Cum sa...

#fisura #materiale de constructie #ciment

Cum repari si astupi crapaturile in ciment

Daca ai cateva crapaturi in cimentul trotuarului de la casa sau in placa de ciment din garaj, trebuie sa le repari inainte ca problema sa se agraveze.

Pentru a face acest lucru, este necesar sa evaluezi un pic situatia si sa alegi cea mai buna modalitate de a repara crapatura respectiva.
 

1 Verifica crapatura si alege cel mai potrivit produs pentru astupare
 

Verifica crapatura. In functie de marimea si adancimea ei, pasii pentru repararea acesteia pot sa difere. La fel si produsul folosit poate fi diferit. Exista, de exemplu, un mortar pe baza de ciment pentru nivelare si finisare. Un astfel de produs este multifunctional , cu rezistenta la compresiune (de exemplu, de 50 N/mmp) si aderenta de peste 2 N/mmp. Produsul astupa golurile, cavitatile, denivelarile, umple porii substraturilor de beton, realizand o finisare neteda. Totodata, un astfel de produs reprezinta o bariera eficace la carbonatare si la actiunea clorului. Poti folosi un astfel de material la balcoane, terase, rampe etc.

Pentru crapaturi foarte mici, de la cele de 0.25 mm la cele de 9 mm, se poate folosi un material pentru injectare .

Trebuie sa stii ca uneori produsele pe care le folosesti necesita protectie, asa ca este foarte important sa citesti pe eticheta toate instructiunile de folosire si protectie.
 

2 Ia in consideratie cauza care a dus la aparitia crapaturii
 

Pot sa apara crapaturi in beton in mai multe locuri, precum pe trotuarul casei, pe aleea din gradina, pe terasa, pe un perete, pe podeaua din garaj etc. In functie de locul respectiv, exista anumite cauze. De exemplu, un copac din apropierea garajului poate avea radacini adanci, care au ajuns pana la podea si au fortat cimentul. O alta sursa de probleme o reprezinta apa, care poate avea efect coroziv. De asemenea, apa inghetata poate presa fisurile, transformandu-le in crapaturi mai mari.
 

3  Elimina marginile
 

Foloseste o dalta si un ciocan pentru a scoate din crapatura orice margini ascutite sau crestate. Astfel, iti vei face mai mult loc pentru a putea sa aplici substanta aderenta la ciment.
 

4 Elimina resturile
 

Foloseste o perie de sarma pentru a curata cat mai bine resturile de ciment. Daca raman bucatele in crapatura, ele pot sa slabeasca liantul pe care il vei pune ca sa astupi crapatura.

Alte resturi care trebuie sa fie eliminate sunt praful si molozul. Acestea se inlatura cu o matura obisnuita. Daca exista urme de ulei in crapatura sau alte substante care ar putea sa impiedice aderarea cimentului, atunci acestea trebuie curatate bine. Apoi, toata zona trebuie lasata sa se usuce, inainte de a turna cimentul pentru astupare.
 

5 Toarna cimentul
 

Toarna cu grija cimentul pe care il folosesti pentru astuparea crapaturii. Cimentul trebuie sa patrunda adanc in crapatura respectiva. Cu o mistrie, niveleaza cat poti de bine partea de sus. In functie de produsul pe care il folosesti pentru astupare si de dimensiunea crapaturii, uscarea poate sa dureze de la 30 de minute la cateva zile. Urmeaza instructiunile de pe produs pentru a sti cat trebuie sa astepti. In unele cazuri, este nevoie sa protejezi zona astupata cu o folie de plastic.

Nu este recomandata o uscare prea rapida, deoarece ea poate sa duca la noi fisuri. Din acest motiv, se recomanda uneori stropirea cu putina apa a locului unde s-a facut reparatia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea