Cum sa...

# folosire dibluri #dibluri

Cum folosesti corect diblurile si cum dai gauri pentru ele?

Diblurile sunt piese din fibra de plastic, cu ajutorul carora poti fixa mai bine anumite elemente pe perete sau pe tavan. Practic, acestea imbunatatesc fixarea unui surub intr-un material poros sau casant.

Nu orice diblu este potrivit pentru orice suprafata. Pe piata exista o multime de tipuri de dibluri pe care trebuie sa le analizezi cu atentie inainte de a le folosi.

In principiu, este bine sa tii cont de materialul in care vrei sa fixezi surubul si de tipul diblului.

In general, diblurile sunt destinate prinderilor in beton, caramida plina, caramida perforata, BCA, rigips sau placi de izolatie.

Cate tipuri de dibluri exista?

1. Dibluri de expansiune. Sunt folosite pentru toate tipurile de prindere in materiale de constructii. Pot fi folosite fara probleme atat pentru beton, cat si pentru zidarie din caramida plina.

2. Diblurile universale. Daca nu stii cu exactitate care este diblul de care ai nevoie, diblurile universale sunt o alegere inteleapta. Acestea sunt adecvate pentru peretii din beton, zidarie, caramida perforata, BCA, placi din gips carton sau placi din ipsos armat.

3. Dibluri de expansiune multizone. Sunt dibluri alcatuite din doua corpuri de expansiune, care permit o distributie uniforma a fortelor. Cele mai bune materiale pentru astfel de dibluri sunt caramizile inalte, cu goluri verticale. De asemenea, pot fi folosite si pentru BCA, beton sau caramida plina.

4. Dibluri speciale. Exista situatii in care ai putea avea nevoie de dibluri speciale. Diblurile pentru rame, diblurile metalice pentru fixare in cadre, diblurile pentru suruburi-cui sau diblurile speciale pentru izolatie pot ajuta la o fixare mult mai buna in suprafetele pentru care sunt destinate.

5. Ancore chimice. Ancorele chimice pot fi considerate, de asemenea, dibluri. Acestea sunt niste substante de consistenta mierii, care, odata ce sunt introduse in gaurile din perete, incep sa se intareasca, fixand foarte bine surubul.

Cum realizezi gaurile pentru dibluri?

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti in momentul in care realizezi gaurile pentru dibluri:

  • Gaureste intotdeauna in unghi drept, fara a modifica directia in timpul gauririi;
  • Acorda atentie maxima adancimii de gaurire si marimii gaurii! Adancimea de gaurire trebuie sa fie mai mare decat adancimea diblului, aproape de fiecare data;
  • Daca alegi sa dai gauri rotative, ai grija la puntile dintre materialele de constructie. Acestea se pot rupe, ducand la o gaura mult prea mare;
  • Nu da gauri daca nu ai garantia ca in suportul de montaj nu exista cabluri electrice si tevi. Deteriorarea acestora poate duce la riscuri si cheltuieli mari;
  • Dupa ce ai dat gaura, curat-o cu un aspirator, in asa fel incat diblul sa poata prinde cat mai bine;
  • Pentru o eficienta maxima, varful surubului trebuie sa depaseasca cu minim diametrul lungimea surubului;
  • Atentie la distantele dintre dibluri si la distantele fata de marginile materialului. Distanta de margine trebuie sa fie de doua ori distanta de ancorare, iar distanta dintre dibluri trebuie sa fie de 4 ori distanta de ancorare.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea