Cum sa...

#organizare casa #amenajare casa #casa

Cum iti organizezi casa: 5 solutii creative pentru mai mult spatiu si mai putine lucruri lasate la vedere

Alegerea mobilei si amenajarea unei locuinte - fie ca este noua sau nu - sunt activitati care ne fac intotdeauna placere.

 

Cautam solutii ingenioase si mobila de calitate, urmarim trendurile in domeniu si stim deja ce s-ar potrivi de minune in living sau in dormitor, iar stilul shabby chic, de exemplu, nu mai are secrete pentru noi. Cu toate astea, in fiecare locuinta sunt o multime de lucruri care ii strica aspectul si rareori ne gandim la ele, pentru ca sunt percepute ca parte integranta a unei case.

De exemplu, daca ai cumparat un set complet de mobila pentru living, din lemn masiv, sunt mari sanse ca unitatea de aer conditionat sau caloriferul din sufragerie sa se potriveasca mai ceva ca o nuca-n perete. Un singur element dizgratios poate strica tot aspectul pe care l-ai gandit uniform si in concordanta cu ultimele tendinte in design.

Am cautat cinci idei practice si inteligente care te pot scapa de imaginea vraiste a unei locuinte pe care ti-o doresti minimalista si cu un design unitar si care, in schimb, este doar incarcata si deranjanta vizual.

1. Mascheaza unitatea de aer conditionat

In living primim musafiri, organizam petreceri cu prietenii, seri de boardgames si cine romantice pentru perechea noastra. Pentru a crea un spatiu cat mai elegant, sofisticat si confortabil, in acelasi timp, suntem dispusi sa investim sume mari de bani in mobila de calitate si in echipamente electronice de ultima generatie.

Unitatea de aer conditionat nu se potriveste aproape niciodata cu restul obiectelor din living, asa ca trebuie sa gasim solutii sa o mascam. Cea mai simpla metoda este sa construiesti un dulap de lemn in jurul ei. Acesta trebuie sa fie in aceleasi nuante cu restul mobilierului si sa permita aerului sa circule. O alta solutie este sa o amplasezi intr-o zona retrasa, de exemplu in spatele unei grinzi, sau sa asezi un corp inalt de mobila sub ea.

2. Schimba caloriferele cu unele decorative

Caloriferele sunt omniprezente in orice incapere si nu lipsesc nici macar in locuintele de vacanta, desi exista solutii alternative de incalzire, cum ar fi, de exemplu, un semineu. Sunt esentiale pentru confortul nostru, asa ca nu avem cum sa le scoatem din peisaj. Cu toate astea, si forma si culoarea lor este standard si pot strica designul unei camere amenajate intr-un anumit stil.

O solutie pentru ele este sa le pui o masca, dar asta poate anula chiar scopul lor, pentru ca nu vor mai produce caldura in mod eficient. Alternativa cea mai buna este sa le inlocuiesti cu calorifere decorative. Create inca de la bun inceput cu gandul la estetica, acestea se potrivesc mult mai natural intr-un living, pentru ca devin parte integranta a designului. Pot fi si vopsite in diverse nuante, inca un avantaj in fata clasicelor calorifere albe.

3. Ascunde TV-ul si cablurile in mobila

Intr-un living - mai ales daca esti o persoana careia ii place sa fie la curent cu tot ce inseamna tehnologie - isi gasesc locul o multime de echipamente electronice. Televizorul e doar unul dintre ele, dar mai sunt routerul, decodorul, poate un sistem Home Cinema, un playstation sau un Xbox. Asta inseamna destule cabluri care, lasate la vedere, pot crea o imagine deloc placuta.

Daca ti-ai amenajat si biroul in sufragerie, cu siguranta locul pare aglomerat si incarcat cu prea multa tehnologie. O idee buna este sa chemi un expert in design interior si sa-ti creezi mobila la comanda, in asa fel incat sa nu mai lasi echipamentele- si cablurile aferente - la vedere. Chiar si televizorul poate fi ascuns intr-o biblioteca, mai ales daca stii ca nu-l folosesti zilnic.

4. Electrocasnice incorporabile

Am vorbit mai sus de living, dar si bucataria este una dintre incaperile in care se aduna destule obiecte care pot deranja vizual. Nu vorbim aici despre frigider sau chiuveta, ci de prajitorul de paine, oala de gatit la aburi sau de grillul electric. Chiar daca ai suficient spatiu de depozitare in dulapuri, vei vedea destul de curand ca ramai fara locuri libere pentru alte lucruri esentiale intr-o bucatarie.

Exista doua solutii evidente: fie renunti la unele dintre aparatele mici, fie le ascunzi in debara sau in alte camere. O a treia varianta, cea mai eleganta dintre ele, este sa optezi pentru electrocasnice incorporabile si sa creezi cat mai multe spatii de depozitare special concepute pentru disozitivele mici, de la robotul de bucatarie la storcatorul de fructe. in felul acesta nu vor mai sta la vedere si nici nu va trebui sa renunti la seturile de farfurii ca sa le faci loc.

5. Transforma baia de serviciu in spatiu de depozitare

Pare o solutie drastica insa, la o analiza mai atenta, nu este nici pe departe una lipsita de elemente practice. In apartamentele cu doua bai, cea mica va fi intotdeauna mai putin folosita, mai ales daca in casa nu sunt mai mult de doua-trei persoane. Spatiul e prea mic pentru masina de spalat, care e pastrata pe hol, in bucatarie sau in baia mare. in schimb, aici depozitam mopul, galeata de spalat pe jos, uneori si aspiratorul.

Daca baia de serviciu are si un dus, asa cum e cazul in unele apartamente din blocuri construite recent, opteaza pentru eliminarea lui din peisaj. La fel si vasul de toaleta. Poti folosi spatiul pentru a instala masina de spalat si uscatorul de rufe, dar poti pune pe pereti si cateva corpuri de mobila care vor prelua din lucrurile carora nu le mai gasesti locul in casa, de la hainele de iarna pana la aspirator si incaltaminte.

Asadar, amenajarea unei locuinte nu se rezuma la alegerea mobilei si a tesaturilor, la decoratiuni si pereti tapetati sau placati cu piatra aparenta. Daca vrem sa cream o imagine unitara a casei si sa o transformam cu adevarat intr-un colt de rai, trebuie sa gasim un rost si un loc si acelor obiecte atat de banale, incat le observam abia cand ne impiedicam de ele.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare