Cum sa...

#curatare pereti #sfaturi curatenie #curatenie casa #pereti

Cum sa cureti corect peretii. Tot ce trebuie sa stii pentru o curatenie perfecta

Primavara se apropie si, odata cu ea, si momentul curateniei generale. Cu siguranta ai deja programata reorganizarea dulapurilor si inlocuirea hainelor groase cu cele subtiri, curatarea ferestrelor, a obiectelor sanitare, a dulapurilor din bucatarie si a fiecarui coltisor. Pariez, insa, ca nu te-ai gandit si la curatarea peretilor.

Iata un ghid pentru cum sa faci aceasta curatenie in functie de tipul de vopsea sau de var cu care sunt acoperiti. Vei avea nevoie de o galeata, un burete sau un prosop de microfibra, detregent de vase, otet alb distilat si apa.

Curatarea peretilor acoperiti cu var neted

Varul neted este mai puitin rezistent decat alte finisaje, ceea ce inseamna ca este mai usor de deteriorat si necesita atentie mai multa la curatare. Pentru a sterge peretii acoperiti cu vopsea neteda va fi necesar sa iei masri de precautie suplimentare. Sterge complet buretele de fiecare data dupa ce ai curatat peretele si utilizeaza o solutie cu sapun sau detergent foarte delicat. Cel mai important - nu folosi otet in aceasta solutie, ci doar detergent de vase si apa.

Curatarea peretilor acoperiti cu var semilavabil

Varul semilavabil este putin mai durabil si mai rezistent, asa ca adu detergentul de vase, dar nu pune prea mult. Cel mai bine ar fi sa utilizezi un burete moale si sa ii cureti foarte bine dupa mai multe utilizari - in acest mod eviti crearea dungilor pe pereti.

Curatarea peretilor acoperiti cu vopsea pe baza de ulei

Vopselele pe baza de ulei sunt cu mult mai durabile si mai rezistente decat varul semilavabil, asa ca de data aceasta poti utiliza otet si sapun sau detergent de vase in solutia de curatare. Va fi perfecta pentru peretii din bucatarie, deoarece ajuta la inlaturarea tuturor grasimilor si a reziduurilor, bucataria ta stralucind in final de curatenie.

Curatarea peretilor acoperiti cu vopsea lavabila pe baza de latex

Cand cureti peretii acoperiti cu vopsea lavabila pe baza de latex, poti adauga in solutia de curatare detergent de vase si otet alb distilat. Poti utiliza putin din amandoua, sau poti folosi doar doua linguri de otet. Daca stii ca ai de curatat o zona mai unsuroasa, poti pune chiar trei linguri de otet in solutie.

Sfaturi generale pentru curatarea peretilor

Indiferent de tipul de vopsea de pe perete, umple galeata doar pe jumatate si nu folosi nicioada mai mult de cateva picaturi de detergent de vase. Ca alternative, poti alege in locul detergentului de vase, sapun de maini, in locul buretelui o carpa din microfibra si o perie cu maner lung, cu peri moi pentru locurile mai greu accesibile.

Asigura-te ce ceea ce utilizezi pentru curatare nu este imbibat cu prea multa apa, ci doar umed, deci stoarce sau scurge foarte bine buretii sau lavetele utilizate. In acest fel eviti deteriorarea vopselei si, totodata, a podelei si a mobilierului din jur.

Curatarea peretilor se poate face anual, sau chiar mai rar, daca in acea locuinta nu se fumeaza, nu sunt animale de companie si nici copii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului