Cum sa...

# reducere timp treburi casnice #treburi casnice

Cum reduci timpul alocat treburilor casnice

Treburile casnice sunt mari consumatoare de timp. Totusi, exista solutii care, daca iti vor intra in rutina, te vor ajuta sa reduci la minimum orele alocate sarcinilor domestice. Unele solutii sunt utile ocazional, altele iti vor aduce timp pretios in plus, pentru lucruri mai importante, in fiecare zi. Mai jos sunt cele mai importante moduri care te vor ajuta sa castigi timp, fara ca treburile casnice sa fie neglijate.

Automatizeaza si simplifica

Viata se va simplifica substantial atunci cand activitatile de rutina vor fi automatizate. La simpla utilizare a unui multicooker, a cuptorului cu microunde sau a unei masini de spalat vase cu programare vei castiga de fiecare data minute in plus pentru tine.

Ceea ce este demn de remarcat este ca statistic, una dintre activitatile casnice care consuma mult timp este intretinerea hainelor, de la sortat, la spalat, uscat si ulterior calcatul acestora. Cea mai mare parte a operatiunilor poate fi redusa la minimum.

Simpla schimbare a programului masinii de spalat poate simplifica procedura, iar trierea se poate face de la sine, prin compartimentarea cosului de rufe. 

Uscarea hainelor, laborioasa in sine, la care se adauga complicatiile asociate – conditiile meteo, aerul poluat, umezeala din casa, atunci cand sunt uscate in interior – devine un capitol inchis daca optezi pentru un uscator de rufe. Beneficiile si avantajele pe care le aduce depind de modul cum alegem un uscator de rufe, astfel incat sa fie adaptat nevoilor fiecaruia.

Externalizeaza

Este una dintre cele mai bune si mai simple solutii care iti suplimenteaza in mod generos timpul. Toate activitatile pentru care consumi timp, cum ar fi cumparaturile sau pregatirea mesei pot fi transferate catre terti. Ofertele sunt extrem de numeroase, iar costurile din ce in ce mai mici.

Astfel, alege sa faci cumparaturile online, in timp ce-ti bei cafeaua de dimineata si comanda mancarea pentru cina in pauza de masa de la serviciu. Timpul pe care-l castigi poate fi folosit pentru un job part-time sau pentru a sta cu copiii in locul bonei, pe care astfel nu o mai platesti, ori pur si simplu pentru a te odihni.

Atunci cand calculezi costurile serviciilor externalizate, transforma timpul castigat in bani si ai sa vezi ca beneficiile pe care le obtii sunt mai mari decat taxele pe care le platesti.

Adopta minimalismul

Minimalismul ca stil de viata este o modalitatea prin care, fara a pierde din confortul necesar omului modern, complicatiile inutile sunt eliminate. Minimalismul functioneaza foarte bine cand este vorba despre amenajare interioara, iar beneficiile pe care le aduce sunt uriase. Un decor simplu este infinit mai usor de intretinut, de pastrat in ordine si de curatat, iar toate acestea, insumate, inseamna timp castigat.

Nu este nevoie sa alegi un minimalism extrem, dar poti renunta la tot ceea ce nu este necesar cu adevarat in decorul din casa. Simplul fapt ca o podea din gresie se curata si se intretine mai usor decat covorul sau mocheta sunt un argument la care merita sa meditezi. Opteaza doar pentru lenjerie si prosoape albe, de exemplu. Sunt mult mai usor de intretinut, nu va mai fi nevoie sa le triezi si nu va mai trebui sa alegi un detergent adecvat. In linia acestor idei, orice demers care simplifica este unul prin care castigi timp.

Cumpara inteligent

A cumpara inteligent inseamna ca vei putea face economie de timp, nu doar de bani. Alege ora la care magazinul preferat nu este aglomerat. Urmareste strict lista de cumparaturi, organizata  pe categorii de produse, pentru eficienta maxima.

Opteaza pentru produse conservate in apa cu sare, congelate sau semipreparate pentru ca acestea se gatesc repede, nu mai trebuie fierte si uneori nici spalate. Alege carnea gata tocata, transata si portionata.

La fel de util este ca unele produse neperisabile sa fie cumparate la intervale mai mari de timp, in cantitati suficiente pentru respectiva perioada. Eliminarea lor de pe lista de cumparaturi viitoare inseamna timp castigat. Cu cat sunt mai multe produsele pe care deja le ai, cu atat sesiunea de cumparaturi va fi mai scurta.

Fiecare dintre aceste idei poate si trebuie adaptata la stilul si necesitatile personale. Ceea ce conteaza este sa castigi timp, pentru ca, spre deosebire de oricare alta, resursa acesta este singura mereu finita si imposibil de recuperat.

FOTO: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea