Cum sa...

#electrocasnice #haine #energie

Cum poti sa indepartezi energia statica

Energia statica manifestata prin acea scanteie care te curenteaza este foarte neplacuta, deoarece are efectul unui mic soc asupra corpului uman. Exista in modalitati prin care poti diminua cazurile in care ea se manifesta.

Electrizarea corpurilor are loc atunci cand se transfera electroni de la un corp la altul, separand sarcinile pozitive de cele negative, prin frecare sau simpla atingere. In mod obisnuit, atomii au acelasi numar de electroni si protoni. In aceasta stare, atomii sunt neutri. La contactul unui obiect cu altul, electronii pot sa se mute de la un atom la altul.

Astfel, unii atomi au surplus de electroni, cu o sarcina negativa, iar alti atomi au o lipsa de electroni, cu o sarcina pozitiva. Separarea acestor sarcini duce la fenomenul de energie statica.
 

1 Evita sa folosesti materiale care produc energie statica
 

Plasticul, materialele sintetice, hartia sunt cateva dintre acele lucruri care produc energie statica. Nu cumpara bluze, haine, incaltaminte si accesorii din materiale sintetice, deoarece, cand le imbraci, ai putea sa te trezesti cu o multime de scantei care sa te “piste” peste tot.

Daca insa trebuie sa folosesti astfel de materiale, atunci aseaza intre ele un strat de bumbac, pentru a scadea riscul de electricitate statica.

Afla mai multe detalii din articolul Cum sa faci hainele sa nu se mai electrizeze.
 

2 Evita frecarea
 

Frecarea este alt fenomen care poate sa produca energie statica.

De exemplu, picioarele tarsaite pe covor, papucii sau sosetele, la contactul cu fibrele covorului, prin frecare, pot provoca energie statica. Este recomandat sa nu folosesti covoare din fibre sintetice. Exista spray-uri antistatice pentru covoare pe care le poti folosi.

Poti folosi balsam de rufe amestecat cu apa pentru a peria covoarele si a elimina astfel riscul electrizarii.
 

3 Protejeaza aparatele electronice de energia statica
 

Componentele electronice sunt afectate de descarcarile electrice. De aceea, este recomandat sa folosesti cutii de inmagazinare, antistatice, care protejeaza componentele electronice de efectele negative ale electricitatii statice.

Exista, de asemenea, o gama larga de produse destinate curatirii aparatelor electronice: spray-uri, spume, perii etc.

De exemplu, un spray universal, antistatic, este destinat curatarii unor obiecte precum imprimanta, tastatura sau telefonul.
 

4 Foloseste produse antistatice de curatenie
 

Suprafetele din lemn, plastic etc pot fi curatate cu ajutorul produselor antistatice. De exemplu, in locul unei carpe obisnuite de sters praful poti folosi un pamatuf antistatic. Pentru suprafetele mari din plastic care au fost vopsite ar putea sa fie incarcate cu energie statica. Un degresant antistatic reduce si indeparteaza sarcina electrostatica cu care s-au incarcat suprafetele din plastic.

Nu uita ca materialele volatile trebuie tinute departe de zonele in care este posibil sa se produca energie statica.
 

5 Ia masuri de siguranta cand te coafezi
 

Una dintre cele mai cunoscute situatii de energie statica este cea legata de par. Este recomandat sa folosesti perii si piepteni din peri naturali pentru a evita electrizarea parului. Foenul este bine sa fie unul cat mai modern, profesional daca se poate, cu ioni, deoarece acesta reduce producerea de energie statica.

Cand te coafezi, este important sa umezesti parul cu apa inainte de a te apuca de lucru.
 

6 Creste nivelul de umiditate
 

Energia statica apare in mediile uscate. De aceea, cele mai multe cazuri de apar iarna, cand aerul este foarte uscat. In timpul verii, din cauza ca aerul este umed, sunt foarte mici sansele sa acumulezi o incarcatura electrostatica mare.

Foloseste-te de umiditate pentru a diminua aparitia energiei statice. Un umidificator , o fereastra deschisa sau un recipient cu apa intr-o incapere foarte uscata reprezinta solutii de a evita producerea de energie statica.

Da-te cu creme de corp dupa ce faci dus, astfel incat pielea ta sa aiba suficienta umiditate pentru a elimina energia statica.
 

7 Foloseste-te de metal
 

Metalul in contact cu un alt metal poate prelua socul in caz de energie statica. Astfel, in loc sa intinzi mana spre clanta, intai baga cheia in broasca. Atingerea unui obiect de metal este valabila si in cazurile in care urmeaza sa folosesti aparatura electrica precum telefonul, calculatorul, aparatul foto digital, ipod-ul etc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare