Cum sa...

#spalare blugi #blugi

Cat de des trebuie sa speli blugii, de fapt. Putini stiu asta

Blugii sunt, foarte probabil, cel mai perfect si mai versatil articol vestimentar creat vreodata. Iar atunci cand gasim perechea perfecta, vrem sa o pastram in forma maxima cat mai mult timp posibil. S-ar putea sa crezi ca acest lucru presupune sa-i speli frecvent, dar unii experti jura ca nu ar trebui sa-i speli deloc. Si tot alti experti in spalatorie spun ca ar trebui sa ii bagi in congelator pentru cele mai bune rezultate. Dar care este adevarul? Cat de des ar trebui sa speli blugii?

 

Expertii in curatenie sunt de acord ca prosoapele, cearsafurile si pernele ar trebui aruncate la spalat dupa un anumit interval de timp. Dar cat de des trebuie spalati blugii este un subiect aprig dezbatut, desi majoritatea expertilor sunt de acord ca mai putin este mai mult. "Denimul este o fibra atat de durabila si, ca atare, nu necesita multe spalari", explica Adam Taubenfligel, cofondator al Triarchy, o companie de denim sustenabil. Cu toate acestea, exista o multime de factori care pot schimba numarul "corect" de ori de cate ori poti purta blugi fara sa-i speli.

Cat de des ar trebui sa speli blugii?

Mai intai de toate: In general, nu ar trebui sa speli blugii dupa fiecare purtare. Nu este necesar si, de fapt, ii poate face sa se strice mai repede. In schimb, un bun ghid este sa ii speli intre trei si zece purtari. Alege ziua exacta in care sa ii speli "in functie de cum se simt, arata si miros", spune Rowan Page-Brennan, coordonator de marketing. Si, bineinteles, daca sunt acoperiti de noroi, mancare, ulei de motor sau orice altceva, spala-i imediat, utilizand aceste sfaturi despre cele mai bune modalitati de a scapa de pete.

Materialul face diferenta in ceea ce priveste frecventa cu care trebuie sa spalati blugii?

Blugii sunt confectionati in doua moduri: cu denim rigid (adica 100% bumbac) sau cu denim elastic, care este un amestec de bumbac si Lycra sau spandex. Spalarea denimului rigid, in special, va afecta ajustarea, asa ca totul se rezuma la preferintele personale. "Denimul rigid se va deschide si se va slabi usor odata cu purtarea, asa ca unora le place sa isi spele denimul rigid dupa cateva purtari pentru a strange tesatura", spune Sarah Ahmed, co-fondator si director de creatie al DL1961. "Pe de alta parte, denimul elastic este facut pentru a-si pastra forma chiar si dupa multe purtari, asa ca singurul motiv pentru care ti-ai spala blugii din denim elastic este daca ar fi murdari dincolo de punctul de curatare la fata locului."

Ce se intampla daca nu-ti speli blugii?

Exista un mic grup de oameni - inclusiv directorul executiv al Levi Strauss, Chip Bergh, si insasi Victoria Beckham, Posh Spice - care spun ca nu-si spala niciodata blugii. Ii poarta pe repeat pana cand se plictisesc de ei si ii agata pentru a-i aerisi. Altii jura ca ii ingheata, punandu-i intr-o punga cu fermoar si lasandu-i sa se "gateasca" timp de 48 de ore in congelator pentru a-i curata.

Principala problema in ambele scenarii? Bacteriile si pielea desprinsa se lipeste de blugi, ceea ce - da - este la fel de scarbos pe cat pare. In 2011, Julie Segre, de la Institutul National de Cercetare a Genomului Uman, a declarat pentru Smithsonian Magazine ca inghetarea blugilor nu ar ucide bacteriile si, bineinteles, nu ar scapa nici de murdarie. In cazul in care te intrebi, este vorba de combinatia de uleiuri, bacterii, alimente, murdarie si piele moarta care se aduna si creeaza acel miros "vascos" instantaneu recognoscibil. In plus, toate aceste ingrediente se depun in fibre, descompunandu-le si, in cele din urma, slabind blugii tai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea