Cum sa...

#materiale #ceramica #gresie #faianta

Cum alegi faianta potrivita pentru casa ta

Faianta imbraca peretii din unele spatii ale casei, putand fiind adaptata perfect stilului locuintei respective. Cand trebuie insa sa decizi ce faianta folosesti pentru casa ta, alegerea se dovedeste a fi una dificila, din cauza numeroaselor posibilitati si a factorilor de care este bine sa tii cont. Faianta odata aplicata, va ramane multi ani, astfel incat este deosebit de important sa stii cum sa alegi faianta potrivita pentru casa.

1 Consulta piata
 

Cand decizi sa faci o amenajare cu ajutorul unei faiante noi, trebuie sa stii ca un rezultat foarte bun nu poate veni decat dupa ce ai depus un efort pe masura. In primul rand, este bine sa gasesti acele centre comerciale care ofera o gama foarte bogata de placi de faianta. Viziteaza cat mai multe magazine, pune intrebari si fa o selectie a unor posibile alegeri.

Pe piata exista modele moderne deosebit de frumoase, care, pe langa faptul ca feresc peretii de umiditate, au si un efect puternic decorativ. La inceput poate fi greu sa te decizi, dar cu cat vezi mai multe variante, cu atat vei fi mai multumit de alegerea facuta.
 

2 Alege faianta in functie de marime
 

Atunci cand alegi faianta, unul dintre aspectele esentiale consta in spatiul pe care doresti sa-l amenajezi. Se recomanda ca marimea placilor sa fie direct proportionala cu marimea peretilor. In cazul unor pereti mici, se foloseste o faianta de dimensiuni mici sau medii. In cazul unor pereti generosi, se pot folosi placi mari de faianta, dar exista posibilitatea de a folosi si placi de tip mozaic .
Tot spatiul este cel care determina culoarea sau nuanta placilor de faianta.
 

3 Alege modelul
 

Modelul faiantei trebuie sa se integreze armonios in stilul locuintei. De exemplu, pentru un design rustic poti alege un model de placi patrate, in alb si maro, dispuse in ca o tabla de sah. Pentru un design ultra modern, se folosesc combinatii inedite, precum insertii din piele, culori puternice precum rosu aprins etc. Modelele clasice sunt cele obisnuite, in albastru, crem, verde etc.
 

4 Alege culoarea faiantei
 

In general, nu exista neaparat culori la moda, paleta fiind extrem de bogata. Cu toate acestea, pentru un design contemporan se evita faianta alba, uniforma si monotona, alegand in schimb o faianta personalizata. Una dintre cele mai intalnite nuante este wenge, care este la moda si pentru mobilier.

De cele mai multe ori, jumatatea de jos a peretelui este placata cu faianta mai inchisa la culoare, iar restul cu una mai deschisa, delimitarea fiind realizata prin braul care vine la pachet, fiind astfel asortat.

Alegerea culorii depinde si de dimensiunea acelui spatiu. In incaperile mici, peretii nu trebuie sa fie inchisi la culoare, deoarece vor micsora vizual acel spatiu. De exemplu, o baie mica este bine sa aiba o faianta mai deschisa la culoare, pentru luminozitate si impresia de spatiu aerisit.
De asemenea, indiferent de culorile folosite intr-o incapere, acestea trebuie sa se asorteze. Daca folosesti si gresie, aceasta trebuie sa aiba aceeasi textura, iar culoarea si modelul trebuie sa se asorteze cu placile de faianta de pe pereti.
 

5 Tine cont de textura placii de faianta
 

Placile de faianta au diverse texturi, de la cele mai simple la cele cu aplicatii si insertii. Astfel, poti alege de la clasica faianta alba, crem sau albastra la faianta cu modele in relief, cu insertii metalice, de piele, sticla etc.

Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de placi de faianta sunt placile ceramice glazurate. Tine cont de faptul ca placile de faianta sunt destinate aplicarii pe pereti si sunt mai fragile si mai subtiri decat gresia.
 

6 Selecteaza placile decorative de faianta
 

Pe langa placile de faianta obisnuite, care vor constitui fundalul, exista placi de faianta care joaca un rol decorativ. Astfel, primele sunt ca un perete, in timp ce restul sunt tablourile care pun in valoare acel perete.

Placile decorative sunt disponibile in acelasi pachet cu cele de baza, astfel incat nu va trebui sa gasesti un alt produs, in alta parte. Ele se aseaza din loc in loc, in linie continua sau in alt mod, dupa dorinta beneficiarului. Aceste placi sunt mai scumpe decat cele de baza, deoarece au un plus modele, insertii sau texturi deosebite.
 

7 Tine cont de marcajele de pe cutii
 

Cand cumperi placi ceramice , este important sa verifici pe cutii ca placile au acelasi cot si aceleasi marcaje referitoare la nuanta si calitate. Pe ambalaj trebuie sa apara marca produsului, dimensiunea, codul si nuanta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea