Cum sa...

#mouse #gaming #senzor

Cum alegi un mouse gaming

Zilele in care alegerea unui mouse era o activitate usoara au trecut. Mousii de calculator au  evoluat atat in portabilitate, dimensiuni, cat si in scop. De aceea exista o diferentiere intre mousii pentru laptopuri, cei pentru sistemele desktop si cei pentru jocuri.

Daca alegerea unui mouse de laptop sau PC este mai usoara, cei din urma, mousii gaming, sunt o "specie mai aparte", printre specificatiile tehnice ale acestora numarandu-se diferite setari dpi, butoane mai multe care pot fi programate si multe alte detalii la care utilizatorul trebuie sa fie atent.

Mai mult, companiile care dezvolta mousi de gaming au crescut in numar, iar intr-o industrie extrem de competitiva, utilizatorul poate sa aleaga sa ramana fidel unui brand sau sa incerce ceva nou. Totodata, spre deosebire de mousii pentru desktop-uri si notebook-uri, aceste periferice gaming sunt mult mai scumpe.

Dar de ce sunt aceste dispozitive mai speciale? In primul rand un mouse gaming este concept pentru a oferi un sprijin mai bun jucatorului care va sta cu mana inclestata pe mouse mai multe ore la rand. In al doilea rand, perifericele de acest tip au mai multe butoane care  fac experienta gaming mai usoara, iar aceste taste pot fi personalizate in functie de joc si preferintele gamer-ului.

Alte lucruri care fac mousii gaming mai speciali sunt senzorii pe care acestia ii au incorporati. Senzorii acestor dispozitive sunt mult mai puternici pentru ca jucatorul sa nu aiba probleme in timpul jocului.  Tot pentru o experienta gaming mai buna, majoritatea acestor periferice nu sunt wireless si pot avea la pachet greutati care se pot aseza in interiorul dispozitivului.

Prin urmare, lucrurile la care trebuie sa fii atent atunci cand doresti un mouse gaming au crescut exponential. Inainte sa te avanta in magazin si a cumpara un model anume, verifica cutia si fa-ti o lista cu atuurile pe care viitorul tau periferic trebuie sa le prezinte.

Ce trebuie sa intelegi este ca acest obiect nu este un simplu mouse, ci va deveni o adevarata interfata intre tine si jocul pe care il vei savura mai multe ore pe zi, de aceea mana trebuie sa fie cat mai odihnita atunci cand ti mouse-ul in palma. Iata detaliile la care trebuie sa fi atent cand doresti un mouse gaming:

1 Bugetul disponibil

Inainte sa cumperi un mouse gaming, stabileste clar bugetul pentru acest dispozitiv. Pentru ca mousii de acest tip sunt mult mai scumpi decat modelele standard este ideal sa ai un buget fix in care sa te incadrezi. In functie de aceasta vei cauta modelul cel mai bun. De exemplu, un mouse special de gaming poate sa inceapa de 200 RON si poate ajunge pana la 500 RON sau mai mult. Pretul unui astfel de periferic variaza in fuctie de anul de lansare, si de specificatiile tehnice, ca senzorul si senzibilitatea lui, daca modelul are memorie sau nu sau chiar brand-ul modelului.

2 Senzorul mouse-ului

"Inima" unui mouse gaming este senzorul. Acesta poate fi de trei feluri: laser, optic sau cu infrarosu. Cel mai des intalnit senzor este cel cu laser, iar avantajul sau este ca poate sa functioneze pe aproape orice suprafata, sticla, lemn sau un astenutul de pe un pat, etc.

Totusi, acesti mousi vor trebui ridicati mai des de pe mousepad pentru a fi ajustati perimetrului in care se afla. In timpul unei partide de joc, ridicarea mouse-ului de pe suprafata pe care sta poate cauza anumite actiuni  daunatoare  intregii partide.

Mousii cu senzor optic nu au aceasta probleme, motiv pentru care majoritatea  gamerilor  prefera aceste modele. Mouse-ul optic ofera siguranta ca  senzorul citeste mult mai bine suprafata pe care se afla. Totusi, aceste dispozitive vor necesita un mousepad special.

Mousii cu infrarosu sunt o tehnologie mai rara si noua, dar care prezinta cele mai bune caracteristici ale versiunilor cu senzori optici si laser. Modelele cu infrasoru maresc perimetrul pe care se pot desfasura, dar in acelasi timp se descurca foarte bine pe mai multe tipuri de suprafete.

3
Sensibilitate ridicata (DPI/CPI)

Cu cat sensibilitatea senzorilor incorporati este mai ridicata, cu atat mai bine. Sensibilitatea este masurata in DPI si cu cat acesta va fi mai mare inseamna ca miscarile fizice ale mouse-ului si mainii vor fi mai putine. Totusi, valori mari ale dpi-ului (mai mari de 5000 dpi) vor necesita o mana foarte sigura.

4 Sensibilitate ajustabila

In caz ca mouse-ul are o valoare ridicata a DPI trebuie ca sensibilitatea sa poate fi ajustata chiar in timpul jocului fara ca gamer-ul sa fie nevoit sa ridice mana de pe mouse. Unii mousi prezinta butoane speciale pentru acesta actiune sau ofera la pachet un kit prin care utilizatorul poate seta "scurtaturi" (shortcuts) pe butoanele tastaturii pentru reglarea sensibilitatii.

5 Butoane care se pot personaliza

In timpul jocului, anumite "shortcuts" pentru o actiune vor ajuta in diferite misiuni. Acest scurtaturi vor putea fi setate din anumite butoane personalizabile. Cu cat mouse-ul are mai multe taste de acest gen, cu atat mai bine. Un alt atuu legat de butoane este asezarea sau pozitionarea lor. Atunci cand mergi intr-un magazin, aseaza mana pe mouse si verfica daca degetele tale vor ajunge usor la butoanele respective. Daca nu, cauta un model care nu te va deranja si pe care mana se va simti lejera.

6 Iluminare

O trasatura de efect a mousi-lor gaming sunt ledurile luminoase de care dispun. Acestea ramane totusi o chestiune de gust si preferinte. Daca doresti ca mouse-ul tau sa para un obiect desprins dintr-un film science-fiction poti alege modele care vin dotate cu leduri luminoase care isi vor schimba culorile in timpul jocului. Daca acest efecte luminoase te deranjeaza alege un mouse mai simplu.

7 Greutate ajustabila

O trasatura care diferentiaza mousii gaming de restul modelelor standard este marimea si greutatea lui. Modelele gaming sunt mai voluminoase, pot avea forma aparte care ajuta mana sa se odihneasca pe suprafata lor. Greutatile nu sunt o caracteristica necesara, ci tin mai mult de preferintele fiecaruia. Unii doresc un mouse mai usor, altii unul mai greu, important este ca modelul sa dispuna la pachet de un set de greutati care pot fi adaugate usor.

Totusi, in cazul greutatilor, daca este posibil, verifica anumite aspecte ca, usurinta de schimbare a acestora sau daca aceste greutati se pot bloca in interiorul mouse-ului. Daca unele modele dispun de greutati care sunt introduse prin sisteme simple, alti mousi vin cu sertare speciale care se pot bloca daca utilizatorul nu are grija cum aseaza greutatile in locurile alocate.

8 Cum tii mouse-ul in mana

Mai exista un alt detaliu la care un gamer trebuie sa fie atent si anume felul in care tine mouse-ul in mana. Stilul "gheara" in care dispozitivul este folosit prin prinderea lui cu degetele, necesita un mouse mai mic in dimensiuni. Pe de alta parte stilul "palma", in care intreaga mana se sprijina pe suprafata perifericului, va cere alegerea unui mouse mai mare pentru ca mana sa ramana intr-o pozitie confortabila.

9 Stangaci sau dreptaci

Un detaliu la care nu multi se gandesc este daca utilizatorul este stangaci sau dreptaci. Daca esti stangaci, alegerile unui mouse gaming sunt limitate, dar nu neexistente, unele modele fiind in asa fel concepute incat sa poata fi folosite cu ambele maini.

10 Wireless sau cu fir

Mousii de gaming sunt de obicei cu fir, dar mousii gaming wireless au inceput sa isi faca prezenta pe piata. Este clar ca mousii wireless sunt ideali pentru a mai reduce din increngatura de fire de pe biroul personal, dar undele transmise intre senzorul mouse-ului si cel al receiver-ului pot dauna in timpul jocului avand un timp de reactie intarziat in comenzi.

O alta problema a mousilor wireless sunt bateriile care se pot descarca in timpul unei partide de gaming. La randul lor acumulatorii adauga greutate mouse-ului, prin urmare, aceste modele nu vor fi pe placul celor care prefera mousii usori.

11 Memorie interna

Poate pentru unii s-ar putea sa para ciudata ca mousii sa dispuna de memorie interna, dar o parte din mousi gaming dispun de acesta trasatura. Memoria interna a unui mouse poate stoca o serie de profile pe care utilizatorul le-a setat in prealabil ca, sensibilitatea senzorului in functie de joc, culori si lumini sau alte detalii.

Memoria interna a unui mouse este de folos atunci cand gamer-ul foloseste mouse-ul pe un alt laptop sau computer decat pe cel pe care a facut initial setarile si nu are la dispozitie kit-ul cu care dispozitivul vine la pachet. Prin urmare, mouse-ul va tine minte profilele setate de jucator inainte si se va putea folosi de ele chiar si fara instalarea kit-ului special.


Exemple de mousi gaming


Logitech G9x

Cei de la Logitech sunt cunoscuti pentru mousii lor de gaming, foarte "iscusuti", dar destul de prietenosi cu bugetele utilizatorilor. Modelul G9x are un senzor de 5.600 dpi, iar ce il face mai aparte este faptul ca vine cu o carcasa interschimbabila. Une dintre carcase este destinata stilului "gheara", iar alta, stilului "palma". Logitech G9x poate fi achizitionat si pe piata autohtona pentru aproape 500 RON.

Razer Lachesis

Razer este o companie de renume in industria gaming, iar mouse-ul Lachesis are un senzor de 4000 dpi si vine cu butoane care permit ajustarea senzibilitatii. Are integrata o memorie care poate inregistra pana la cinci profile diferite. Modelul are o forma aparte si vine in trei variante de culori, Banshee Blue, Phantom White si Wraith Red. Razer Lachesis poate fi achizitionat si in Romania la pretul de aproximativ 400 RON.

Cherry Ergo Shark

Este unul dintre putinele modele de mousi dedicate stangacilor, modelul fiind foarte bine dotat, avand sapte butoane personalizabile, tehnologie wireless, ofera posibilitatea incarcarii printr-un cablu USB si un senzor capabil de 1600 dpi. Desi Cherry Ergo Shark nu se gaseste pe piata autohtona, acesta poate fi comandat din magazinele online internationale la pretul de aproape 40 euro.

Roccat Kone

Cei de la Roccat sunt alti veterani pe piata de dispozitive gaming. Mouse-ul Kone este unul dintre cele mai recente realizari ale producatorului. Acesta are un senzor de 3200 dpi, zece butoane personalizabile, dispune de kit de instalare si programare si un set de greutati. Modelul poate fi achizitionat si pe piata autohtona la pretul de aproape 300 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea