Cum sa...

#masa #pahare #aranjarea mesei

Cum asezi paharele la o masa formala. De la reguli la fantezie

La o masa formala, unul dintre elementele de succes il reprezinta aspectul. Paharele sunt mai numeroase la mesele festive importante, astfel incat asezarea acestora trebuie facuta cu stil, urmand regulile bunelor maniere. Dar cat de mult tine de reguli stricte si cat depinde de propria ta imaginatie o asezare inspirata, plina de efect?

Iata in continuare ce trebuie sa stii atunci cand pregatesti si asezi paharele la o masa festiva:

 

1 Asigura-te ca ai paharele potrivite
 

Pentru o cina sau o masa formala, este foarte important sa ai paharele potrivite. Acest lucru inseamna ca paharele trebuie sa indeplineasca cel putin doua criterii:

a) Sa fie potrivite in functie de bauturile servite. La o masa formala trebuie sa ai seturi diferite de pahare. Unele de baza: pentru apa, suc, vin si sampanie. Precum si unele pentru alte posibile bauturi: cognac, lichior etc.

b) Sa fie intr-un numar suficient. Aspectul mesei poate fi distrus daca sunt folosite pahare din seturi diferite. Asigura-te ca ai la dispozitie suficiente pahare pentru apa, vin etc, din aceeasi gama, pentru fiecare dintre musafiri.
 

2 Pregateste paharele care vor fi servite
 

Nu doar la o masa formala, dar chiar si la o masa intre prieteni sau in familie, bunele maniere cer ca paharele sa fie bine spalate si bine sterse inainte de servire. Sticla nu trebuie sa prezinte nici urme de maini pe suprafata, nici stropi de apa. De exemplu, una dintre regulile servirii vinului spune ca paharul trebuie sa fie perfect uscat, pentru a putea savura buchetul natural al vinului.

In functie de bautura care va fi servita la masa, paharele trebuie sa aiba o anumita temperatura. La sampanie paharele pot fi racite, la un cocktail din cafea paharul trebuie sa fie incalzit, ca sticla sa nu se sparga la socul termic, pentru suc paharul poate fi racit sau folosit la temperatura camerei.
 

3 Alege un mod de asezare al paharelor pe masa
 

Paharele se aseaza pe masa dupa anumite reguli. Unele dintre ele sunt generale si se regasesc in mai toate aranjamentele de masa, altele tin de inspiratia gazdei.

In general, primul pahar din partea stanga este asezat in dreapta farfuriei (ora 1 pe cadranul unui ceas/farfurie), cu el incepand sirul de pahare.

Acesta este paharul pentru apa, minerala sau plata, in functie de ceea ce va dori musafirul. Paharul de apa ar trebui sa stea exact deasupra cutitului, care este intotdeauna asezat in dreapta farfuriei.

Poate urma apoi paharul de sampanie, care este subtire, de tip fluier. Aceasta va fi asezat imediat dupa paharul de apa. Exista insa si aranjamente in care paharul de sampanie sta in stanga celui de apa.

Urmeaza apoi paharele de vin. Pentru acestea nu exista o regula batuta in cuie. Oricare dintre ele poate fi primul. Important este ca primul ales sa fie asezat in dreapta celui de apa. Urmatorul pahar de vin va fi asezat in dreapta primului pahar de vin. Indiferent care este ordinea aleasa, nu uita ca paharul de vin alb are dimensiuni ceva mai mici decat paharul de vin rosu . Acesta din urma este cel mai voluminos dintre toate. Intr-o asezare clasica, primul este cel de vin alb, al doilea cel de vin rosu.

Ultimul pahar este cel pentru o alta bautura, tip brandy, lichior etc si este in general destinat bauturii care va fi consumata la desert. Uneori poate fi vorba chiar de un vin, potrivit pentru prajitura de la finalul mesei. In acest caz, ultimele trei pahare vor fi toate pentru vin: paharul pentru vin rosu, pahar de vin alb si pahar de vin pentru desert (rosu sau roze).

Numarul maxim de pahare care se aseaza pe masa, in dreptul fiecarui invitat, este 5. De asemenea, la o masa formala, numarul minim de pahare este 3. In mod normal, nu se stie de dinainte ce vin va bea fiecare, astfel incat ambele pahare de vin se aseaza pe masa, urmand sa fie intrebati musafirii dupa sosire.

Paharele pot fi aranjate in linie dreapta, orizontala, in linie dreapta, oblica, spre stanga (spre farfurie), in triunghi etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea