Cum sa...

#pata #curatare #vin #otet

Cum sa cureti petele de vin rosu

Vinul rosu este o bautura extrem de intalnita in casele noastre, iar petele lasate de acesta sunt pe masura evenimentului consumat. Din pacate, in unele cazuri petele sunt observate mult prea tarziu si sunt aproape imposibil de scos. Iata cateva sfaturi practice ce te vor ajuta sa scapi de urmele de vin rosu lasate pe materialele textile.


1 Absoarbe imediat surplusul cu un servetel alb din hartie. Nu presa cu putere pentru a evita extinderea petei. De asemenea este bine sa eviti sa freci foarte tare pata , deoarece o vei fixa si mai puternic in tesatura.
 

  • In cazul in care observi o pata deja uscata, cea mai sigura solutie este sa te adresezi unei firme specializate in curatarea hainelor. Desi exista sanse de indepartare a petelor cu solutii naturale sau chimice, riscul este prea mare. Orice solutie vei aplica, materialul va deveni sensibil in zona respectiva, existand posibilitatea ca acesta sa isi schimbe culoarea sau textura. In cazul in care va mai fi nevoie si de o curatare chimica, materialul patat este deja compromis.


2 Amesteca o lingurita de detergent lichid (sapun lichid sau detergent de vase ) cu o cana de apa oxigenata. Omogenizeaza bine amestecul si aplica solutia pe pata cu ajutorul unui burete inmuiat in solutie. Evita sa aplici o cantitate prea mare, pentru a putea urmari evolutia petei. Daca pata este prea mare, poti opta pentru pulverizarea solutiei.

3 Inainte de a aplica solutia pe pata, pozitioneaza pe spatele materialului un servetel alb din bumbac sau hartie absorbanta, pentru a evita ca vinul sa atinga si alte zone ale materialului.

4 Citeste cu atentie indicatiile de spalare ale materialului respectiv si respecta-le intocmai. Ideal ar fi sa speli articolul patat cu apa rece, manual, pentru a putea insista mai bine asupra zonei murdare.
 

  • In cazul in care nu ai la indemana servetele de hartie pentru a absorbi surplusul de vin, apa rece iti poate fi de folos. Cu cat pata este mai umeda, cu atat aceasta se va fixa mai greu in tesatura si va putea fi curatata mai usor. Astel, asigurate ca zona murdara este in permanenta umezita cu apa rece sau cu apa minerala, pentru a nu permite uscarea acesteia.


5 O alta solutie testata de gospodine este otetul alb. Aplica pe pata o solutie din 2/3 apa si 1/3 otet alb cu ajutorul unui burete. Acidul din otet va actiona rapid asupra petei. Desi nu o va curata in proportie de 100%, nu iti va ramane decat sa speli materialul conform instructiunilor pentru un efect complet.

Petele de vin de pe covoare mai pot fi indepartate cu o solutie din apa calduta si amoniac. In cazul in care covorul este din lana, este indicat sa diluezi mai mult solutia, deoarece lana este sensibila la amoniac.


Solutii pe care este bine sa le eviti:

  • apa fierbinte face ca pata sa se fixeze si mai bine in tesatura;
  • solutie pentru curatarea geamurilor sau a obiectelor sanitare – desi pata de vin va disparea, solutia va afecta materialul iremediabil;
  • benzina, gaz sau acetona.

Sursa foto : www.health.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului