Cum sa...

# reducere pierderi de caldura #pierderi de caldura #caldura

Cum reduci pierderile de caldura pe timpul iernii?

Bradul, luminitele, ghirlandele, gustarile traditionale si dulciurile pentru pitici. Te-ai trezit deodata facand lista de cumparaturi de sarbatori, desi nici nu s-a terminat bine toamna? Nu strica sa te pregatesti din timp, dar poate ai vrea sa incepi mai intai cu cateva masuri de eficientizare a consumului, fiindca de caldura cu siguranta nu te vei putea lipsi.

Programul de anvelopare a blocurilor din Romania este o initiativa sustinuta de Uniunea Europeana cu un scop, consumul de energie termica trebuind eficientizat. Nu ca ar fi nevoie de o entitate interstatala sa ne spuna ceea ce este evident: o casa neizolata adecvat pierde agent termic si devine o corvoada, mai ales in sezonul rece.

Dar pe unde se pierde caldura?

  • Peretii exteriori sunt principalul “vinovat”, procentele estimate de specialisti fiind de aproximativ 35%.
  • Ferestrele si usile ocupa locul doi in clasamentul „vinovatilor”. Circa 25% din caldura din casa se pierde din cauza tamplariei deficitare, a geamului si a materialelor utilizate, glafurilor, pragurilor sau chiar si a tencuielii.
  • Podelele si subsolul pot fi de asemenea o problema si asta pentru ca placile de ciment au mai degraba un rol de rezistenta si nu de izolare. Circa 15% din coeficientul termic din interiorul unei case se pierde din aceasta cauza.
  • Podul sau acoperisul este un alt factor esential, mai ales ca, spre deosebire de peretii exterior, este de regula facut din lemn si tabla. O izolare adecvata si profesionista poate bloca pierderi care ating si 25%.

Care sunt metodele consistente de a reduce din pierderi?

  • Aerul este cel mai bun izolator termic si fonic. Geamurile termopan, de exemplu, folosesc tot felul de gaze pentru a imita un vid intre cele doua folii de sticla. In functie de calitatea si montajul acestuia, un tavan fals poate face ceva similar, mai ales ca se pot monta materiale izolatoare ca vata minerala sau lana speciala intre straturi. Te poti inspira din variante cautand un tavan fals casetat de la emenatwork.ro.
  • Centrala noua cu condensare va eficientiza modul prin care arderea combustibilului se transforma in agent termic. Practic, acest tip de centrala termica foloseste o data caloria obtinuta prin ardere si apoi si energia produsa prin condensare. Este o investitie consistenta, dar care iti ofera o economisire pe masura.
  • Monteaza jaluzele sau rulouri pe exteriorul festrelor. In timpul zilei le vei ridica pentru ca soarele sa incalzeasca locuinta, iar in timpul noptii le vei cobori pentru a pastra agentul termic in interior.

Cum obtin rapid un plus de izolatie?

Fiindca nu orice iarna ne prinde cu conturile pline de rezerve, exista si solutii de tranzitie cu care practic mai castigam timp.

  • Opritoarele de curent sau benzile izolatoare pe baza de burete sau pernele special concepute pentru zona festrelor si a usilor ar putea sa-ti castige un avantaj neasteptat in fata pierderilor de caldura din casa.
  • Cumpara draperii mai groase si trage-le, pentru a aplica o bariera in plus in calea caldurii care se scurge pe la geamuri.
  • Alege un covor cu o suprafata mai mare pentru a reduce din pierderile prin podea.
  • Aeriseste caloriferele pentru a te asigura ca apa fierbinte ajunge uniform in toti elementii.
  • Foloseste termostatul centralei cat mai eficient. Programeaza-ti incalzirea asa incat sa consumul sa fie direct proportional cu prezenta ta in casa.
  • Reaseaza mobila din casa in asa fel incat sa obtii macar 50 de cm distanta de calorifer. Poate parea insignifiant, dar sa nu uitam ca aerul cald se duce in sus, iar mobila nu face decat sa-l ajute sa nu ajunga unde trebuie.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea