Cum sa...

# tratament carii lemn # carii mobila #carii lemn

Cum iti dai seama ca mobila ta este afectata de cariile de lemn

Cariile de lemn sunt mici insecte care se hranesc cu partea moale a lemnului. Acesta fac parte din ordinul coleopterelor si cea mai intalnita specie din zona temperata este Anobium punctatum.

Aceste carii sunt foarte periculoase pentru mobilierul din lemn odata ce au inceput sa il macine, deoarece afecteaza structura de rezistenta pieselor. De asemenea, daca lemnul este afectat de ciuperci si mucegai, cariile ajung sa atace si zonele mai dure ale acestuia.

Aceste insecte seamana cu gandacii maro-cenusii, au lunginea de 4-6 mm. Cariile ies din lemn la maturitate, primavara-vara sau in august-septembrie.

Viata lor in afara lemnului este scurta si traiesc pana cand produc urmasi. Cariile nu traiesc in lemnul viu, ci doar in cel care a fost taiat si este fara coaja. Femela isi depune ouale in gaurile din lemn, in jur de 50 si arata ca niste perle albe. Din aceste oua se dezvolta larve care traiesc si sapa in lemn pana timp de 4-5 ani.

Se dezvolta in mediu umed

Mare atentie unde pastrezi piesele de mobilier, deoarece cariile de lemn se dezvolta in mediu cu umiditate. Lemnul cu umiditatea peste 16% si peste 64% umiditate relativă a aerului sunt un mediu foarte bun de dezvoltare. Este unul din motivele pentru care se recomandă ca lemnul folosit pentru mobilier să aibă umiditatea sub 12%, prea mică pentru infestare cu cari.

Cariile prefera rasinoasele precum fag, mesteacan, ciresc sau arin. Ele ataca foarte ra stejarul, care este un lemn dur.

Daca structura lemnului este afectata insa de alti factor, precum mucegaiul, cariile pot ataca orice tip de lemn. Ele se gasesc in mobila, parche, usi, lambriuri, grinzi, dusumule si chiar in structurile de rezistenta a casei. Este suficient ca umiditatea relativa a aerului sa fie peste 60% mai mult de o luna, iar cea a lemnului sa treaca de 14-15%.

Cum previi aparitia cariilor de lemn

Pentru a feri mobilierul de cariile din lemn trebuie folosit lemn tratat. Acesta poate fi impregnat cu diverse substanțe chimice sau cu ajutorul presiunii, facandu-l astfel mai dur. De multe ori insa, lemnul ajunge sa fie atacat de carii inainte de a fi slefuit. Asadar, este foarte important sa verifici cu atentie lemnul.

Pentru a scapa de larve se folosesc tratamente speciale foarte puternice, de aceea este indicat sa apelezi la specialisti daca vrei sa iti salvezi mobila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului