Cum sa...

#ingrijire frigider #curatare #frigider #intretinere

Cum sa ai grija de frigiderul tau - metode de intretinere si curatare

Frigiderul este unul dintre electrocasnicele de nelipsit din orice gospodarie, pentru ca, fara acesta, este aproape imposibil sa pastrezi alimentele nealterate pentru mai mult de cateva ore. Insa, dupa ce ai cumparat un frigider, nu este suficient sa il bagi in priza, sa pui alimente in el si sa il lasi sa functioneze nonstop. Trebuie sa folosesti frigiderul conform indicatiilor si, din cand in cand, sa il cureti, pentru ca acesta sa functioneze la capacitate maxima pentru o perioada cat mai mare de timp.

Cum intretii frigiderul

Daca ai un frigider din gama de frigidere arctic, poti fi sigura ca electrocasnicul care se ocupa de pastrarea alimentelor tale in stare optima pentru consum este unul dintre cele mai bune in ceea ce priveste calitatea. Indiferent ca este vorba despre un frigider in 2 usi, potrivit pentru familiile tinere, sau de unul cu o usa, este bine sa faci tot ce iti sta in putinta pentru ca durata sa de viata sa fie cat mai mare.

Nu supraincarca frigiderul, dar nu il tine nici gol

Daca vei pune in frigider o cantitate de produse mai mare decat permite capacitatea acestuia, vei impiedica circulatia aerului rece in jurul alimentelor, astfel ca acestea nu vor fi pastrate in conditii optime. Pe de alta parte, daca tii frigiderul gol, cantitatea de aer cald care va intra in el de fiecare data cand ii deschizi usa va fi mai mare decat ar trebui, iar acest lucru ii va afecta, in timp, functionarea.

Asigura-te ca usa este mereu bine inchisa

Temperatura din frigider trebuie sa fie mica - aproximativ 4-5 grade Celsius - si constanta. De aceea, pe marginea usii se afla un cauciuc, care sigileaza frigiderul. Daca usa nu este mereu bine inchisa, aerul cald din exterior va putea patrunde in frigider si ar putea favoriza alterarea alimentelor, pentru ca temperatura nu va mai fi constanta.

Nu baga in frigider alimente calde sau neacoperite

Alimentele calde - cum ar fi felurile de mancare abia preparate - nu au ce cauta in frigiderul tau. Daca tocmai ai gatit o ciorba, nu te grabi sa o pui la frigider cat timp inca mai scoate aburi, ci asteapta o perioada - cateva ore - pana se raceste. Alimentele calde vor creste temperatura din interiorul frigiderului tau si vor face ca, in timp, acesta sa nu mai functioneze cum trebuie. De asemenea, incearca sa nu pui in frigider preparate neacoperite, pentru ca vor favoriza aparitia unui miros neplacut in interiorul acestuia.

Cum cureti frigiderul

Frigiderul este folosit pentru a depozita in el mancare - si nu numai - asa ca, in timp, este de asteptat ca pe suprafata interioara a acestuia sa apara pete de grasime sau altfel de pete alimentare sau ca din interior sa simti un miros neplacut. In plus, in frigider se pot dezvolta bacterii daca acesta nu este curatat periodic.

Dezinfecteaza frigiderul aproximativ o data la o luna, folosind apa si otet sau bicarbonat de sodiu, pentru suprafata interioara. Inainte de a incepe curatarea, goleste frigiderul si decupleaza-l din priza. Scoate elementele detasabile, cum ar fi rafturile, si spala-le cu apa si detergent. Usuca suprafetele spalate inainte de a pune din nou alimentele la frigider. Poti folosi prosoape de hartie pentru a indeparta excesul de apa.

Daca gasesti in frigider pete de grasime sau de mancare, incearca sa le indepartezi folosind un burete si detergent de vase.

In ceea ce priveste congelatorul, acesta trebuie periodic dezghetat. Mai intai, trebuie scoase alimentele din el. Apoi, lasa usa deschisa pentru cateva minute pentru a putea indeparta gheata cu usurinta. Fa acest lucru cu atentie si folosind o ustensila din lemn, pentru a nu zgaria suprafata. Sterge peretii interiori cu o solutie formata din apa si otet si cu o carpa, asteapta ca acestia sa se usuce, apoi reintrodu alimentele la congelat.

Daca remarci ca in frigider exista mirosuri neplacute, le poti elimina utilizand carbuni de lemn - care le absorb - sau poti mentine in mod constant in frigider felii de lamaie, care le neutralizeaza.

Este important sa iti arati grija pentru frigiderul tau, deoarece acesta este responsabil de pastrarea in conditii optime a hranei. In plus, durata sa de viata depinde si de modul in care il folosesti, asa ca merita sa investesti cateva ore periodic pentru a-l curata si pentru a-i mentine nivelul de functionare.

Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare