Cum sa...

#factura curent #curent

Cu cat platesti mai mult daca lasi in priza incarcatorul sau televizorul inchis

 

Alimentarea cu energie a electrocasnicelor cand acestea sunt in stand-by inseamna circa 180 lei platiti in plus, anual, pentru fiecare locuinta, in conditiile in care un aparat electronic lasat in stand-by consuma intre 40% si 70% din energia pe care ar consuma-o daca ar functiona, arata E.ON.

Un congelator poate consuma cu pana la 30% mai multa energie daca in el se aduna gheata, iar utilizarea o singura data a unui uscator de rufe poate necesita de doua ori mai multa energie decat un ciclu de spalare.

Scoate din priza electrocasnicele si electronicele

Compania recomanda scoaterea din priza a electrocasnicelor si electronicelor (TV, consola de joc, PC, incarcatoare, dar nu si frigiderul sau congelatorul), deoarece consuma energie, dar in acelasi timp produc si caldura.

De aceea, obiectele electrocasnice (combina frigorifica, frigider, congelator) ar fi bine sa fie asezate in zone mai racoroase pentru ca asa se reduce consumul de energie si implicit, scade cantitatea de caldura degajata prin functionarea lor. Un congelator poate utiliza cu pana la 30% mai multa energie, daca in el se aduna gheata sau se afla langa o sursa de caldura.

Pe perioada de vara, setarea aparatelor de aer conditionat trebuie facuta la o temperatura care sa permita un consum optim de energie. In zilele cand temperatura de afara este foarte ridicata, peste 30 ̊C, temperatura optima ambientala este de 23 – 24 ̊C, nu mai putin, chiar daca aparatele de aer condiționat pot fi setate si pana la 15 ̊C.

Un boiler electric poate consuma cat un frigider intr-un un an de zile, de aceea cel mai indicat ar fi un panou solar pentru prepararea apei calde menajere sau folosirea unui boiler electric din clasa energetica A.

Masina de spalat isi reduce consumul de electricitate cu o treime daca se foloseste un program de spalare cu mai putine grade Celsius. Mai exact, spalarea hainelor la 30°C poate aduce economii de pana la 60 de lei pe an.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea