Cum sa...

#pat #dormitor #mobila

Cum alegi mobila de dormitor

Mobila de dormitor trebuie sa fie functionala si confortabila, pentru a putea indeplini rolul sau de baza, odihna si relaxare, pe o perioada lunga de timp. Dormitorul este un spatiu foarte personal, folosit zilnic, astfel incat, pe termen lung, este recomandat sa fie mobilat cu cele mai potrivite piese.


1 Stabileste tipul de dormitor

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l stabilesti atunci cand alegi mobila de dormitor este cine va folosi acea camera. Este un dormitor principal (master bedroom), un dormitor de copii sau unul pentru musafiri? Pare un lucru de la sine inteles, dar in momentul in care vei incepe cautarile si vei avea discutii si propuneri, vei putea ramane focusat pe lucrul cel mai important: beneficiarul este X, asadar nevoile si gusturile sale sunt prioritare.

Vei castiga mult timp scapand de discutiile inutile atunci cand trebuie sa faci alegeri. De asemenea, stiind beneficiarul iti va fi mult mai usor sa alegi tipul de mobila pentru dormitor : traditional, oriental, clasic, modern etc.
 

2 Tine cont de spatiul dormitorului
 

Al doilea lucru extrem de important il reprezinta spatiul. Pornind de la metrii patrati pe care ii ai poti decide clar unde vei aseza fiecare piesa de mobilier si cata mobila iti permiti sa aduci in acel spatiu.

Tine minte ca dormitorul reprezinta o zona de odihna si relaxare. Prin urmare, acest spatiu nu trebuie sa fie niciodata prea incarcat. Hotaraste-te la minimul necesar, adica un pat si eventual un dulap si apoi vezi ce spatiu iti mai ramane pentru restul.
 

3 Stabileste piesele de mobila necesare pentru dormitor
 

Alege piesele de mobila cele mai importante pentru tine sau beneficiar, facand o lista. Inca nu te afli la etapa alegerii unor obiecte precise din magazin, nu te intereseaza deocamdata stilul, culoarea, materialul etc, ci obiectul de mobilier in sine.

Aceste piese sunt cele care vor avea nevoie de o integrare in spatiul dormitorului, intr-un fel sau altul. Este bine sa te gandesti la trei factori esentiali:
 

•    dimensiunile pe care le-ai dori pentru aceste piese
•    locul in care le vei aseza
•    functiile pe care le vor indeplini.
 

Un pat mare trebuie sa aiba un loc unde sa se integreze in mod natural, fara sa strice toata amenajarea camerei. Un dulap de haine trebuie sa fie asezat intr-o zona mai retrasa, pentru a nu bloca spatiul.

Daca dormitorul este mai mult decat o simpla zona de dormit, atunci ar trebui sa existe noptiere pentru veioze de citit sau un fotoliu confortabil. In cazul dormitorului pentru copii si tineri, in lipsa unei alte camere amenajate pentru studiu, dormitorul este cel care indeplineste si rol de birou.
 

4 Alege mobila de dormitor in functie de functionalitate
 

Tine cont de noile trenduri in materie de mobila, dar alege ceea ce este functional pentru beneficiar. De exemplu, este inutil sa cumperi un pat foarte jos, doar pentru ca astfel de paturi sunt la moda, daca persoana care va dormi in el nu se simte bine in paturi apropiate de podea. Se poate sa fie vorba despre energiile care circula in partea de jos a camerei sau pur si simplu de gust. Important este ca patul sa fie unul confortabil pentru utilizator.

De asemenea, dulapul de haine, precum si piesele de mobila care au tot rol de depozitare trebuie sa fie impartite astfel incat sa satisfaca nevoile personale ale beneficiarului. O servanta cu sertare, o biblioteca suspendata, un sifonier, toate acestea trebuie sa aiba suficiente spatii de depozitare, care sa fie inchise. Poti “ascunde” astfel haine, incaltaminte, genti, aparatura electronica, carti, DVD-uri etc. Astfel, incaperea va ramane curata si deschisa, neblocata de obiecte puse pe rafturi.
 

5 Decide de unde cumperi mobila pentru dormitor
 

Este vremea sa incepi cautarile. Nu este tocmai usor sa te decizi de unde cumperi mobila pentru dormitor, deoarece posibilitatile sunt nenumarate: magazinele de mobila din oras, magazinele online, mobila pe comanda, revistele, emisiunile tv etc. Gandeste-te totusi ca mobila de dormitor este o achizitie pe termen lung si, prin urmare, merita toata atentia.

Magazinele din oras te ajuta sa-ti clarifici multe nelamuriri: modele la moda, materiale, stiluri adoptate etc. De exemplu, daca te gandesti ca ti s-ar potrivi un mobilier modern de dormitor, cel mai simplu mod de a avea o imagine clara este sa mergi sa vezi in realitate cateva astfel de piese.

Cautarile trebuie sa-ti raspunda la intrebari precum pret, livrare, asamblare, intretinere etc. Daca ai un spatiu suficient de generos, poti cumpara un set intreg de mobila pentru dormitor, astfel incat sa ai toate piesele din aceeasi gama si sa nu mai fie nevoie sa asortezi.

Daca nu gasesti ceva potrivit, ia in considerare varianta mobilei pe comanda. Companiile care executa mobila pe comanda iti ofera detalii exacte despre ce pot face si ce nu. Tu trebuie doar sa ai in cap un model, pe care il poti gasi chiar si pe internet si care poate deveni realitate.
 

6 Alege stilul de mobila pentru dormitor
 

Odata ce stii de unde vrei sa cumperi, poti alege culoarea, materialul si stilul pieselor de mobilier. Fiind vorba despre piese pe care le vei folosi mult timp de acum inainte, este recomandat sa te indrepti spre un produs de calitate. Mobila trebuie sa fie rezistenta si functionala.

Apoi, aceasta trebuie sa raspunda gustului personal si nu sa urmeze neaparat moda. Daca, de exemplu, un pat de bambus cu baldachin este considerat a fi modern si exotic, dar tu nu esti atras de asa ceva, daca mobilierul nu are legatura nici cu tine, nici cu stilul general al casei, atunci el nu merita sa fie cumparat.

In ceea ce priveste culoarea, aceasta trebuie sa fie intr-o nuanta placuta, relaxanta. Pentru dormitoarele intunecoase, nu este recomandat sa alegi o mobila inchisa la culoare. Daca nu esti foarte sigur, alege culoarea lemnului natural. Aceasta poate fi asortata foarte usor cu orice accesorii in camera.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului