Cum sa...

#pete #vopsea #renovare #curatenie

Ce trebuie sa stii despre curatenia dupa o renovare

Dupa o renovare , o munca grea se termina si incepe o alta, noua. Nici nu te poti bucura pe deplin de rezultate pana cand nu scapi de pete, resturi de materiale si mai ales de praful care este atat de greu de inlaturat. Tocmai de aceea este important sa urmezi pasii corecti, astfel incat curatenia dupa renovare sa fie facuta cat mai repede si intr-un mod corespunzator.

1 Asigura-te ca ai materiale si accesorii pentru curatenie
 

Curatenia facuta dupa o renovare reprezinta o munca grea, care se intinde pe o perioada mai lunga. Pentru a nu pierde vremea cu produse ineficiente, asigura-te ca ai cel putin o galeata , un mop, perii, carpe, bureti si alte ustensile potrivite. De asemenea, cumpara saci in care sa strangi molozul, gunoaiele si resturile.

Fa rost de haine adecvate pentru o astfel de curatenie complexa si accesorii pentru protectie (manusi, masti etc).
 

2 Fa o planificare
 

Fa o planificare pentru aceasta curatenie. Trebuie sa stii cate persoane se vor ocupa, pentru a imparti sarcinile. Astfel iti va fi mult mai usor.

Asigura-te ca in apropierea casei exista un loc unde poti duce sacii cu gunoi sau ca poate cineva sa-i ia cu masina. Indeparteaza copiii si animalele de companie. Acestia ar trebui sa stea in alta parte cateva zile, pentru a fi feriti de praf si mizerie si totodata pentru a nu-ti distrage atentia. Acelasi lucru este aplicabil pentru persoanele varstnice, pentru bolnavi sau pentru femeile insarcinate.
 

3 Ocupa-te de moloz
 

Incepe curatenia prin a strange “grosul” adica molozul, resturile de materiale si bucatile mari, pana cand nu mai ramane decat praful si mizeria de curatat. Pune molozul in saci si ocupa-te de acestia.
 

4 Sterge praful in mod repetitiv
 

In primul rand trebuie sa accepti faptul ca de praf nu scapi cu una cu doua. Acesta este depus pe pereti, podele, prize, instalatii, calorifere si pe toate obiectele care nu au fost inlaturate inainte de renovare.

Mirosul de perete proaspat nu este deloc placut si nu ai cum sa scapi de el stergand suprafetele intr-o singura zi. Incepe sa lucrezi de sus in jos, de la tavan spre pereti si apoi podea.

Exista posibilitatea ca particulele de praf sa persiste in aer mai multe zile si chiar saptamani, astfel incat este absolut necesar sa se faca o buna aerisire si curatare a spatiului, in mod repetat.
 

5 Curata tavanul, peretii si podeaua in mod repetitiv
 

Ocupa-te la inceput de tavan, stergand resturile de praf de la zugraveala.

Poti aspira peretii cu ajutorul unei perii speciale a aspiratorului, repetand acest lucru de cateva ori. Vei vedea ca desi cureti podeaua, straturile fine de praf de la vopsea vor continua sa cada de pe pereti si tavan si se vor depune pe jos cel putin cateva zile.

O alta modalitate este sa maturi praful de pe pereti si apoi sa-i stergi usor, cu o carpa umeda. Nu uita de plinte.

In niciun caz nu folosi matura pentru a strange praful de pe jos imediat dupa renovare. Matura nu are nicio putere in fata prafului adunat in timpul lucrarilor de amenajare. Aspira podeaua din casa, peste tot pe unde s-a lucrat, indiferent de materialul din care este facuta. Spal-o apoi cu mopul, cu apa curata si repeta actiunile. Poti folosi o solutie facuta in casa, din apa calda si otet. La o galeata de apa ai nevoie de o cana de otet.

Lasa podeaua sa se usuce, pentru a vedea daca se depune un nou strat de praf. In cazul podelei, curatarea trebuie sa implice atat aspirare, cat si spalare. Daca te rezumi doar la spalat, nu faci decat sa uzi praful, obtinand un fel de noroi. In cazul in care sunt pete, si acestea trebuie sa fie scoase, fie prin razuire, fie prin solutii speciale.
 

6 Scoate petele
 

Petele de praf, vopsea, ulei se regasesc pe geamuri, usi, clante, parchet, gresie, prize, rosturi etc. Foloseste o solutie potrivita pentru a curata suprafetele, in functie de materialul din care sunt facute. Tine cont si de solventii mentionati pe eticheta cutiei de vopsea.

Sticla ferestrelor poate fi curatata cu grija, folosind o lama de ras, cu care sa inlaturi picaturile intarite de vopsea. Petele de vopsea cazute pe dalele din marmura sau piatra se scot cu acetona. Dupa uscare trebuie sa clatesti bine cu apa.

Poti folosi acetona si pentru petele de vopsea cazute pe gresie. Totodata, petele se inlatura de pe gresie cu ajutorul unui spaclu manuit cu grija, astfel incat vopseaua uscata sa fie dizlocata de pe suprafata placii ceramice, fara sa fie zgariata.

Pentru petele de vopsea lavabila cazute pe ferestre, usi, podea etc se foloseste o carpa inmuiata in apa. Daca insa stergerea nu da rezultate, atunci trebuie folosita o solutie potrivita pentru materialul din care este facuta acea suprafata. Nu folosi solventi pentru a scoate petele de vopsea de pe suprafete lacuite (ca parchetul sau usile). Solventul va distruge stratul de lac.
 

7 Curata instalatiile
 

In cazul in care renovarea a fost facuta in spatii precum baia sau bucataria, atunci este nevoie de o curatare adecvata a instalatiilor sanitare. Sterge-le de praf cu grija si foloseste apoi solutii de curatare specifice. Se poate sa fie nevoie de mai multe spalari, pana cand peretii si tavanul nu vor mai lasa pe instalatii fire de praf.
 

8 Curata mobila noua
 

In cazul in care renovarea a implicat si montarea unui nou mobilier, acesta trebuie curatat foarte bine, atat in exterior cat si in interior. Acest lucru il vei face insa dupa ce ai terminat curatenia generala si nu mai exista riscul de a se acumula praf si resturi pe pereti, tavan sau podea.

Inlatura cu putin alcool etichetele de pe placaj si curata praful, gunoiul, resturile de chit, rumegus etc. Spala in interior cu o solutie lichida, potrivita pentru materialul din care este facuta mobila. Placile din care a fost asamblata vin din depozite murdare, pline de praf, asa ca este deosebit de important sa cureti pana la ultimul colt.
 

9 Despacheteaza si reamenajeaza
 

Dupa ce ai terminat curatenia in ceea ce priveste tavanul, peretii si podeaua poti sa aduci cutiile cu lucruri si sa le despachetezi, pentru a repune lucrurile la locul lor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului