Cum sa...

#usb #hard disk extern #hdd

Cum sa alegi un hard disk extern

Daca in urma cu cativa ani HDD-urile de 80 sau 120 GB erau considerate mari, incapatoare si intodeauna mai ramanea ceva spatiu de stocare, in ziua de azi un HDD de 120 GB inseamna, in cele mai fericite cazuri, spatiul alocat partitiei C, acolo unde instalam sistemul de operare Windows si restul programelor sau aplicatiilor pe care le folosim zilnic.

Ce-i drept, necestiatea spatiului a crescut odata cu internetul si transferul de informatie capabil de acesta. In acelasi timp a crescut si capacitatea HDD-urilor, care acum pot stoca pana la cativa terabiti (TB).

De cativa ani, piata IT a fost invadata de hard disk-urile externe, dispozitive care ajuta  la trasportarea mult mai rapida si care permit extinderea spatiului de stocare al unui PC. Mai mult, HDD-urile externe sunt de ajutor si atunci cand utilizatorii au nevoie de back-uri de informatii.

Un hard disk extern  nu are aceeasi constructie ca cel din in interiorul unui computer, adica nu dispune de acele platane si acul care scrie informatia, ci se aseamana mai mult cu o memorie de tip "stick USB", dar care are alte dimensiuni si capacitati.

Atunci cand doresti achizitionarea unui hard disk extern trebuie sa fi atent la anumite detalii ca: spatiul de stocare pe care acesta il ofera, portabilitate, securitate sau garantie. Iata cateva lucruri de care sa ti seama inainte sa pleci la cumparaturi.



1 Tipul de informatie



Gandeste-te clar care va fi tipul de informatie pe care o vei stoca pe viitorul dispozitiv. Vei incarca fisiere text, ca proiecte personale, jurnale sau  vei incarca HDD-ul cu o colectie de filme, imagini sau fisiere audio?

Acest detaliu este important pentru ca cu cat informatiile stocate sunt mai complexe si cantaresc mai mult, cu atat capacitatea hard disk-ului va fi mai mare. Totodata, nu uita, cu cat capacitatea de stocare a HDD-ului este mai mare, cu atat acesta va fi mai scump.



2 Compara



Verifica marimea hard disk-ului pe care il ai in prezent in calculator. De exemplu, daca informatiile stocate pe PC cantaresc 50 GB, viitorul tau HDD extern va trebuie sa fie cel putin de 100 GB. Dispozitivul pe care il vei cumpara trebuie sa suporte cel putin cantitatea pe care o ai deja pe PC, dar si eventuale fisiere de back-up.



3 Dimensiuni, greutate si aspect



Hard disk-urile externe au fost concepute pentru a fi usor de transportat. Totusi, marimile si greutatea acestora difera de la un producator la altul. Totodata, la acest capitol intervin si gusturile personale ale fiecaruia. Unii prefera sa aiba un dispozitiv cu aspect metalic, care implicit va cantari mai mult din cauza materialelor folosite, altii prefera dispozitive usoare si doresc HDD-uri cu carcase din plastic. Alegerea unui HDD extern in functie de dimensiuni, greutate si aspect ramane la latitudinea fiecarei persoane in parte.



4 Intereseaza-te de brand-urile cele mai cunoscute



Notorietatea unui brand fata de altul nu este un lucru intamplator. Intr-o industrie care se dezvolta continuu, producatorii de hard disk-uri externe pun la dispozitia utilizatorilor o serie de dispozitive pentru orice gust. Prin urmare, intereseaza-te de cei mai renumiti producatori si alege modele care se pliaza cerintelor tale. Poti alege intre Verbatim, LaCie, Western Digital, Samsung, Imation si alte nume sonore.


 
5
Usurinta de utilizare



Chiar daca HDD-urile externe par dispozitive simple, acestea pot deveni gadget-uri complicate pentru cei care nu le-au intrebuintat niciodata. Usurinta de folosire a unui hard disk, adica, o interfata simpla, pe intelesul oricui poate cuceri un viitor utilizator. Totodata, simplitatea de andocare la PC sau Mac poate sa fie si ea un factor decisiv.

Totodata, e bine de stiut ca majoritatea modelulor se conecteaza la PC prin USB, iar unele modele prin IEEE 1394 cunoscut si sub numele de FireWire. Indiferent de metoda de conectare, hard disk-urile externe trebuie sa poata sa fie conectate sau deconectate de la un PC sau Mac in timp ce acestea functioneza.



6 Compatibilitate



Un hard disk extern se conecteaza la un computer prin slotul sau sloturile USB, de aceea trebuie sa fii atent la compatibilitate. Este posibil ca unele dispozitive de acest tip sa nu mai fie compatibile cu versiunile anterioare de UBS 1.0 - 1.2 si sa functioneze doar cu standardele mai noi ca 2.0 sau mai mari. In prezent, protocolul maxim USB este de 3.0.

Totodata, hard disk-urile externe trebuie sa fie compatibile atat cu sistemele care ruleaza Windows, cat si cu cele Mac.  Asta inseamna ca partitiile de pe un HDD extern vor fi formatate in FAT sau FAT32. Inainte sa achizitionezi un hard disk extern verifica pe cutie ca aceasta caracteristica sa existe in lista de specificatii tehnice ale produsului.



7 Securitate



Securizarea datelor personale devine o problema tot mai mare.  De aceea, in caz ca viitorul tau HDD va stoca informatii importante, este indicat sa achizitionezi un hard disk extern securizat. Aceste modele vor fi mai scumpe, dar vor veni cu un software special de cripatare a datelor stocate.

De exemplu, daca un model standard de 150 GB costa in jur de 200 RON, un HDD extern cu aceeasi capacitate, dar dotat cu un software de securizare, va costa de la 400 RON in sus, pretul fiind dat si de producatorul dispozitivului.



8 Rezistenta



Desi nu multe persoane sunt atente la acest detaliu, hard disk-urile externe sunt supuse socurilor, adica dispozitivele se pot lovi sau zgaria. Daca vrei ca hard disk-ul tau sa fie protejat de aceste intamplari nedorite, opteaza pentru modele speciale care dispun de carcase din cauciuc rezistente la socuri.

In caz ca HDD-urile trebuie transportate la exterior, in temperaturi foarte ridicate sau scazute, cauta modele care nu se vor defecta de la un simplu transport in asemenea conditii. Aceste detalii sunt de obicei trecute pe cutia produsului.



9 Software de back-up



Daca viitorul tau hard disk extern va fi folosit mai ales pentru back-up de informatii, asigura-te ca dispozitivul are instalat un astfel de software. Exista multe modele care vin cu un kit special pentru back-up-uri. Aceste programe auxiliare te vor ajuta sa realizeze procesele de back-up mult mai rapid si mai sigur.



10 Viteza de scriere



Ca si in cazul hard disk-urile normale, cele integrate intr-un PC, viteza de scriere a unui hard disk extern este calculata in RPM (Revolutions per Minute). Coeficientii actuali de care un HDD extern este capabil se incadreaza intre 3.600 RPM si 10.000 RPM. In general, un coeficient RPM mai mare, insemna performante mai bune ale dispozitivului.



11 Cache



Cache-ul inseamna memoria RAM (Random Access Memory). RAM-ul este una din principalele caracteristici care trebuie verificata inainte de cumpararea unui hard disk. Cache-ul este folosit ca un "buffer", un canal, intre sistemul la care este atasat si HDD-ul si dispozitivul propriuzis. HDD-urile cu o valoare mai mare a cache-ului se descurca mult mai bine fata de cele cu valori mai mici.



12 Garantia



Ca orice dispozitiv electronic si hard disk-urile externe dispun de garantie. Inainte sa achizitionezi un model dintr-un magazin, asigura-te ca vei avea o garatie pentru produsul achizitionat. In caz ca se va defecta, vei putea sa returnezi hard disk-ul sau sa il schimbi cu un model care functioneza.



13 Determina bugetul



Ca si in cazul altor articole de uz personal, inainte sa alegi un hard disk extern, stabileste clar care este bugetul tau si cat esti dispus sa platesti pentru un asemenea dispozitiv. Odata ce acest detaliu iti va fi clar, vei micsora considerabil oferta valabila.

De exemplu, un hard disk extern dotat cu cea mai recenta versiunea USB 3.0 si cu o capacitate de peste un 1 TB poate costa 400 RON. Alte modele, dar care au USB 2.0, dar dispun de software special de protectie a datelor pot sa costa intre 200 RON si 400 RON, pretul fiind dictat si de firma producatoare sau capacitatea pe care modelul o suporta, adica 250 GB, 320 GB, 500 GB, 640 GB, 750 GB si 1 TB, etc.

Ideea este simpla in cazul achizitionarii dupa pret: Cu cat lista de specificatii tehnica a modelului este mai modesta, adica o versiunea USB mai veche (1.0 sau 1.1), cu cat spatiul de stocare este mai mic, fara software-uri aditionale, fara materiale speciale in constructia lor (ecologice, biodegradabile, etc), cu atat pretul dispozitivului va fi mai scazut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea