Cum sa...

# tigai ceramica # oale ceramica #curatare oale #curatare tigai #sfaturi curatenie

Cum sa cureti corect tigaile, cratitele si oalele din ceramica

Tigaile si vasele de ceramica sunt populare pentru suprafata lor antiaderenta. Denumirea te poate duce in eroare, insa, pentru ca aceste vase nu sunt in intregime realizate din ceramica. Ele sunt de fapt din fonta, aluminiu, cupru sau otel inoxidabil acoperit cu un strat de ceramica. Invelisul de ceramica se pateaza la o anumita tempertaura si necesita ingrijire. Iata cum poti sa cureti acese suprafete astel incat sa nu strici vasele.

Cat de frecvent se curata vasele din ceramica

Tavile si vasele de ceramica noi trebuie spalate manual cu apa calda si detergent, clatite bine si sterse cu o carpa moale. Astfel se inlatutra particulele de praf ceramic ci murdarie depuse in timpul fabricatiei si a transportului.

In rest, vasele ceramice trebuie spalate dupa fiecare utilizare pentru a le pastra curate. Examineaza periodic suprafata lor si curata petele doar cand este necesar.

Curatarea petelor de pe oalele de ceramica

Pentru a curata petele de pe vasele de ceramica ai nevoie de: apa calda, detergent de vase, praf de copt, apa oxigenata, burete si prosop de vase. Parcurge apoi urmatoarele etape:

  • Lasa vasul de ceramica sa se raceasca complet - suprafetele de ceramica nu raspund bine la schimbarile rapide de temperatura.
  • Umple chiuveta cu apa calda si detergent;
  • Scufunda vasul ceramic in chiuveta si curata bine suprafetele cu un burete sau o panza moale - nu folosi burete de otel, nylon abraziv, placi metalice sau produse de curatare abrazive pentru ca vor zgaria si deteriora suprafata vaselor, reducand calitatea antiaderenta a finisajului.
  • Clateste vasul cu apa calda si usuca-l cu un prosop moale, sau lasa-l sa se usuce in aer pe suportul de vase.

Indepartarea reziduurilor lipite de vasul de ceramica

Daca mancarea s-a ars si s-a lipit de ceramica, lasa vasul sa se inmoaie in apa calda cu detergent cel putin 30 de minute. Tapeteaza un burete umed cu bicarbonat de sodiu uscat si foloseste-l pentru a indeparta reziduurile alimentare ramase. Clateste foarte bine si usuca vasul.

Daca resturile nu se desprind, presara bicarbonat de sodiu si adauga apa fierbinte. Lasa amestecul sa stea timp de 30 de minute si freaca apoi vasul cu un burete sau cu o spatula de lemn, intr-o miscare circulara. Repeta procesul daca este nevoie, apoi clateste si usuca vasul.

Indeparteaza petele cu peroxid de hidrogen

Dupa mai multe utilizari si cateva reprize de alimente arse, ceramica se poate pata. Pentru a ajuta la refacerea finisajului, toarna peroxid de hidrogen 3% pe suprafata. Daca solutia este eficienta, ar trebui sa apara bulele. Lasa solutia sa lucreze timp de 30 de minute, apoi clateste si usuca foarte bine. O singura interventie de acest fel ar trebui sa fie suficienta pentru a reface suprafata ceramica.

Sfaturi pentru intretinerea vaselor ceramice

  • Spala intotdeauna manual vasele ceramice cu detergent usor de vase si nu folosi inalbitori sau solutii acide.
  • Nu utiliza niciodata produse de curatare sau bureti abrazivi cand cureti o suprafata ceramica.
  • Evita sa supui vasul ceramic la schimbari bruste de temperatura.
  • Nu folosi ustensile metalice care pot zgaria suprafata ceramica in timp ce gatesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea