Cum sa...

#curatenie casa #saltea de pat #sfaturi curatenie # curatare saltea # improspatare saltea #curatare saltea pat

Cum cureti si improspatezi salteaua pentru a te bucura de un somn linistit

O persoana petrece, in medie, o treime din viata dormind, deci este de la sine inteles de ce patul trebuie sa fie in permanenta curat. Cu toate acestea, salteaua poate fi un mediu foarte murdar, din cauza acumularii de bacterii, acarieni, praf, alergeni, spori, transpiratie, celule moarte, matreata si alte impuritati. Aceste microorganisme nu pot fi vazute cu ochiul liber, insa ele exista si pot fi periculoase pentru sanatatea ta si a familiei. De aceea, de cel putin doua ori pe an este bine sa cureti salteaua si sa o improspatezi.

Multe dintre saltelele de ultima generatie, din fibre naturale cu invelis de argint, ofera o protectie antibacteriana si antialergica foarte buna. In plus, previn transpiratia si ofera o prospetime sporita. Insa cum aceste saltele sunt scumpe, cel mai usor este sa cureti salteaua obisnuita pe care deja o ai.

Presara bicarbonat de sodiu pe toata suprafata saltelei

Inainte de a curata salteaua, este esential sa o aspiri, pentru a elimina impuritatile de pe suprafata ei.

Nu este nevoie sa folosesti produse chimice pentru a curata salteaua, cand ai in casa bicarbonat de sodiu. Deoarece suprafata saltelei este mare, vei avea nevoie de cutie intreaga de bicarbonat sau 2-3 pungi mai mici. Rastoarna bicarbonatul intr-un vas si toarna peste el cateva picaturi de ulei esential, daca vrei sa salteaua sa capete un parfum delicat.

Presara bicarbonatul pe toata suprafata saltelei si, cu o bucata curata de material sau cu o pereche de manusi chirurgicale, maseaza si uniformizeaza bicarbonatul peste tot. Praful va absorbi umezeala, dar in acelasi timp ca ucide microorganismele care si-au facut culcus in material. Dupa o ora, aspira din nou salteaua si bucura-te de mirosul proaspat pe care il emana.

Spala salteaua cu sampon pentru tapiterie

Spalarea saltelei cu apa din belsug nu este recomandata, daca nu ai cum sa o usuci in profunzime. Insa, pentru a curata petele de transpiratie si restul murdariilor, poti folosi un sampon pentru tapiterie, pe care il amesteci cu apa. Inmoaie un burete in solutia obtinuta, stoarce-l foarte bine si curata din aproape in aproape fiecare portiune de saltea. Lasa salteaua sa se usuce natural.

Prelungeste viata saltelei

Pentru a prelungi viata saltelei, este indicat sa o protejezi cu o husa si sa o intorci de pe o parte pe alta la fiecare 6 luni, pentru a impiedica deformarea ei.

Sursa foto: mydecorative.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare