Cum sa...

#smartbook #netbook #notebook #laptop

Cum sa alegi un laptop

Zilele in care achizitionarea unui laptop era destul de simpla, majoritatea modelelor avand cam aceleasi specificatii tehnice, au trecut. Acum exista mai mult feluri de laptopuri, unele se numesc notebook-uri, altele netbook-uri, iar o a treia categorie este reprezentata prin smartbook -uri. Toate sunt asemanatoare ca aspect, dar diferite din punct de vedere al performantelor.

Daca netbook-urile si smartbook-urile sunt dispozitive compacte, de dimensiuni reduse, cu specificatii tehnice modeste, dedicate in special navigarii pe internet, notebook-urile sau laptopurile, au ecrane  care incep  de la 11 inch si ajung la diagonale de 14, 15 sau chiar 17 inch, mai ales cand vine vorba de laptopuri de gaming sau multimedia.

Totusi, un laptop cu o diagonala mai mare inseamna o portabilitate mai scazuta.  De obicei, notebook-urile cu ecrane mari au si o lista de specificatii tehnice foarte bogata, prin urmare, toate aceste componente fiind mai multe si cantarind mai mult sub carcasa modelului.

Atunci cand te-ai decis sa cumperi un laptop trebuie sa fi atent la foarte multe detalii pentru ca un astfel de dispozitiv va trebui sa raspunda in primul rand cerintelor tale, mai ales ca pretul nu mai este criteriul principal de achizitionare. Iata la ce trebuie sa fii atent cand alegi un laptop.

 

1 Ecranul

 

Daca acasa folosesti un monitor mare, atunci cand cumperi un nou laptop, ghideaza-te tot catre ecranele de mari dimensiuni. Un display standard pentru laptopuri poate fi considerat cel de 15 inch, dar industria ofera modele care au ecrane mai mari. De exemplu cei de la Asus au modele cu monitoare de 17 inch, iar cei de la Dell ridica stacheta cu ecrane de 19 sau 20 inch.

Daca ai nevoie de un laptop cu ecran mare trebuie sa stii ca aceste notebook-uri vor fi mult mai mari si grele, adica mai greu de transportat. Acest tip laptop-uri sunt incluse in categoria de modele denumite "desktop replacement", adica laptopuri care pot inlocui un intreg sistem desktop. Totodata, decide daca vrei un monitor standard sau unul wide, cea de-a doua varianta fiind de folos la vizionare filmelor sau in cazul in care trebuie rulate doua aplicatii una langa alta.

Totodata, fii atent la rezolutia pe care o poate reda ecranul , cu cat aceasta este mai mare, cu atat imaginea va fi mai clara si va avea culori mai bune. Nu uita nici de suprafata monitorului. Un ecran care are o suprafata lucioasa va fi mai greu de folosit in exterior pentru ca va reflecta lumina. Pe de alta parte, un ecran mat va fi mult mai usor de utilizat in aceste conditii.

 

2 Conectivitatea

 

Desi ar parea un detaliu neimportant, multi oameni uita sa verifice conectivitatea unui laptop. Acest lucru nu se rezuma doar la verificarea sloturilor pentru cablu de internet, incarcator sau alegerea unui model cu modem si suport Wi-Fi. Majoriatea laptopurilor dispun si de sloturi "network access", lucru care iti va permite sa setezi o retea wireless in propria casa.

Verifica sa ai cel putin doua sloturi USB si conectivitate Bluetooth. Alege un model cu card reader (cititor de carduri) si care sa suporte formatele cat mai variate SD/SDHC/XDHC, Pro DUO, etc. De exemplu, unele laptopuri vin doar cu suport SD, pe cand altele pot citi si carduri Pro DUO (brand-ul de carduri Sony).

 

3 Procesor (CPU) dual-core sau quad-core

 

Alegerea unui laptop in functie de procesorul acestuia depinde si de ce si la ce va fi intrebuintant notebook-ul. Daca nu vei folosi dispozitivul pentru aplicatii media, care sa incarce operatiunile procesorului,  te poti ghida pe notebook-uri cu CPU dual-core.

Pe de alta parte, daca laptopul va fi o "statie de lucru" portabila, care va trebui la un moment dat sa sustina o serie de operatiuni consumatoare de resurse, este indicata alegerea unui model cu procesor quad-core. Un alt detaliu pe care trebuie sa-l  stii este ca CPU-ul dual-core consuma mai rapid acumulatorul laptopului fata de procesoul quad-core.

Procesoaroarele sunt formate din asa numitele nuclee. Modelele dual-core au doua nuclee capabile de procesare a informatiei, pe cand versiunile quad-core au pantru nuclee. Un numar mai mare de nuclee (cores) va ridica viteza de procesare a informatiei in timpul utilizarii laptopului.

 

4 Bateria

 

Daca in trecut acumulatorii unui laptop rezistau aproximativ de doua ore, lucrurile s-au schimbat, iar in prezent bateria poate rezista de  la patru ore in sus. Daca esti genul care calatoreste mult si intre timp  prefera  sa lucreze sau  sa se recreeze vizionand filme, atunci alege un laptop care are o autonomie capabila sa sustina cerintele tale.

 

5 Tastaura si touchpad

 

Un alt detaliu important in achizitionarea unui laptop este tastatura. Unele modele dispun de tastatura simpla, altele de una "completa" care include si un numpad , adica taste numerice  ca si in cazul modelelor pentru desktop.

In cazul variantelor cu numerele asezate in partea dreapta, butoanele sunt mai inghesuite , de aceea inainte sa cumperi un laptop testeaza pentru cateva minute tastura pentru a observa cat de confortabila este pentru mana ta.

Dar acestea nu sunt singurele detalii la care trebuie sa fii atent. O tastura este mai usor de utilizat daca butoanele sunt insemnate cu o culoare vizibila pe intuneric. De  exemplu, o tastatura neagra este recomandat sa aiba  butoane insemnate cu alb si nu cu gri sau alte nuante inchise. Recent, au inceput sa apara tot mai multe modele de notebook-uri cu tastaturi  iluminate care vor ajuta foarte mult utilizatorul in clipa in care  lumina dintr-o incapere nu este destul de puternica.

Tot aici intra si touchpad-ul, adica mouse-ul laptopului. Testeaza si vezi daca acesta este destul de sensibil, daca sensibilitatea poate fi ajustata, daca blocarea si deblocarea touchpad-ului se face usor si intuitiv sau daca butoanele aferente touchpad-ului sunt usor de utilizat si raspund bine comenzilor date.

 

6 Hard disk-ul si memoria

 

Hard disk-ul si memoria sunt doua lucruri diferite la care trebuie sa fii atent cand alegi un laptop. Daca il vei  folosi  pentru operatiuni de tip multitasking, atunci trebuie sa ai o memorie RAM de 2 GB sau una care sa nu fie mai mica de 1 GB.

Pe de alta parte, hard disk-ul (sau HDD-ul)  va fi ales in functie de informatia care va urma sa fie stocata pe acest laptop. Daca ai obiceiul sa pastrezi filme, videoclipuri, imagini de dimensiuni mari, fisiere audio, etc pe hard disk, este de preferat ca HDD-ul sa fie cat mai incapator. Vestea buna este ca atat memoria RAM, cat si HDD-ul pot fi marite.

 

7 Placa grafica/procesorul grafic (GPU)

 

Placa grafica incorporata intr-un laptop se ridica de obicei la standardul  clasei din care acesta face parte.  Adica un laptop mai modest va avea o placa grafica mai slaba, pe cand un model mai performant va dispune de o placa grafica mai puternica.

Totusi, exista si variantele cand laptoptul este folosit pentru sesiuni de gaming sau redare de filme in format high-definition, prin urmare, procesoul GPU va trebuie sa fie unul performant. Cei mai cunoscuti producatori de solutii GPU pentru notebook-uri gaming sunt AMD/Sapphire si nVidia.

 

8 Materialul carcasei

 

Majoritatea laptopurilor au carcase  confectionate  din plastic si fibra de carbon. Totusi, pentru diferite "efecte" care sa atraga cumparatorul, unele laptopuri  dispun de carcase din aluminiu fininsat, mat, lucios sau alte materiale atasate carcasei pentru o nota de design. In afara de efectul estetic pe care carcasa o ofera unui laptop, trebuie sa stii ca invelisul din fibra de carbon sau aluminiu ofera o  protectie  mai buna decat cel din plastic.

 

9 Mai mic sau mai mare

 

Prin definitie,  un laptop este un "microcalculator personal protabil, de greutate si dimensiuni reduse". Asta rezulta ca accentual trebuie sa se puna in primul rand pe portabilitate , dupa care pe performante si intrebuintari.  In ziua de azi, cele mai noi modele de notebook-uri sunt asa cum sugereaza si definitia, subitiri, compacte si usoare.

Dar nu acelasi lucru se poate spune de versiunile "desktop replecement" sau laptopurile gaming, aceste modele fiind voluminoase si grele pentru ca  includ  componente de dimensiuni mai mari care pot  rula aplicatii mai complexe.

Daca vei folosi notebook-ul pentru a naviga internetul, a vorbi cu prietenii pe mesageria instantenee si a scrie eventual documente in word, nu este cazul sa achizitionezi un laptop  de dimensiuni mari. Axeaza-te pe modelele  mai modeste.

 

10 Sistemul audio

 

Sistemul audio al unui laptop se va plia modelului in functie de clasa din care acesta face parte, adica business, multimedia, internet, etc. Prin urmare, notebook-urile gaming si multimedia vor avea un sistem de sunet mai bun, mai performant, care va reda muzica mult mai bine decat restul modelelor. Totusi, indiferent de ce model cumperi, testeaza sunetul redat  si decide daca te multumeste sau nu. Nu uita ca orice laptop permite atasarea unui set de boxe auxiliar.

 

11 Suport DVD sau Blu-ray

 

In urma cu cativa ani toate laptopurile aveau suport pentru CD si DVD. Mai nou acestea au suport Blu-ray. Atunci cand alegi un laptop trebuie sa stii care iti sunt preferintele si alege suportul dorit. Nu uita ca un notebook cu Blu-ray va fi mai scump decat unul cu DVD. Totodata, verifica laptopul si asigura-te ca poata citi formate DVD si ca este capabil sa sa scrie DVD-uri.

 

12 Garantie si service

 

Fiecare producator de notebook-uri are o politica diferita referitoare la garantie si service. In  caz de accidente, unii  cer ca laptopul sa fie trimis la reparatii prin reprezentanta companiei, altii te trimit in service-uri speciale, iar in cele mai bune cazuri poti sa te astepti ca tehnicienii sa vina direct la usa ta pentru a rezolva problema.

Indiferent de situatie, asigura-te ca in cazul in care laptopul s-a defectat, timpul promis pentru reparatii este destul e mic pentru ca tu sa poti sa iti desfasori activitatea in mod normal, fara complicatii. In unele cazuri reparatiile unui laptop dureaza cateva ore, dar alteori poate ajunge chiar la cateva zile.

Totodata asigura-te ca garantia unui laptop acopera atat defectiunile de hardware, cat si cele de sofware. Mai mult, unele garantii nu includ stricaciuni cauzate de picuri de apa sau alte lichide, prin urmar fii foarte atent la toate detaliile stipulate intr-o garantie.

 

13 Buget

 

In materie de preturi, costurile unor astfel de dispozitive varianta in functie de configuratia sistemului, marimea ecranului, chiar segmentul pentru care este dedicat sau chiar producator. Daca un netbook poate sa coste in jur de 1.000 RON, un laptop cu monitor de 15 inch si o configratie decenta poate sa aiba un pret de 2.500 sau 3.500 RON. Modele gaming sunt mult mai costisitoare, pretul lor sarind de suma de 6.000 RON, iar smartbook-urile pot avea preturi 4.000 RON fiind dispozitive noi pe piata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea