Cum sa...

#schimbari casa #alergii #alergeni

Ce schimbari simple poti face pentru o casa cu mai putini alergeni

Alergiile sunt cea mai comuna forma de afectiune cronica printre europeni, iar romanii nu fac exceptie, arata datele Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinica. Studiile arata ca, in momentul de fata, peste 150 de milioane de persoane din Uniunea Europeana sufera de cel putin o forma de alergie. In tara noastra aproape un milion de romani se confrunta cu afectiuni respiratorii, conform Societatii Romane de Pneumologie. Cauzele sunt multiple si se afla atat la exterior, cat si in interiorul casei. Praful, mucegaiul sau acarienii sunt cei mai des mai intalniti factori declansatori ai reactiilor alergice sau astmului. Din fericire, exista si solutii. Iata ce amenajari poti face in casa pentru a reduce riscul de declansare a unei alergii.

Modificarile unei case pentru a reduce factorii alergeni se pot imparti in patru mari categorii: izolarea casei, controlul gradului de umiditate, filtrarea aerului si eliminarea posibilelor cauze favorizante ale aparitiei alergenilor.

Scapa de obiectele ce pot aduna alergeni

In orice casa exista cateva locuri in care se aduna majoritatea prafului, sporilor si alti factori alergeni. Covorul este unul dintre acestea. Intr-un covor necuratat, de-a lungul anului se pot aduna kilograme de praf si nu numai. Spori de mucegai, acarieni, microbi sau ciuperci, care se gasesc in mod normal peste tot in mediul inconjurator, isi pot descoperi intr-un covor spatiul propice pentru a se dezvolta. Din fericire, aceasta problema este si cel mai usor de rezolvat, prin simpla eliminare a acestuia. Suprafetele dure precum parchetul sau gresia sunt mai usor de intretinut, curatat si igienizat, facand casa un loc putin mai sigur pentru persoanele care sufera de alergii.

Sistemele de filtrare a aerului

Pentru o persoana predispusa la alergii, o fereastra lasata deschisa, pentru aerisire, poate fi inceputul declansarii unei crize periculoase, mai ales in anumite momente ale anului, precum primavara, din cauza polenului, sau toamna, cand apare sezonul alergiilor la ambrozie, buruiana care chinuie an de an mii de romani si a carei combatere a devenit obligatorie prin lege.

Cea mai simpla metoda de a filtra aerul din casa e sa folosesti permanent un sistem de aer conditionat, dotat cu un sistem bun de filtrare si, evident, sa tii cat mai mult timp ferestrele si usile inchise. Astfel, vei reduce la minim cantitatea de alergeni care patrund in casa.

Controlul gradului de umiditate

Este cunoscut ca alergenii, sporii si agentii patogeni prospera in mediile umede. Igrasia si mucegaiul sunt cele mai vizibile si cunoscute semne ale unei case sau camere in care e prea multa umezeala. Solutia optima pentru a controla aceasta problema este un dezumidificator. Pe langa faptul ca va reduce semnificativ gradul de umiditate din casa, functionarea sa este de cele mai multe ori silentioasa, dar si benefica. Multe aparate casnice au incorporate si sisteme de filtrare ce ajuta la reducerea cantitatii de praf si alergeni. In plus, o casa fara umezeala este o casa care nu miroase.

Alte semne care iti pot arata ca ai nevoie de un dezumidificator in casa sunt: mirosul greu, de umed, in special in baie, aerul care pare imbacsit, din cauza ventilatiei slabe, condensul de pe ferestre, mirosul de mucegai si, in cazurile grave, chiar picaturi de apa ce se formeaza pe pereti, cercevelele ferestrelor sau tavan.

Alte masuri benefice

Materialele textile din casa sunt si ele gazde bune pentru acarieni si alergeni. Asigura-te ca asternuturile, pilotele si pernele sunt din materiale hipoalergenice. Spala-le saptamanal la temperaturi de peste 50 de grade. La fel si perdelele sau draperiile. De asemenea, daca observi in mod constant condens pe ferestre, poate ar fi cazul sa te gandesti la inlocuirea lor. Acelasi lucru il putem spune si in cazul pieselor de mobilier cum sunt canapelele textile sau scaunele capitonate. Si, nu in cele din urma, aspira des praful din casa folosind un aspirator cu filtrare HEPA performanta sau filtrare prin apa.

Am lasat la urma animalele de companie, deorece decizia de a renunta la ele poate fi extrem de dificila. Unii proprietari de animale prefera chiar sa urmeze ani de zile tratamente cu antihistamitice decat sa renunte la animalul iubit. Daca esti in aceeasi situatie, pe langa indicatiile de medicatie date de doctorul alergolog, poti lua cateva masuri care sa reduca simptomele: creeaza o zona sigura in casa, unde animalul nu are acces, foloseste un sistem de filtrare a aerului de tip HEPA si spală-ți patrupedul saptamanal, pentru a reduce numarul de celule epiteliale moarte care provoaca majoritatea alergiilor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului