Cum sa...

# construire blat bucatarie # proiecte diy #mobila bucatarie #diy #blat #mobila

Cum sa construiesti chiar tu un blat de lemn pentru mobila din bucatarie

Blaturile de lemn pentru bucatarie au devenit foarte populare. Ele au un aspect placut, aduc caldura si armonie spatiului si se pot adapta pentru orice stil sau tendinta a modei. In plus, sunt practice, accesibile ca pret, usor de intretinut si le poti face si tu, singur. Iata care sunt etapele construirii unui blat de bucatarie de lemn

Cauta materialele de care ai nevoie

Vei avea nevoie de blocul de lemn, sau blatul in stare bruta, care se poate gasi la orice supermarchet cu materiale de constructii sau mobilier. Alege materialul si culoarea care iti plac, tinand cont, desigur, de dimensiunile in care trebuie sa se incadreze blatul tau - latime, lungime si grosime. Poti opta pentru lemn masiv, lemn de artar, lemn laminat sau orice alt tip de lemn.

Totodata, vei mai avea nevoie instrumente de lucru, elemente de fixare si imbinare, materiale pentru instalarea chiuvetei, silicon, etc.

Taie blatul de lemn

Inainte de a te apuca de taiat, masoara de mai multe ori. Nu te grabi, pentru ca risti sa strici materialul. Deseneaza sablonul pe lemn si decupeaza-l cu atentie cu fierastraul circular. Dupa taierea blatului si a unghiurilor, asigura-te ca totul se potriveste perfect pe dimensiunile din bucatarie si pe dulapuri.

Montarea blatului de bucatarie

Daca blatul de bucatarie este din mai multe bucati, urmeaza etapa in care le vei imbina. Pentru aceasta etapa ai nevoie de elemente de fixare pentru imbinare. Ele se incastreaza in lemn si se strang pentru a apropia cat mai bine bucatile de blat. Vei avea nevoie de un burghiu pentru a decupa lacasul elementelor de imbinare care trebuie incastrate in lemn, intre placile blatului.

Lipirea articulatiilor

Pentru lipirea articulatiilor nu se recomanda lipiciul de lemn, pentru ca lemnul este foarte absorbant. Ai nevoie de un adeziv rapid si rezistent. Unii producatori recomanda ca, inainte de aplicarea adezivului, pentru activare, sa uzi cu un burete zonele care trebuie lipite. Cu o spatula, intide rapid lipici de-a lungul marginii taiate a lemnului. Dupa ce lipiciul este bine aplicat pe ambele parti, potriveste bucatile de blat si elementele de fixare pentru imbinare. Ele trebuie aliniate perfect. Dupa aproximativ o ora, cu o spatula metalica, se poate razui spuma uscata care ramane de la adezivul activat.

Urmatorul pas este taierea gaurilor pentru chiuveta si aragaz.

Montarea chiuvetei

Realizeaza un sablon care sa te ajute sa decupezi deschizatura pentru chiuveta. Foloseste acest sablon pentru a decupa deschiderea chiuvetei si scoate bucata de blat suplimentara. Fii atent la taietura pentru a nu strica lemnul si asigura-te ca ai facut masuratorile foarte bine inainte de a te apuca de taiat.

Dupa taiere, poti monta chiuveta si o poti racorda la apa si scurgere. Nu uita sa montezi contoarele si sa le sigilezi cu o firma autorizata.

Finisaje

Foloseste un ulei de lemn pentru a proteja taieturile si blatul. Pentru o protectie sigura, poti aplica chiar mai multe straturi. Inainte de aplicarea uleiului, slefuieste suprafetele cu un smirghel cu 120 de granule, apoi cu unul de 180 si chiar 200 de granule. Finisarea cu smirghelul de 200 de granule va da suprafetei un aspect matasos, ideala pentru ulei.

Sursa foto: abeautifulmess.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare