Cum sa...

#hota #bucatarie #curatare

Cum cureti hota de bucatarie

Curatarea hotei nu se face doar din motive de igiena sau de aspect, dar si din alte ratiuni. O acumulare excesiva de grasini pe hota si pe filtrele metalice poate sa constituie un risc sporit de incendiu. Insa atunci cand o cureti, trebuie sa stii ce substante se folosesc si ce elemente se detaseaza.

Partea interioara a hotei, precum si filtrele, trebuie sa fie curatate din cand in cand. In functie de tipul de hota, in functie de cat de mult se gateste pe aragaz, curatarea hotei s-ar putea face, de exemplu, cel putin o data la o luna.
 

1 Deconecteaza hota de la reteaua electrica
 

Pentru a curata hota de bucatarie, nici ea, nici aragazul nu trebuie sa se afle in functiune. De asemenea, inainte sa incepi sa o cureti, debranseaz-o de la reteaua electrica. Urmareste instructiunile din manualul de utilizare al hotei.
 

2 Foloseste substantele potrivite si metodele potrivite
 

In functie de materialul din care este facuta hota, trebuie sa se foloseasca substantele potrivite pentru curatare. De exemplu, la o hota din otel inoxidabil, exista substante brevetate, precizate in manualul de instructiuni.

Desi este tentanta ideea de a curata hota cu ajutorul unui aparat de curatat pe baza de aburi, acest lucru nu este recomandat.

Pentru filtre, ai nevoie fie de un produs special pentru indepartarea grasimii, fie de o solutie din apa fierbinte si detergent.
 

3 Foloseste materialele potrivite pentru curatarea hotei
 

In procesul de curatare, nu se folosesc bureti metalici si nici produse abrazive sau corozive, deoarece exista riscul de a deteriora aparatul. Pentru a sterge hota de ultimele resturi si a usca suprafetele, ai nevoie de un material bun, care nu se scamoseaza.
 

4 Curata filtrele
 

Filtrele de metal se spala, deoarece acestea colecteaza particulele de grasime din aer si, in timp , se infunda. Daca nu sunt curatate, exista riscul unui incendiu.

Filtrele se scot din lacasul lor conform instructiunilor din manualul de utilizare al hotei. Ele se scufunda intr-o solutie de apa fierbinte si detergent neutru, pentru a dizolva grasimea depusa. Filtrele se pot clati apoi cu apa. O alta metoda este aceea de a utiliza o masina de spalat vase pentru a curata filtrele.

Filtrele de carbune se schimba dupa ce se termina durata lor de viata. Acestea nu pot fi curatate si nici refolosite. De aceea, se recomanda inlocuirea lor cu alte filtre de carbune, noi, o data la cateva luni (aproximativ 4 luni).
 

5 Curata accesoriile
 

Paletele de la ventilator pot fi si ele spalate in masina de spalat vase sau manual. Verifica becurile pentru a vedea daca au nevoie sa fie curatate sau inlocuite. In cazul in care sunt functionale, sterge-le usor cu o laveta umeda, inmuiata in solutie de curatat sticla. In cazul in care hota are si o sectiune din sticla, aceasta trebuie curatata de surplusul de grasime care se depune de-a lungul timpului.
 

6 Curata exteriorul hotei
 

Exteriorul hotei ar trebui curatat dupa fiecare folosire a aparatului. Partea exterioara a hotei se curata in functie de materialul din care este realizata. De exemplu, pentru hotele metalice exista solutii speciale pentru inox. Nu se folosesc agenzi abrazivi (inalbitori, acizi), deoarece acestia afecteaza inoxul.

Suprafata exterioara a hotei poate fi curatata cu o solutie diluata de alcool sau cu o solutie cu detergent lichid, folosind un material inmuiat in aceasta solutie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare