vase sau alte produse de curatare pe care le ai acasa. Acestea pot lasa urme de substante chimice care sunt fatale pentru micii locuitori ai acvariului.
 
Foloseste o racleta

Algele si muschii, de obicei de culoare verzuie, se pot acumula pe peretii sau obiectele pe care le ai in acvariu. In ele, microorganismele si bacteriile pot fi concentrate, asa ca ar trebui sa le cureti cu un razuitor, cel putin o data pe saptamana. Si nu uita ca nu trebuie sa folosesti sapunuri sau produse de curatare.

Pesti care fac curat

Cu siguranta stii deja ca exista pesti care fac curat. Acestea sunt specii care se hranesc cu resturi si murdarie si, prin urmare, mentin acvariul curat natural si ecologic.
Insa, trebuie sa tii cont de doua lucruri in legatura cu acesti pesti:

Prezenta pestilor care fac curat intr-un acvariu nu inseamna ca nu trebuie sa il cureti niciodata. Desi pestele de acest tip ajuta la mentinerea acvariului curatu, adevărul este ca produce si excremente si deseuri.

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca pestele de curatenie pe care il bagi in acvariu este compatibil cu speciile pe care le ai deja.

Curata filtrul


Daca ai un filtru in acvariu, ar trebui sa il cureti foarte bine, cel putin o data la doua saptamani. In plus, in mod normal, in centrele specializate ti se vor oferi instructiuni si instrumente si ustensile adecvate pentru curatare.

Cum sa cureti un acvariu pas cu pas?

Majoritatea oamenilor considera in mod gresit ca modalitatea corecta de a curata un acvariu este de a scoate pestii, de a-l goli complet, apoi de a-l spala cu apa si sapun. Dar nu acesta este cel mai buna solutie de a curata un acvariu.

Corect este ca apa sa fie schimbata la fiecare doua sau trei zile, dar fara a o goli complet. Astfel, trebuie doar sa schimbi aproximativ trei sferturi din apa.

Pentru ca produsele de curatare lasa intotdeauna reziduuri de detergent care ar putea fi toxice si letale pentru micutii pestisori, este mai indicat sa folosesti produse naturale, cum ar fi otetul.

Pentru o curatare corecta a rezervorului, urmeaza acesti pasi:

- Scoate toate accesoriile (pietre, plante, decoratiuni) din acvariu si curata-le cu multa apa sub jet. De asemenea, daca este necesar, utilizeaza un razuitor. Spale-le bine pana cand apa va fi curata.

- Apa din acvariu trebuie pusa intr-un alt recipient impreuna cu pestii. Insa, ai grija ca vasul sa nu contina sapun sau reziduuri de detergent.

- Apoi curata peretii acvariului cu un razuitor, asigurandu-te ca elimini orice tip de alge sau resturi.

- De asemenea, spala acvariul cu putin otet si o carpa. Curata-l bine si apoi elimina toate resturile de otet cu multa apa sub jet. Lasa sa se usuce bine.

- Apoi, muta pestii in acvariu, dar numai cu o parte din apa (suficient incat sa se poata inota). Pentru ca nu este bine sa schimbi complet apa, deoarece cauzeaza un soc pestilor.

- Mai tarziu, intr-un alt vas, pune cantitatea de apa noua pana se umple acvariul. Este timpul sa tratezi aceasta apa cu produse specifice pentru acvarii. Aceste tipuri de produse garanteaza ca apa este potrivita pentru pestii tai, fara clor sau alte substante chimice daunatoare.

- Dupa ce apa ajunge la temperatura potrivita pentru pesti pune-o in acvariu.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea