Cum sa...

#perete #amenajare #zugravit #vopsea

Cum evidentiezi un perete prin alta culoare

Indiferent de culoarea pe care o au peretii tai, daca zugravesti unul dintre ei in alta culoare sau nuanta , vei schimba intregul aspect al camerei. O astfel de tehnica iti permite sa decorezi camera in functie de mobilier si accesorii si chiar sa dai iluzia unui spatiu mai mare. Pentru acest lucru, trebuie sa stii cum sa integrezi acest perete in alta culoare in ansamblul general.

1 Alege peretele
 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa alegi corect peretele care ar putea fi colorat in alta nuanta. Acesta trebuie sa fie un perete central sau unul care atrage privirea imediat ce ai intrat in camera. Este vorba, asadar, de un perete principal, nu de unul pe langa care trece toata lumea fara sa-l observe.

Peretele pe care il alegi  este bine sa fie unul independent, in sensul ca acesta nu trebuie sa apartina unei constructii arhitectonice cu mai multe detalii. Asadar, nu este vorba despre un perete adiacent, ci despre unul de prima importanta.

Poate fi peretele pe care pui biblioteca din living, peretele pe care se afla semineul sau peretele pe care vrei sa asezi colectia ta de tablouri deosebite (opere de arta, portrete de familie, destinatii vizitate etc). Ceea ce va face noua culoare sau nuanta, diferita de a celorlalti pereti, este tocmai sa evidentieze obiectele aflate pe el. Un perete rosu inchis va evidentia luminozitatea semineului si se va armoniza cu flacarile, un perete ciocolatiu se va potrivit cu biblioteca wenge, cu spatii si rafturi deschise, care il lasa la vedere, un perete verde va scoate in relief picturile in ulei cu peisaje din natura etc.

Sursa foto: thecultivatedhome.comPeretele scos in evidenta printr-o alta vopsea este, in general, un perete lipsit de usi si ferestre, altfel, acestea vor fi scoase in prim-plan. Desigur, nu este o regula. Poti, de exemplu, sa reliefezi o fereastra curbata printr-un perete zugravit intr-o alta culoare decat restul incaperii.


In cazuri ceva mai rare, cei patru pereti raman in aceeasi nuanta si tavanul este cel care sufera o schimbare majora. Sunt situatii in care se doreste un design cu totul deosebit si este indicat sa fie realizat acest lucru in spatii mari, in cazul unor tavane mai inalte si a unor incaperi luminoase. Altfel, tavanul vopsit intr-o nuanta inchisa va face camera sa para mult mai mica.
 

2 Tine cont de spatiu
 

Un alt lucru pe care este bine sa-l stii este ca aceasta modalitate de a zugravi peretii este recomandata pentru spatiile medii si mari, care sunt aerisite, nu pentru spatiile mici, cu multe obiecte ingramadite. In acest ultim caz, nu poti valorifica cu adevarat peretele deoarece el este dezavantajat de lipsa de spatiu si de obiectele care distrag privirea.

Sursa foto: marycimo.tumblr.comDe asemenea, in camerele lungi si inguste (alungite) alege sa evidentiezi peretele cel mai indepartat si mai mic, ca in imaginea alaturata. Colorandu-l altfel, transformi spatiul intr-unul mai intim si totodata distragi atentia de la faptul ca spatiul este unul ingust.
 

3 Alege nuanta pentru perete
 

Culoarea sau nuanta trebuie sa aiba mai multa profunzime decat culoarea existenta pe restul peretilor. Vopseaua aleasa trebuie sa fie cel putin cu doua tonuri mai inchisa sau mai deschisa decat restul, pentru a crea un efect deosebit. Cand alegi nuante mai inchise, gandeste-te daca nu cumva peretele tau este prea mare, aflat intr-o camera intunecoasa. In acest caz, nu vei face decat sa intuneci si mai mult acea incapere. Culorile si nuantele inchise sunt recomandate pentru peretii mai mici, in genul celor unde se afla semineul sau tablia de la pat (pentru dormitoare) sau pentru pereti mari, aflati in camere spatioase, aerisite.

De asemenea, culoarea utilizata pentru peretele pe care-l evidentiezi trebuie sa fie in deplina armonie cu restul peretilor si cu design-ul intregii camere. Poate fi vorba despre aceeasi culoare ca cea a celorlalti 3 pereti, dar intr-o nuanta opusa sau de o alta culoare, complementara. In magazine gasesti combinatii de culori gata facute, astfel incat iti va fi foarte usor sa alegi doua culori sau nuante pentru peretii tai. Pentru o incapere in nuante de crem si negru, un perete galben crud sparge monotonia si atrage imediat privirea.

Pentru alegerea culorii deosebit de importante sunt si accesoriile. Te poti inspira privind perdelele, pernele, covorul, vazele etc sau, dimpotriva, le poti include pe urma in spatiu, pentru a crea o legatura cu peretele. De exemplu, daca peretele tau este vopsit in fuschia, atunci si pernele sau draperiile pot avea accente in aceasta culoare care, la randul ei, se integreaza in decorul general.

Sursa foto: interiorhomedesign.infoUn alt lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca aceasta culoare aleasa pentru peretele tau evidentiat trebuie sa fie diferita de culoarea obiectelor de pe el: tablouri, semineu etc.
 

4 Este bine sa stii
 

Peretele pe care doresti sa-l evidentiezi nu trebuie neaparat sa fie zugravit. Poti obtine acelasi efect cu ajutorul unor stickere de perete, care personalizeaza doar acea portiune din camera. Si in acest caz trebuie armonizate culoarea sticketului cu cea a intregii incaperi.

Daca intr-un an se poata anumite nuante in designul interior, ai putea sa tii cont si de acest aspect. Insa cum moda vine si trece, iar evidentierea unui perete se face pe un termen lung, este recomandat sa te gandesti bine daca iti doresti cu adevarat un perete rosu aprins. Cu toate acestea, culorile puternice precum auriu sau fuschia pot reprezenta solutii ingenioase pentru persoane dinamice si nonconformiste.

 

Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un zugrav? Nu mai pierde timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautzugrav.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare