Cum sa...

#copil #curatenie #camera

Cum iti obisnuiesti copilul sa-si faca ordine in camera

Intrebarea care sta pe buzele tuturor parintilor este Cum imi obisnuiesc copilul sa-si faca ordine in camera? Desi unele mamici ar spune ca este imposibil, fie pentru ca celui mic ii este prea greu sau nu are chef, copilul poate invata sa-si faca curat in camera prin reguli si rutina. Daca copiii invata sa-si stranga lucrurile din camera in fiecare zi, ordinea poate sa devina o obisnuinta. Afla care sunt metodele simple prin care il poti convinge pe cel mic sa-si faca ordine in camera si sa fie mai responsabil din articolul pe care l-am pregatit pentru tine!

Convinge-l prin puterea exemplului

Cea mai convenabila metoda de a-l obisnui pe cel mic sa-si faca ordine in camera consta in puterea exemplului personal. Copiii invata din ceea ce fac parintii zi de zi si copiaza comportamentul lor. Daca iti strangi lucrurile si faci ordine prin casa, atunci si cel mic iti va prelua exemplul. Invata sa te ocupi de activitatile casnice atunci cand copilul este prezent si explica-i care este importanta unei camere curate si bine organizate. Totodata, obisnuieste copilul sa fie ordonat inca de la varste fragede si nu strange mereu lucrurile dupa el, considerand ca e prea mic sa deprinda anumite obiceiuri. Daca cel mic isi strange lucrurile in fiecare zi, ordinea poate sa devina o obisnuinta.

Amenajeaza-i camera intr-un mod inedit

Pentru ca celui mic sa-i faca placere sa aiba o camera ordonata, amenajeaza incaperea in culori vesele si nu uita de includerea jucariilor preferate! Confortul este usor de obtinut in camera unui copil atata timp cat tii cont si de necesitatile si dorintele lui si nu doar de ceea ce spun specialistii in amenajari interioare. Poti opta pentru lenjerii si accesorii pentru copii de la Vivre, cu ajutorul carora sa transformi camera celor mici fara prea mari eforturi. Opteaza pentru spatii de depozitare, utile pentru o camera in care vrei sa fie ordine si pentru cosuri si sertare colorate, care sa-l atraga pe micutul tau.

Incearca metode distractive de a face curat

Trebuie sa stii ca niciun copil nu va face curat in camera din proprie initiativa sau cand parintii ii atrag atentia constant. De aceea, poti incerca sa transformi curatenia intr-o activitate cat mai distractiva pentru cei mici. Mai mult, alege sa initiezi concursuri care sa-ti stimuleze copilul: cine strange cele mai multe hainute poate sa primeasca un premiu sau o steluta de merit! O muzica antrenanta ajuta intotdeauna la perceperea curateniei ca pe o joaca si nu ca pe o sarcina dificila. Inainte de a va apuca de curatenie, explica-i celui mic unde trebuie asezate jucariile si in ce cosuri colorate trebuie sa puna la loc cartile, astfel incat sa aiba clar in minte ce are de facut.

Ofera-i o motivatie de a-si face ordine in camera

Daca cei mici invata sa fie receptivi la curatenia prin joaca, trebuie sa gasesti si o metoda prin care acestia sa fie ordonati pana cand activitatile casnice vor deveni o rutina. Ca sa aiba o motivatie clara, copiilor le pot fi oferite o steluta sau o bulina de fiecare data cand duc curatenia la bun sfarsit. Aduna aceste mici premii intr-un colt al camerei si spune-i celui mic ca va primi o jucarie sau un gadget nou de indata ce va strange 8 sau 10 stelute. In acest fel, copilul va fi mult mai interesat sa-si faca ordine in camera, se va obisnui cu activitatea si o va considera normala, dupa o vreme.

Renunta la pedepse si la tipat

Educatia prin joc este indicata, atunci cand vrei sa-ti obisnuiesti copilul cu treburile casnice. Chiar daca simti ca iti pierzi rabdarea in unele momente, trebuie sa renunti la pedepse si la tipat, deoarece nu vor aduce niciun beneficiu. Chiar daca cei mici vor reactiona, se vor simti obligati si amenintati sa faca curat, fapt ce ii poate afecta pe masura ce inainteaza in varsta. Incearca sa le vorbesti calm celor mici si sa le explici cat de importanta este curatenia pentru a pune in aplicare tot ceea ce i-ai invatat.

Copiii pot fi fericiti ca ii implici in treburile casnice, atata timp cat ai rabdare si folosesti metode utile de a-i convinge. Astfel, vei contribui la dezvoltarea armonioasa a celor mici si la independenta adultilor de maine.

Sursa poza: Vivre

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea